Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Jukka Murtosaari (1963-2016)  (läst 3134 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Jukka Murtosaari (1963-2016)
« skrivet: 18.09.2016 kl. 12.37 »
För någon vecka sedan dök en överraskande och sorglig nyhet upp på sociala medier: serietecknaren och illustratören Jukka Murtosaari hade dött, endast 53 år gammal.

Nyheten bekräftades senare på det finska serieforumet Kvaak och idag publicerade Helsingin Sanomat en dödsruna skriven av Harri Römpötti. I runan berättas att Murtosaari dog i en plötslig sjukdomsattack i sitt hem i Portugal.

Murtosaari fick sitt levebröd som illustratör och serietecknare. Han skapade pärmbilderna till en stor mängd fantastikböcker för olika förlag, men han tecknade också pärmar för bl.a. Mumintidningar och amerikanska Disney-serietidningar. Vill du läsa mer om Murtosaaris tid på Disney rekommenderas den långa intervju som publicerats i Ankkalinnan pamaus 2/2000 (pdf-fil).

Murtosaari var mycket aktiv inom finländsk fantastikfandom på 1980-90-talen, då han gjorde pärmbilder och novellillustrationer för så gott som alla finländska fantastiktidskrifter. Under de senaste åren såg man hans sf-illustrationer främst i Tammerfors fantastikförenings tidskrift Portti.

Som man kan gissa sig till ur ovannämnda exempel var Murtosaari en otroligt begåvad och mångsidig illustratör. Vare sig det var frågan om totalt realistiska bilder eller Disneys sagoboksstil klarade Murtosaari det galant. Några exempel på hans illustrationer finns t.ex. i Labiek comiclopedia; ett exempel på Murtosaaris illustrationskonst inom fandom finns på Tähtivaeltajas Facebook-sida.