Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Worldcon 75  (läst 3674 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Worldcon 75
« skrivet: 1.07.2017 kl. 11.49 »
Tid: 9–13.8.2017
Plats: Mässcentret, Helsingfors, Finland.
Hedersgäster: John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson, Johanna Sinisalo, Claire Wendling och Walter Jon Williams.
Deltagaravgift: 75-195 för hela evenemanget se evenemangets webbsida för närmare information, endagsmedlemskap finns också, men deltar du i din första Worldcon kan det bli billigare att köpa ett medlemskap för hela evenemanget, se Worldcon 75:s webb för mer info om endagspriserna.
Webb: worldcon.fi

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Worldcon 75
« Svar #1 skrivet: 1.07.2017 kl. 12.00 »
Worldcon är fantastikvärldens toppevenemang, här utdelas bl.a. Hugoprisen. Worldcon arrangeras nu första gången i Norden, så missa inte detta tillfälle att njuta av en stor internationell con.

På plats kommer att finnas massor med fans och fantastikproffs från runt om i världen (enligt Progress Report 4, som visar statistik från mars var antalet deltagande medlemmar ca 4000 och medlemmar från 55 olika länder hade registrerat sig som antingen deltagande eller stödmedlemmar).

Finns inte din favoritförfattare bland hedersgästerna, så betyder det ju inte att hen inte skulle vara på väg till Worldcon 75. Listan över författare och andra fantastikproffs som kommer att finnas på plats på samma vilkor som alla ”vanliga” fans är imponerande: www.worldcon.fi/also-appearing/

Vi ses väl alltså på Worldcon 75 i Helsingfors!

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Rösta i Hugo-omröstningen!
« Svar #2 skrivet: 9.07.2017 kl. 20.12 »
Vid skrivande stund är det knappt en vecka kvar tills Hugo-omröstningen stängs. Lämna alltså in din röst före klockan 9.59 söndagen 16.7 finsk tid (svensk tid blir det då 8.59).


Varför skulle jag rösta?
Hugo-priset är ett av fantastikvärldens absolut mest ryktbara pris och du har möjligheten att påverka vem som får priset genom att delta i omröstningen! Knappast skulle du låta bli att rösta om vinnaren till Oscar-statyetten om du hade möjlighet att rösta?


Jag har inte tid/ork/råd att söka fram alla nominerade verk
Du behöver inte anstränga dig för att hitta de nominerade verken. Största delen av dem finns i Hugopaketet som du kan ladda ner helt gratis. Nedladdningen sker från samma blankett som används för själva omröstningen, se alltså nedan hur du kommer åt blanketten.


Hur skall jag rösta?
Du som betalat din deltagaravgift (antingen stödjande avgift eller full deltagaravgift) har fått per e-post en länk till din personliga röstsedel (har du inte fått någon länk eller tappat bort meddelandet länken kom i hittar du hjälp på Worldcons Hugo-webbsida). Klicka på länken, läs de korta anvisningarna, ange ditt namn nere på blanketten varefter själva röstningssedeln öppnas.

Välj nu den kategori du vill rösta inom (du behöver alltså inte rösta i alla kategorier). Vill du bekanta dig närmare med kandidaterna hittar du här länkar för att ladda ner dem (nej, filmkandidaterna finns inte för nedladdning, men en massa annat finns, t.ex. romaner, seriealbum, bilder på konstverk o.s.v.). Efter att du bestämt dig för hur du lägger din röst är det bara att klicka på den kandidat du helst vill att vinner och ge kandidaten första placeringen. Tycker du det finns andra värdiga vinnare rangordnar du dem. Tycker du att en eller fler kandidater absolut inte är värda priset låter du bli att rangordna dem och i stället ger din sista plats åt "No award". (Tycker du ingen kandidat är värd Hugo-priset lägger du "No award" på första plats.)

Du behöver inte spara röstblanketten på något sätt. Systemet sparar blanketten automatiskt med några sekunders mellanrum, så efter att du röstat färdigt är det bara att stänga webbläsarfönstret. Inom ungefär en halv timme får du ett e-postmeddelande som visar hur du lagt dina röster.

Observera också att du inte behöver fylla i blanketten på en gång. Du kan när som helst återgå till blanketten och ändra i kategorier du redan röstat i eller rösta i nya kategorier. Det här kan du göra så många gånger du vill tills röstningstiden går ut (söndag morgon 16.7). Men, lämna inte röstningen till sista sekunden, högst troligen kommer systemet att belastas extra mycket under de sista timmarna innan röstningstiden går ut och då finns alltid risken för att något strular just då du skall lämna in din röst. Rösta alltså i god tid!


Vet jag tillräckligt för att rösta?
Du har betalat medlemsavgiften för Worldcon, du är en del av fandom, jo, du vet alldeles tillräckligt! Att rösta fram Hugo-vinnaren är inget svårare än att bekanta dig med kandidaterna och helt enkelt rangordna dem enligt din egen åsikt. Ta som exempel novellkategorin: läs de sex nominerade novellerna och bestäm vilken du tycker bäst om. Samma sak med alla andra kategorier. Du behöver t.ex. inte vara konstvetare för att kunna se på konstverk av sex olika konstnärer och bestämma dig för vilka verk just du tycker bäst om.

Observera också att du inte behöver rösta i alla kategorier. Om en kategori inte intresserar dig, eller du helt enkelt inte har haft tid att bekanta dig med alla nominerade verken är det absolut bättre att låta bli att rösta i den kategorin än att slänga bort din röst på måfå.


Välkommen med att påverka som får årets Hugo-statyetter!
« Senast ändrad: 9.07.2017 kl. 20.15 av Ben »