Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Finlandssvensk fantastikkortfilm  (läst 6699 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« skrivet: 19.10.2004 kl. 13.07 »
Enhörningen noterade ju här för någon tid sedan den mer eller mindre finlandssvenska fantastikkortfilmen The Big Ride som visades i tv-programmet Råfilm. I gårdagens Råfilm visades Reini Ylitalos De själlösa, en svenskspråkig stumfilm med änglar, djävlar, vampyrer, zombier och allt annat som hör skräckfilmer till.

Filmen var rikrigt sevärd även om man nog också kunde kalla den för mer eller mindre huvudlös. Vad kan man annat säga om en film som står stadigt i zonen mellan allvarlig skräckfilm och crazyskräckkomedi.

Håll ett öga på Råfilm, man tycks aldrig veta vad som dyker upp där.

Anonymous

 • Gäst
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #1 skrivet: 15.11.2004 kl. 11.44 »
Dagens Råfilm lär igen ha en del fantastikinnehåll, nämligen Jyrki Pitkäs och Risto Tuominens sf-film Octobriana & The Finger of Lenin. En kortfilm om den "sovjetiska superhjälten" Octobrianas äventyr.

Filmens webbsidor ( http://www.octobriana.net/ ) är på finska och engelska, så den finlandssvenska kontakten ligger kanske endast i att filmen visas på FST, men det gör ju inte filmen sämre för den delen.

Se alltså Råfilm på FST-kanalen eller YLE2 idag klockan 23.05.

-Ben (som glömde att logga in)-

ps

 • Antal inlägg: 74
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #2 skrivet: 15.11.2004 kl. 14.50 »
Vad är den här Octobriana egentligen för en figur? Har tidigare stött på henne i en serie (av Alan Moore eller möjligtvis Brian Talbot) som en fotnot och för att man aldrig riktigt kan lita på att allt det som Moore (om det nu var han) citerar är riktigt riktigt sant så tog jag henne med en nypa salt. Stämmer det att hon på riktigt är något slags sovjetisk undergroundfigur? Eller är hon - som jag tror - ett senare påhitt?

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #3 skrivet: 15.11.2004 kl. 15.51 »
På adressen http://www.octobriana.org/ finns en hel del information om Octobriana som åtminstone låter trovärdig. Enligt den nämnda sidan är Octobriana ett påhitt av Petr Sadecky som i början av 1970-talet publicerade en bok som hette Octobriana and the Russian Underground och som berättade om en sovjetisk undergroundorganisation vid namn Progressive Political Pornography. Boken i sin helhet var en enda stor bluff, men som det ibland händer tog en del folk det  hela på allvar och så småningom växte myten om den sovjetiska superhjälten Octobriana till något av en kult.

Ta gärna en titt på Octobriana.org, fascinerande läsning!

Själv stötte jag på karaktären Octobriana första gången i Bryan Talbots fantastiska serie The Adventures of Luther Arkwright. Octobriana har även gjorts av finska serietecknaren Timo Niemi &co.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #4 skrivet: 17.11.2004 kl. 11.28 »
Umh... måste säga att av de tre fantastikfilmer som jag nu sett i Råfilm, alltså The Big Ride, De själlösa och Octobriana var nog Octobriana, så här snällt uttryckt,  den som tilltalade mig minst.

ps

 • Antal inlägg: 74
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #5 skrivet: 17.11.2004 kl. 15.23 »
Jo Bryan (inte Brian! - sic!) Talbots Luther Arkwright var det ju.
Men själva filmen alltså - kanske pubertetisk är det bästa adjektivet att beskriva den. En sak som i dylika amtörfilmer stör mig något enormt är att man alltid ska apa efter hollywoodska actionstunter utan att alls förstå vad som stunterna innebär. Om man inte har resurser eller ens knowhow så blir stunterna pinsamt klumpiga och underminerar hela filmen. Det hela blir bara löjligt.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Finlandssvensk fantastikkortfilm
« Svar #6 skrivet: 17.11.2004 kl. 17.46 »
Men man vill ju så gärna försöka. Det är ju så roligt. Och är man nöjd själv så tycker jag att det är OK. Och man gör ju så gott man kan.

Inte var den så vidare värst bra men ett gott försök var det ju i alla fall. Bättre lycka nästa gång.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction