Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Ny finsk nättidning  (läst 8965 gånger)

ps

 • Antal inlägg: 74
Ny finsk nättidning
« skrivet: 13.05.2005 kl. 14.59 »
För den som läser finska kan det löna sig att knacka in adressen www.usvazine.net och ta en titt på Usva - en splitterny finländsk sf-tidning som publiceras enkom på nätet.

Den våghalsiga chefredaktörn för detta glänsande och synnerligen välkomna nya projekt är ingen annan än Kosmoskynäs fd chefred Anne Leinonen.

Aktuella novellister är bland andra: Boris Hurtta, Petri Laine och Sari Peltoniemi. Läs och häpna . . .

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #1 skrivet: 18.05.2005 kl. 13.37 »
Min första reaktion då jag såg det e-postmeddelande om Usvazine som skickats ut på diverse finländska e-postlistor var: Har vi inte tillräckligt många fantastiktidskrifter redan!  :P

Efter att jag läst Usvazines ledare förstår jag lite bättre varför tidningen finns, men jag  är ännu lite skeptisk.

Visst är det bra med en tidskrift som är gratis, det är klart att folk har lättare att testa om de gillar fantastik då de bara kan ladda ner en pdf och se om det är något de gillar.

Visst är det bra med en tidskrift som kan publicera även längre noveller om det verkligen är så att de övriga finska tidskrifterna har problem med långa texter (men är det verkligen så? Portti har ju hur långa noveller som helst).

Visst är det bra med en tidskrift som lyckas få läsare även utanför fandoms gränser, men kommer Usvazine att lyckas med det återstår att se, dessutom så tror jag att t.ex. Tähtivaeltaja och speciellt Portti (som t.o.m. finns till salu i diverse supermarketar) redan nu har en rätt så vid läsekrets.

Det jag är rädd för är att Usvazine bara kommer att äta upp resurser som kunde ha styrts till de redan existerande fantastiktidskrifterna, men vad vet jag, kanske det verkligen finns underlag för ytterligare en finsk sf-tidskrift och kanske det verkligen finns resurser, både novellskribenter och tidningsmakare, för att livnära en ny tidskrift.

Eller kanske Usvazine är "droppen som får bägaren att rinna över" och kommer att leda till att den finlänska sf-tidskriftsscenen kommer att förnyas ordentligt? Kanske några gamla tidskrifter kommer att läggas ner eller börja fästa större vikt vid sitt innehåll och utvecklas till något nytt och bättre?

ps

 • Antal inlägg: 74
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #2 skrivet: 19.05.2005 kl. 20.40 »
Eftersom även jag på mitt lilla periferiska sätt är involverad i projektet Usva känner jag mig förpliktad att kommentera Bens poänger.

Först och främst - detta är ett pilotnummer. Redaktionens megalomaniska planer kommer först med tiden att realiseras.

För det andra - meningen med Usva är att tidskriften kommer att agera något av en brobyggare mellan fantastiken och mainstreamen. Det vill säga - en hel del av de kommande författarna kommer att representera folk som aldrig har varit (och antagligen aldrig kommer att vara) med i fandomen.

För det tredje - det skrivs en hurja massa sf-texter i Finland. En hurja massa bra texter. Endast en del av dessa publiceras i våra tidningar (tänk bara på Porttis novelltävling och de noveller som sedan kommer ut i tidningen - en massa noveller bara försvinner i tomma intet . . .). Äter det att det finns ännu en tidning som publicerar noveller upp andra tidningars resurser? Är det inte bara bra att flera texter ges ut? Är inte just det som får hela fantastiken att utvecklas?

För det fjärde - en tidning som sprids via internet - och gratis - kommer högst antagligen att få en något annorlunda läsarkrets än de nuvarande tidningarna . . . även Portti och Tähtivaeltaja . . . naturligtvis beroende på hur det hela marknadsförs . . .

För det femte - kan det verkligen finnas för många fantastiktidskrifter?

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #3 skrivet: 20.05.2005 kl. 11.15 »
Har nu läst nästan alla noveller i Usva och personligen tror jag nog att det finns utrymme för en tidning typ Usva till. Inte är det ju på något vis samma sak att läsa Usva på tåget som nämnda Portti, Tähtivaeltaja etc. Det jag skulle lägga tonvikten på är att Usva just skulle satsa på dessa EJ UTGIVNA författarna etc. Ty jag tror nog att det finns en massa bra berättelser som aldrig ges ut.

Om kostnaderna för utgivandet av tidningen är rätt så låga så kan man ju verkligen satsa på att experimentera med vad man publiceras. Allt behöver ju inte då falla alla i smaken.  Ty den som läser den kan ju välja vad man läser och printar. Jag tror inte den kommer att störa dessa andra etablerade tidningar så länge den inte börjar tävla med dem. Och visst finns det alltid utrymme för gratistidningar i Finland. Är nog alltid kul när man hittar något att printa och läsa på tåget på väg hem.

Sen kan man ju alltid gissa hur länge det tar innan nån novell från Usva vinner nån novelltävling.  :)


Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #4 skrivet: 20.05.2005 kl. 14.08 »
Jag kanske lät lite väl gnällig i min första Usva-kommentar, visst öppnar ju tidskriften nya vägar i publiceringsträsket genom att vara  den första enbart elektroniskt spridda fantastiktidskriften i Finland, men... Eller kanske men..?  :)

OK, nu har jag ju faktiskt inte ens läst Usva ännu, endast ledaren. Men då man ser på den stora skaran förträffliga skribenter som ligger bakom tidskriften och speciellt då man tar  en titt på den mycket imponerande författarlistan för första numret (Petri Salin, Sari Peltoniemi, Jarmo Karonen, Petri Laine och Boris Hurtta) kan man ju inget annat än gapa över den massiva mängd talang som finns inbundet mellan pärmarna. Min första reaktion var då något i stil med "hur kommer det sig att ingen av våra nuvarande tidskrifter lyckas med något sådant här?"

PS har rätt i att det skrivs en massa fantastik i Finland, men jag är inte säker  på att det skrivs en massa bra fantastik.

Nu medger jag direkt att jag är ute på svag is: det är nämligen mycket länge sedan jag sist läst en fantastiktidskrift från pärm till pärm (ja om man frånser Enhörningen naturligtvis). Således har jag inte en exakt bild av kvaliteten av alla publicerade noveller. Men om jag ser på Atorox-kandidaterna, som jag alltså läser alla och har läst alla så länge som priset har funnits till, så finns det bland kandidaterna varje år en massa noveller som jag absolut inte skulle ha med i tävlingen om jag fick enväldigt besluta om saken. Därför misstänker  jag att en stor del av de noveller som publiceras i de finska sf-tidskrifterna är mindre bra. Och här kommer då Usvazine med ett nummer som, utgående från innehållsförteckningen, endast innehåller förstaklassiga noveller. Det var alltså det här jag menade med resurser och resursbrist: vad händer med de andra  tidskrifterna då Usva far  iväg med alla toppenskribenter.  ;)

Unh, det här blev långt och råddigt, hoppas ni förstår ens ungefär vad jag menar.

Att det finns för många sf-tidskrifter i Finland tycker jag nog. Men å andra sidan kanske problemet inte ligger i mängden sf-tidskrifter, utan i mig själv. Det fanns nämligen en tid då jag läste precis alla finländska fantastiktidskrifter  från pärm till pärm, men nu går det inte längre. Antingen har jag blivit långsammare i att läsa eller bara överhuvudtaget gammal, men jag får inte ens de största tidskrifterna lästa innan ett nytt nummer kommer, hur i fridens dar  skulle jag alltså klara av alla (Spin, Portti, Tähtivaeltaja, Legolas, Hobittilan sanomat, Kosmoskynä, Alienisti, Finnzine, Marvin, Mundane, Usvazine och naturligtvis Enhörningen)... Nåja när man nu räknar upp dem känns det ju inte som så många och vissa utkommer ju mer sällan än andra, så kanske det borde gå...  :?

Hur som helst kommer jag snart att starta en diskussion om Enhörningens framtid i Enhörningsavdelningen av forumet. Jag har nämligen också själv funderat på det här med enbart elektronisk publicering och Usvas exempel är ju mycket uppmuntrande. Men jag måste nog fundera lite på saken ännu innan jag ens startar  diskussionen, men då den väl är i gång skulel det naturligtvis vara mycket trevligt med era kommentarer och tankar om saken.

ps

 • Antal inlägg: 74
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #5 skrivet: 20.05.2005 kl. 15.49 »
En hel del av det som Ben har att komma med stämmer. Inte alla noveller som publiceras i Finland idag är av topprang. Men det betyder inte att det inte skulle skrivas mera bra sf än vad som ges ut. Vissa tidningar (inga namn) trycker rentav förvånansvärt usla produkter. Ibland. Ibland ganska ofta. Och personligen råkar jag veta att det skulle finnas bättre grejer "till salu", grejer som man har läst och imponerats av i manusform men som sen aldrig kommer ut. Så att (vågar jag påstå) ju flera tidningar det finns, desto flera bra noveller kommer det ut. Delvis därför att massan av noveller ändå ser till detta, delvis därför att ju mera konkurrens det finns mellan tidningar, desto mera måste tidningarna skärpa sig. (Och naturligtvis - existerande kanaler skapar utbud, utbud skapar kanaler, kanaler skolar talanger, hoppas jag, så att vi kanske hamnar in i en "god cirkel"? Exempel: Enhörningen/Näthörningen. Innan Ben på nytt aktiverade sitt projekt hade tex. jag aldrig ens kommit på tanken att man även kunde författa sf på svenska. Och närmare bestämt på finlandssvenska.)

Det som jag tror (och hoppas på) är att Usva definitivt kommer att koncentrera sig på ett mera udda utbud. Och det tror jag att kommer att vara en lösning till problemet (om man så kan kalla det) kring det att det finns så många tidskrifter: dvs. specialisering.

Och vad jag tycker mig se är att det just nu finns en sjuttons massa nyare enormt intressanta skribenter (tänk tex på de senaste årens Nova-topp) och att vi står inför något av ett litterärt uppsving. Dessa skribenter måste få lära sig att skriva och detta i sin tur innebär att de när de börjar måste få chansen att ge ut en jävla massa skit - tills de kan sin sak.

Det som jag tycker mig kunna läsa mellan Bens rader är en oro över hur det kommer att gå för de allra minsta och svagaste publikationerna. De kostar, Usva är gratis. Kommer de att dö ut när en ny kanal dyker upp? Det tror jag faktiskt inte på. Jag tror och vill tro på att det finns aktiva krafter i landet som håller även dessa publikationer vid liv. Och de flesta av dem vill säkert inte ens bli större utan där handlar det oftast om en hobby, ett behov att få vara med i fandomen. Varför skulle detta hotas av en ny tidning? De flesta stora namn gör fortfarande ”välgörenhetsarbete” och skickar texter till de mest obskyra publikationer, bara för att de tycker att det är kul både med såna skriverier och såna publikationer.

Och inte far Usva iväg med alla toppskribenter. Men naturligtvis kommer vi att försöka . . . med stora pengar försöker vi locka bort alla de stackars etablerade sf-författarna och korrumpera dem fullständigt . . . med våra miljarder . .

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #6 skrivet: 22.05.2005 kl. 19.37 »
Jag läser nog inte heller alla artiklar i tidningarna. Det är nog bara enhörningen och Tähtivaeltaja som brukar bliva läst från pärm till pärm. T.ex. en hel del noveller kan nog bli halvlästa e.dyl.  Man blir väl lite mer kritisk dess äldre man blir. Men en överraskning var  nog att i första numret av Usva läste jag alla novellerna. Och ingen av dem var helt usel.

Men nog kan vi Usva komma ut men några numror. Då ser man först hur hela alstret formar sig och man kan börja fundera på att bör den finnas eller inte.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Julle

 • Antal inlägg: 26
  • Månskensdans
SV: Ny finsk nättidning
« Svar #7 skrivet: 3.06.2005 kl. 17.09 »
Som en person som tyvärr inte har möjlighet att ta del av finskspråkig sf tycker jag ändå att det låter väldigt mycket som ett lyxproblem om man jämför med till exempel den svenska marknaden. :)