Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: King Kong  (läst 3897 gånger)

Kennet

  • Enhörningsredaktör
  • *
  • Antal inlägg: 461
  • Science Fiction fan från Karis
    • Fantastix
King Kong
« skrivet: 29.12.2005 kl. 12.43 »
Sofia Sjö skriver i sin recension om King Kong:
Citera
King Kong, som idé, är något jag minst sagt har svårt för. Vad är det som är så tilltalande med en enorm apa? Den är stor ja, och kan således slå sönder en massa saker. Men förutom det? Vad är det folk finner lockande egentligen? Kanske det är för att få svar på den frågan som jag av någon orsak har sett flertalet King Kong-filmer genom åren och också nu inte kunnat låta bli att gå och fundera en hel del kring Peter Jacksons tappning innan den ensa haft premiär. Vad tror han sig kunna få ut av historien? Vad är det överhuvudtaget som får honom att tro att vi ska vilja se den här berättelsen igen?

Och visst är det ju litet långsökt men när jag hörde att herr Jacksons skulle göra en nytappning av den gamla King Kong filmen blev jag eld och lågor. Kanske herr Jackson har möjlighet att återuppväcka detta klassiska monster vars rykte förstördes på 70-talet. Men nu är kronan tillbaka till den enda rätta Kungen. När jag var en ung grabb älskade jag att läsa om outforskade djungler, planeter och andra ställen som var fyllda med än märkligare varelser och för mig är denna film en sorts pojkbok som visualiserats.

Jag personligen var helt såld. Plötsligt satt där inte en medelålders man i biosalongen utan en liten grabb som levde in i filmen helt. På detta sätt skall äventyrsfilmer göras. Härliga vyer, actionscener som får en att tappa andan, (visst är ett par av dem litet utdragna) och en Kong som är värdig sitt rykte som apornas härskare. Under filmens gång reflekterade jag nog inte på saker som att båten hade en besättning som var nästan lika stor som på segelfartygen på sin tid, att urinvånarna bara plötsligt försvann osv. Ack Nej. Det jag märkte var att Kong stred mot inte bara en T.Rex utan TRE stycken, att Kong också gillar slapstick etc.
En annan sak som slog mig under filmen är att Jackson har poker nog att sätta in en massa hänvisningar till andra filmer och ursprungliga filmen. Bl.a. en scen där han undrar om Wray är ledig men får reda på att hon spelar in en film för RKO med en viss Cooper. Och de härliga affischerna som Bruce Baxter har i sin hytt i båten.

När filmen var slut ville jag gärna gå tillbaka och se den en gång till och vinden som slog mig i ansikten vid Kampen var inte så kall mera. Jag älskade denna film och kommer troligen att se den ett par gånger till på bio.

Säger en som såg Star Wars ep IV varje dag i två veckors tid när den gick på bio i Ekenäs.  ;)
Reality of life is for people who cant handle Science fiction