Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Science Fiction på svenska  (läst 8315 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Science Fiction på svenska
« skrivet: 2.08.2006 kl. 18.18 »
Jag fick idag en fråga som jag inte tänkt på alls.

"Var får man i Finland science fiction på svenska?"


Genom att beställa från SF bokhandeln i Stockholm? Akademiska bokhandeln i H:fors? Eller bokus.se? Ingenstans hittar man. Hej stopp! säger någon Förlaget Onsdag ger ju ut Science fiction. Och där är det. Aleph ger ut fantasy
Översätts inte science fiction i Sverige alls? Är det bara fantasy som gäller?  :(

Mig stör det nog inte så mycket ty jag läser nästan bara engelska och finska nuförtiden. På finska kommer det en massa mycket bra böcker men varför inte på svenska? Läser ingen mera sf?

Frågan fick jag när jag var och besökte det lokala biblioteket och man tycker att där borde man få. Skall imorgon föra dit en lista på småföretag som Aleph, Alir, Onsdag etc. :)
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Science Fiction på svenska
« Svar #1 skrivet: 4.08.2006 kl. 10.42 »
Nu när du säger det så ser det ju verkligen ut som om att science fiction-utbudet i bokform på svenska är så gott som noll.

Då det gäller noveller och kortromaner är det ju bättre ställt och är man explicit ute efter science fiction skulle jag definitivt rekommendera en prenumeration av Nova science fiction. Varje nummer av Nova är ju tjock som en pocketbok, så det är ju nästan science fiction i bokform.  ;)

Är man öppen för även annat än pur science fiction lönar det sig att ta en titt på Schakt, som publicerar skräcknovellsamlingar med diverse tema. Senast var det skogsskräck och till näst ser det ut att bli rymdskräck.

På tidskriftsfronten (fast det här gällde ju egentligen böcker) skall man naturligtvis inte heller glömma Minotauren, Mitrania, Jules Verne magasinet (utkommer den ännu?) och Enhörningen, men åtminstone Minotauren, Mitrania och Enhörningen publicerar ju all slags fantastik, inte endast scienmce fiction.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Science Fiction på svenska
« Svar #2 skrivet: 5.08.2006 kl. 21.59 »
JVM kommer nog ut ännu. NR 528 var maj 2006 numret. Innehåller en kortroman av Brian Aldiss. :)

Men detta ämne kom bara fram när damen på biblioteket frågade varifrån hon skulle få annat än fantasy. Det kommer in ungdomar efter skolan och frågar efter science fiction böcker på svenska. Och det mycket skrala materialet som finns är nog inget att hänga i julgranen. Där finns mest sf från det sk. Gyllene Eran. (läs Heinlein, Asimov, Dick etc) Och detta inte mycket heller.

Jag skulle på fredagen ge en lista men hann inte och där har jag skrivit upp dessa olika förlag som http://www.forlagetonsdag.se, http://www.welaforlag.se, http://www.alir.nu, http://www.schakt.nu. Varför lades Delta Förlags Ab ner? Gick det i konkurs eller tog inspirationen slut. Även alla dessa Nova Pocket, Galax etc. Vart har de tagit vägen. Har också Laissez Fair Produktion lagts ner?

Själv skulle jag gärna se att det på svenska skulle dyka upp böcker med, Alastair Reynolds, China Mievillé, Jeff VanderMeer, Stephen Baxter osv osv.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Science Fiction på svenska
« Svar #3 skrivet: 7.08.2006 kl. 14.54 »
Jag kan lova att vinner jag någon miljon på Lotto kommer jag att starta ett förlag som ger ut (även) science fiction på svenska.  8)

Ett förlag som du definitivt också skall ha på din lista är Bokförlaget H:stöm - text och kultur. De har gett ut några science fictionböcker på senaste tid. Dessa är otroligt vackra verk helt fysiskt, och innehållsmässigt även mycket intressanta även om det är frågan om gamla klassiker eller åtminstone klassiska författare.
Av H:ströms sf-utgåvor är kommer följande att recenseras här på Enhörningswebben:
- Jules Verne: En världsomsegling under havet
- H. G. Wells: I avgrunden (novellsamling)

Vad gäller dina frågor om rikssvenska förlag får vi väl bara vänta och se ifall någon av forumets rikssvenska läsare skulle ha mera att berätta om dem. (Eller så kan man ta sig till Wikipedia och se vad den berättar om t.ex. Sam J. Lundwall.) Men tidskriften Nova Science Fiction utges ju av John Henri Holmberg som, vad jag förstått, även var en av personerna bakom Laissez Fair Produktion.

Förövrigt så har du glömt Aleph bokförlag från din lista. Visst har ju Aleph utgivit även science fiction, ta som exempel Dénis Lindbohms novellsamling Världar runt hörnet.

jophan

 • Antal inlägg: 65
  • Imagicon
SV: Science Fiction på svenska
« Svar #4 skrivet: 8.08.2006 kl. 12.19 »
Det finns ett kort och enkelt svar på varför all svensk sf-utgivning från 70- och 80-talen lades ned: Den bar sig inte. Nova/Laissez Faire gick i konkurs, Delta tröttnade Sam J på. Varför utgivning av sf på svenska inte bär sig har diskuterats i många år, och ingen vet väl svaret; om det beror på att kulturklimatet är fientligt eller på att förlagen inte har satsat på utgivningen på allvar så att den har hittat fram till läsarna.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Science Fiction på svenska
« Svar #5 skrivet: 9.08.2006 kl. 18.34 »
Varför utgivning av sf på svenska inte bär sig har diskuterats i många år, och ingen vet väl svaret; om det beror på att kulturklimatet är fientligt eller på att förlagen inte har satsat på utgivningen på allvar så att den har hittat fram till läsarna.

Är det kanske dags för svenska och finlandsvenska fans att börja lobba bokförlagen?  :)
Reality of life is for people who cant handle Science fiction