Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Fantidningar  (läst 6823 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Fantidningar
« skrivet: 6.02.2004 kl. 11.12 »
En sak som slog mig här när jag köpte Tähtivaeltaja 4/2004 igår. Nog har vi ju här i finland en verklig bra kvalitet på Science Fiction tidningarna. Ovannämnda, Portti, Spin, och Enhörningen är toppen på ett i mitt tycke väldigt kvalitativt utbud. Lägger vi till FinnZine, Filmjournalen osv så är vi verkligen lyckligt lottade.

En av höjdpunkterna i det vardagliga livet är när man går in till Akademiska bokhandeln och ser att en ny tidning har kommit ut. Att få fingra och dofta på en nytryckt tidning. aaaahhhh... :D

Och en sak till Fanzines och serietidningar SKALL LÄSAS LIGGANDE PÅ SOFFAN. Inte på toaletten :oops: , vid köksbordet osv. Då smakar de bäst.... eller???
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

jophan

 • Antal inlägg: 65
  • Imagicon
Fantidningar
« Svar #1 skrivet: 9.02.2004 kl. 13.49 »
Finland är en anomali i hela världen, så vitt jag vet. Sf-/fantasytidskrifter brukar delas in i fanzines, halvprofessionella samt helprofessionella tidskrifter. Vad ni har är så vitt jag vet nästan bara halvprofessionella tidskrifter, men ni kallar dem för fanzines.

Ett typiskt fanzine sätts ihop av en ensam människa som lägger ungefär 50-100 mantimmar på det och det kopieras upp på en trött gammal fotokopiator på någons jobb och ges bort gratis till de fans som är intresserade eller säljs för en tia styck.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Fantidningar
« Svar #2 skrivet: 9.02.2004 kl. 15.36 »
Kodstycke: [Välj]
Finland är en anomali i hela världen, så vitt jag vet. Sf-/fantasytidskrifter brukar delas in i fanzines, halvprofessionella samt helprofessionella tidskrifter. Vad ni har är så vitt jag vet nästan bara halvprofessionella tidskrifter, men ni kallar dem för fanzines.
En av orsakerna till detta halvproffessionella är att Finland har ett rätt så väl uppbyggt tryckerisystem. Det finns möjligheter att få kvalitetstryck väldigt billigt. T.ex. själv har jag kontakt med 4-5 tryckerier där jag kan be om offerter.
En annan sak är väl att fanzinen är ett rätt så nytt fenomen i Finland. Har väl bara funnits sedan början på 80-talet. (Rätta mig om jag har fel.) Sedan är det också så att detta men halvprofessionella fanzine gäller nog bara inom science fiction osv. Det finns en hel massa med på kopiaparaterna gjorda fanzine i Finland. Men de finns mest inom punkrörelsen :D
Ett av de första fanzinen jag själva var med på, gjordes med en kopieringsapparat. Men det var verkligen tröstlöst att på den tiden (74-75 :cry: ) få den utspriden. Men efter några år prövade vi på nytt och då gjorde vi layouten och ombrytningen på ett tryckeri. Därefter tryckte vi den själva på kvällen. (En kompis jobbade på ett tryckeri som reprograf.) :wink:  Som förebild hade vi ett fanzine från Lund som hette Borderline om jag kommer ihåg rätt. Borderline var specialiserat på det ockulta osv.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

jophan

 • Antal inlägg: 65
  • Imagicon
Fantidningar
« Svar #3 skrivet: 9.02.2004 kl. 16.51 »
Citera
En annan sak är väl att fanzinen är ett rätt så nytt fenomen i Finland. Har väl bara funnits sedan början på 80-talet. (Rätta mig om jag har fel.) Sedan är det också så att detta men halvprofessionella fanzine gäller nog bara inom science fiction osv.

Jo, den förklaring jag hörde var att några fans i början på 80-talet fick tag på några utländska (jag minns inte om de var rikssvenska eller engelska - eller norska) semipro-zines, och hade dem som måttstock när de gjorde sina fanzines.
Citera
Som förebild hade vi ett fanzine från Lund som hette Borderline om jag kommer ihåg rätt. Borderline var specialiserat på det ockulta osv.

Heh, BAGS är fortfarande litegrann aktiv i rikssvensk fandom. Fast jag tror nog att det var tio år eller så sedan det senaste Borderline.
http://www.dungeon.se

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Fantidningar
« Svar #4 skrivet: 10.02.2004 kl. 09.14 »
Citera
Heh, BAGS är fortfarande litegrann aktiv i rikssvensk fandom. Fast jag tror nog att det var tio år eller så senast det senaste Borderline.

Roligt. Ännu en GOD orsak att vara med i detta forum. Tack för länken. Jag tror jag måste taga kontakt med BAGS och se om han har kvar gamla Borderline. Jag hittade endast 2-3 hemma i min låda. :cry:

Jag är kanske inte den rätta personen att uttala  mig om fanzines utseende, ty jag jobbar själv inom grafisk design osv. Men med fanzines blir det ju så att man gör så gott man kan. Och till sist och slut är det ju INNEHÅLLET som gäller.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Fantidningar
« Svar #5 skrivet: 10.02.2004 kl. 14.35 »
Citat från: Kenneth
En annan sak är väl att fanzinen är ett rätt så nytt fenomen i Finland. Har väl bara funnits sedan början på 80-talet. (Rätta mig om jag har fel.)


Du har fel!  :wink: Åtminstone med några år. Pratar vi om science fiction- / fantasyfansiner/tidskrifter så kom det första finska fansinet år 1977. Då utgavs första numret av Åbo sf-förenings medlemsblad Spin. Spin utkommer ju ännu i dag och är alltså Finlands äldsta sf-tidskrift.

Redan de första numren av Spin var offsettryckta och såg ganska så proffsiga ut. Detta kom väl sig av det enkla faktum att Spins första chefredaktör Markku Haapio jobbade inom förlagsvärlden och hade tillgång till ordentliga tryckpressar, reprokameror och allt det där.

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet dök sedan flera sf-fansin upp. Till det yttre liknade dessa alla Spin, de hade redig layout, var offsettryckta och i storlek B5. Först av dessa "nykomlingar" var väl Tammerfors sf-förening med Portti, sedan kom den astronomiska föreningen URSA med Aikakone och den tredje i skaran var väl Helsingfors sf-förening med Tähtivaeltaja. Den sistnämnda började sitt liv som ett renodlat fansin som hette Time and Space, men som sedan integrerades med Helsingfors sf-förening och i samma veva bytte både namn och chefredaktör.

Aikakone lades ner för ett tiotal år sedan, men de övriga nämnda tidskrifterna utges ännu för fullt. På Enhörningens länksida finns kort information om och länkar till alla (åtminstone alla större :wink:) finländska sf-tidskrifter.

Vill man läsa mer om Spins historia rekommenderar jag numren 1/1986, 2/1991 och möjligtvis även  6/1997 som alla innehåller artiklar om tidskriftens historia, skrivna av tidigare chefredaktörer.

Tähtivaeltaja firade ju 20-årsjubileum för något år sedan så numret 2/2002 kan man gräva fram ifall man vill ha historiska återblickar gällande den tidskriften. Chefredaktör Toni Jerrmans funderingar kring 20-åringen hittar man även på Tähtivaeltajas webb. Tuomas Kilpi har skrivit en utmärkt artikelserie om tidskriftens urhistoria, första delen av denna finns i nummer 4/1984.