Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Ihoplänkade händelser

  • Sf-doktorsdisputation: 16.02.2007

Författare Ämne: Sofia Sjö disputerar - första finlandssvenska sf-doktorn?  (läst 6683 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Sofia Sjö, som för Enhörningens läsare är bekant från intressanta artiklar och en lång rad välskrivna recensioner disputerar för doktorsgraden vid teologiska fakulteten vid Åbo Akademi fredagen den 16 februari 2007.

Sofias avhandling har titeln Spelar kön någon roll när man räddar världen? Kvinnor, kvinnligheter och messiasmyter i SF-film och som titeln säger är det faktiskt frågan om en fantastikdisputation (eller en disputation i religionsforskning, eller genusforskning eller populärkultursforskning, helt beroende på från vilken vinkel man ser på saken).

Enhörningen väljer naturligtvis sf-vinkeln. Sofias disputation är högst troligen den första finlandssvenska fantastikdoktorsavhandlingen (berätta gärna om du känner till någon tidigare). Samtidigt är avhandlingen även en av de första sf-doktorsavhandlingarna i Finland överhuvudtaget.

Fantastikfilmer och -tv-serier som undersöks i avhandlingen är bl.a. Alien, Dune, The Matrix, Star Wars, The Terminator och Byffy the Vampire Slayer.

Centrala frågor som Sofia lyfter upp är t.ex. de kvinnliga karaktärernas roll i förhållande till manliga messiasgestalter och messiasmyter samt de kvinnliga karaktärernas tillgång till en religiös röst och religiöst ledarskap och en hurdan kvinnlighet de kan anses representera.

Avhandlingen ser dessutom närmare på frågan om vad som händer med messiasmyten när en kvinna istället för en man tillåts rädda världen.

När det gäller frågor om kvinnligt religiöst ledarskap lyfter Sofia upp problem som även kan relateras till attityder i dagens värld, men pekar också på hur traditionella framställningar av både messiasmyt och kvinnlighet utmanas och förändras i de undersökta materialet.

Disputationstillfället är öppet för publiken, så råkar du ha vägarna förbi Braheauditoriet (Biskopsgatan 17 i Åbo) fredagen den 16 februari klockan 12.00 är det bara att bänka sig och se hur en finlandssvensk science fictiondoktor blir till.

Opponent vid disputationen är professor Owe Wikström från Uppsala universitet medan forskningsledare Leif Erikson från Åbo Akademi fungerar som kustos.


Den som vill läsa pressmeddelandet om avhandlingen hittar den från och med den 9.2 på Åbo Akademis webb. Åbo Akademis tidskrift, Meddelanden från Åbo Akademi, gjorde å sin sida en intervju med Sofia som publicerades även på webben.

Vill du köpa avhandlingen skall du kontakta Oy Tibo-Trading Ab, PB 33, 21610 Pargas; tfn: (02) 454 9200; fax: (02) 454 9220; e-post: tibo_ät_tibo.net (ersätt _ät_ med @); webb: http://www.tibo.net.

En stor del av Åbo Akademis avhandlingar publiceras även på webben i pdf-format, så det kommer troligtvis även att vara möjligt att ladda ner avhandlingen helt gratis (Enhörningen återkommer naturligtvis med en länk till filen genast om och när den finns tillgänglig.)Källa:
Enhörningen &
Sofia Sjö

[Ändrade länkarna till pressmeddelandet och intervjun i MfÅA efter att det materialet blivit tillgängligt på webben.]
« Senast ändrad: 9.02.2007 kl. 10.02 av Ben »

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Sofia Sjö disputerar - första finlandssvenska sf-doktorn?
« Svar #1 skrivet: 1.08.2007 kl. 15.03 »
Nu finns Sofia Sjös avhandling, Spelar kön någon roll när man räddar världen, i Nationalbibliotekets digitala samling Doria och kan sålunda läsas helt gratis på webben i sin helhet.