Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Aktuella fanfonder: Jets, GUFF och NoFF  (läst 5022 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Aktuella fanfonder: Jets, GUFF och NoFF
« skrivet: 8.04.2007 kl. 11.36 »
Fandom är globalt, men att resa till ett fantastikevenmang till ett annat land (speciellt om landet ligger på en annan kontinent) kan vara en finansiellt oöverkomlig tröskel. Det här problemet har man inom fandom löst genom att skapa ett otal fanfonder: man samlar helt enkelt in pengar för att gemensamt kunna bekosta en kongressresa för någon välkänd/omtyckt/på annat sätt värdig fan.

Fanfonder som just nu är högaktuella för oss norbor är GUFF, JETS och NoFF.

GuFF (Going Under Fan Fund eller The Get Up-and-over Fan Fund, beroende på åt vilket håll man är på väg) samlar pengar för att bekosta resan för en europeisk fan till en con i Australien eller vice versa. I år är GUFF extra intressant då två av kandidaterna kommer från Sverige, dessa är Uppsalafansen Johan Anglemark och Anna Davour. De övriga två kandidaterna är Steve Davies och Ang Rosin från Storbritannien. Mera information om kandidaterna kan läsas på http://www.users.on.net/~juliettewoods/guff.html.
För att få rösta om GUFF skall man betala en summa som motsvarar 10AUD (6,10 euro), man får naturligtvis betala mer. Sista datum för röstning är 16.4, men både betalningen och röstningen kan skötas över nätet via PayPal.

JETS (Japanese Expeditionary Travel Scholarship) är en engångsfanfond som skapats enbart för att skicka en europeisk fan till årets sf-världskongress i Japan. Sju fans tävlar om JETS, dessa är: Abi Brown (Storbritannien), Jim de Liscard (Storbritannien), Tom Nanson (Storbritannien), Chris O’Shea (Storbritannien), Liam Proven (Storbritannien), Robert Sneddon (Storbritannien) och Jukka Halme (Finland). Att det är just Jukka som borde skeppas över till Japan är ju solklart! Mera information om de nominerade samt röstningsproceduren hittas i pdf-filen på http://astralpole.org/files/JETS_form_LFF.pdf
Rösterna skall vara inne före midnatt brittisk tid den 13 april. Även i JETS går det utmärkt att rösta via PayPal (se informationen i pdf-filen).

NoFF (The Nordic Fan Fund) är vår allas egen fanfond. (Jo, NoFFs webbsidor borde uppdateras ...) NoFF är indelad i fyra helheter som fungerar individuellt men med samma mål: att skicka fans från hemlandet till en con i ett annat land i Norden. I Finland har NoFF fungerat mer eller mindre oavbrutet sedan starten 2001. I Sverige har NoFF-maskineriet hostat en hel del, men nu ser det ut som om NoFFandet skulle vara i gång även där. Norge och Danmark ligger ännu i startgroparna.
Nomineringar för NoFF i Sverige tas emot på e-postadressen noff@nordiskfanfond.se, sista nomineringsdatum är 15.4. Därefter blir det en omröstning mellan de två kandidater som fått flest nomineringar. I samband med omröstningen kommer man sedan att samla in pengar (att rösta kommer att kosta 20SEK). Mera information finns att läsa i diskussionstråden på fandom.se.
Här i Finland är det senaste NoFFare som alltid väljer sin efterträdare. Undertecknad NoFFade till Swecon senaste höst och har redan gjort en del förfågningar hos lämpliga kandidater. Vi får se hur det går. Hur som helst har den finländska delen av NoFF vid det här laget samlat ihop 180 euro som alltså går oförkortat till nästa finländska NoFFare för en resa till en fantastikkongress i något annat nordiskt land. Den som vill veta mer om NoFF i Finland kan kontakta undertecknad t.ex på adressen noff@enhorningen.net.

Dags alltså att ge en hjälpande hand i utvecklingen av det globala fandomnätverket: rösta/donera pengar åt GUFF, JETS och NoFF!

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Aktuella fanfonder: Jets, GUFF och NoFF
« Svar #1 skrivet: 15.04.2007 kl. 13.53 »
JETS-omröstningen är avklarad och vinnare blev Chris O’Shea. Antalet deltagare i omröstningen var 145 personer. Utgående från namnlistan över de som röstat (pdf-fil) räknar jag åtminstone 12 finländska fans som deltagit i omröstningen, vilket ger en inte alls dålig procentuell andel av den totala röstmängden (även om antalet finländska röster nog kunde ha varit mycket, mycket större). Den som är intresserad av röstfördelningen kan ta en titt på redovisningen i pdf-form på The League of Fan Funds' webb.

Slutsumman av inslamlingen blev hela 2400 pund. Chris O’Shea kommer att berätta om sin Japanresa bl.a. i sin blogg