Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Recensioner: Sofia Sjö har sett 300 och Epic Movie  (läst 6226 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Recensioner: Sofia Sjö har sett 300 och Epic Movie
« skrivet: 10.04.2007 kl. 20.48 »
Senaste vecka såg två nya fantastikpremiärer: den mer eller mindre humoristiska Epic Movie och den mer testosterondrypande 300. Sofia Sjö har sett filmerna.

Kennet

  • Enhörningsredaktör
  • *
  • Antal inlägg: 461
  • Science Fiction fan från Karis
    • Fantastix
300 recension
« Svar #1 skrivet: 20.04.2007 kl. 12.02 »
300 recension

Slaget vid Thermopyle utspelades år 480 f.Kr., tio år efter den grekiska segern i slaget vid Marathon, vid Thermopylepasset 15 mil nordväst om Aten. Det stod mellan det deliska förbundet under ledning av spartanerna och deras kung Leonidas samt Persiska riket under ledning av Xerxes I. Perserna vann slaget vid Thermopyle, men till priset av stora förluster. Slaget gav den grekiska alliansen den tid som behövdes för att förbereda det fortsatta krigföringen. Perserna fortsatte söderut och plundrade Attika och Aten men besegrades till slut i slaget vid Salamis och därefter i slaget vid Plataiai. Uppgifter om slaget kommer främst från den grekiske historikern Herodotos. Denne var inte vuxen vid tiden för slaget, vilket innebär att han baserade sin historieskrivning på andras uppgifter.

När jag fick reda på att Zack Snyder skall göra en version av Frank Millers 300 tecknade roman växte förväntningarna. Han hade ju ändå gjort bra ifrån sig med nyfilmatiseringen utav George A Romeros Dawn of the Dead. När man sen fick reda på att den skulle göras i samma form som Sin City växte förväntningarna igen. Och när den första trailern dök upp på Internet var jag såld. Nu har man då sett filmen och inte var den så som man tänkte inte. Men någon realistisk filmatisering av slaget var man helt på det klara med att det inte dyker upp.

Filmen har använt den tecknade serien som ett bildmanus. Millers stil och Varleys färger återskapas i Snyders rörliga och i digitalt manipulerade bilder. Med undantag av en del tillägg har manuset används väldigt troget. Och där är filmens akilleshäl. Filmen håller inte i två timmar. Den är en 20-30 minuter för lång. Och att ha gett så stor betydelse för Drottning Gorgon för att försöka rädda kung Leunidas på hemmafronten. Slutet skulle jag också gärna ha ändrat på och inte ha ett sådan patetisk monolog i slutet. Persena är beskrivna som monster och man kan nog förstå varför filmen väckt uppståndelse runt om i världen. Men nog om det negativa.

Detta är en film som fick den lilla pojken i mig att vakna upp. Här är det manligt patos så det räcker och blir över. Muskler, svett, blod och lite tårar. Skådespelarna är trimmade till toppen och inga överloppsfett här inte. Visuellt är filmen också helt enkelt mästerlig. När kung Leonidas stiger upp efter pilregnet och knäcker pilarna som fastnat på skölden är man helt såld. Man kan ibland känna doften av lik som ligger i stora högar runt Spartanerna och som staplas till mur. Männen vrålar sina stridsrop och rusar in i kampen med spjut, sköldar och svärd och persiska kroppsdelar seglar runt i skyn i stilig slow-motion som bara den. Ibland är den nästan poetisk när den beskriver de 300 Spartanernas kamp som bara har en utgång, mot den överlägsna Persiska armen. Redan inledningen med vargen gör hela filmen värd att se. Så skall vargar se ut på film.

Den som söker en film med drama, socialt budskap och samhällskritik kan gå och se något annat. Men söker man underhållning med stort U ja då är detta filmen för dig. Jag kommer nog att se den en gång till....  och kanske köpa DVD:n också. Jajamensan.

4 stjärnor av 5 möjliga.

För er som vill se en annan version av filmen rekomenderas The 300 Spartans från 1962. http://www.imdb.com/title/tt0055719/ Filmen finns att få på DVD i 20th Century Classics serien.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction