Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)  (läst 11525 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« skrivet: 20.02.2004 kl. 21.07 »
Jag tänkte vi kunde ha en virtuell läscirkel gällande de noveller som nominerats för Nebula-priset i år.

Alla nominerade noveller, utom den av Harlan Ellison finns på webben (länkar till novellerna finns i Enhörningens Nebula-notis), så det är bara att klicka fram novellerna, läsa och sedan kommentera dem här.

Varsågoda, ordet är fritt. Jag återkommer så snart jag fått den första novellen läst.  :wink:

Mer allmänna Nebula-diskussioner kan föras i en separat diskussionstråd (eller flera), men vi kan väl fösöka hålla den här tråden endast för kommentering av novellerna.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #1 skrivet: 23.02.2004 kl. 13.03 »
Eleanor Arnason: Knapsack Poems

Då har man då läst sin första Nebulanovellkandidat för i år, ingen vidare start på det hela.

Arnasons novell är en berättelse om varelser som består av flera individer. Den här idén med "flerindividvarelser" kom jag första gången i kontakt med i Vernor Vinges roman "A Fire Upon the Deep", så mina tankar  gick hela tiden till den boken. Idén i sig själv var väl knappast ny nes då Vinge använde den, men jag tyckte han lyckades behandla idén relativt bra, bätre än Arnason i alla fall.

För mig personligen gjorde Arnasons novell inget märkligare intryck. Själva berättelsen är ganska intetsägande och har inget större djup. Värre blir det hela av att de underliga varelser som författaren skapat sist och slutligen känns mera som människor i mindre lyckade masker och gummidräkter än som riktiga utomjordingar, litet som i en B-film.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #2 skrivet: 24.02.2004 kl. 10.08 »
Carol Emshwiller: Grandma

Emshwillers novell är en varmhjärtad fundering över en åldrande superhjältes liv. Ifall en superhjälte hade barn och barnbarn skulle hon väl vara en storförälder lik alla andra. Någon skinande superhjältegloria skall man inte direkt vänta sig att hitta i Emshwillers text; en åldrande människa är en åldrande människa även om hon hade superkrafter. Med enkla drag och ett flytande språk tecknar Emshwiller upp ett superhjälteliv så som det kunde ha varit i verkligheten. Ett liv som inte följer ett färdigt manuskript med veckans superbov och veckans räddningsoperation, utan där man är tvungen att göra val mellan liv och död hur än superhjälte man är.

På "Bens Nebulastege" gick Emshwiller direkt förbi Arnason. Varför skulle man dekorera sin berättelse med dåliga rymdmonstermasker då det hela blir så mycket bättre då man tar en titt på mäniskan bakom masken.

ps

 • Antal inlägg: 74
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #3 skrivet: 24.02.2004 kl. 17.37 »
Jag läste också Knapsack poems som min första novell och blev närmast förbluffad. Rent typografiskt så var den konfunderande, nästan en ren mardröm - meningar som börjar men tar aldrig slut, bisarra siffror efter meningarna som högst antagligen ingenting betyder - allt det fick mig att bli skeptisk gentemot själva novellen. Som inte den heller var så värst mycket att hänga i julgranen. Vad sjutton var det det hela handlade om egentligen? Inte för att jag är så värst intresserad.

Annat var det med Brief history of the dead (eller ngt åt det hållet) som var en vacker, lyrisk, elegisk berättelse om de dödas stad efter att den verkliga (?) världen drabbats av en värre farsot. Inte mycket till intrig men en enormt vackert berättad historia. Och tom. en jappe med finskt namn (och helt rätt stavat) fanns med. Hoppas denhär vinner.

The last of the O-forms var en trevlig liten berättelse om en mobil djurpark som visar upp nya bisarra mutationer. Inte för att folk numera vill se dem - de är rena vardagen. Och människorna drabbas även de av dessa oförklarliga mutationer. Vad göra? Vad visa upp så att folk kommer och ser? Svaret finns till hands kanske närmare än man kunde tro? En definitiv vinnarkandidat - en bra idé som utvecklas konsekvent som bara amerikanare kan. Inget överflödigt, allt fungerar perfekt. Bara att idén ändå är bra liten och småtrevlig men novellen är ändå sympatisk och välskriven och bättre än mången tidigare vinnare.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #4 skrivet: 27.02.2004 kl. 15.28 »
Har ett par gånger försökt börja med MacLeods Breathmoss med jag vet inte det verkar vara med den som med andra av dessa nomineringar. Jag gillar dem inte. Det verkar vara allt för mycket av något. Kan inte säga vad men....
Gäller också t.ex. Elanor Arnason:s Potter of Bones och Richard Boes Mask of the Rex.
Neil Gainmans; Coraline gillade jag sen i stället. Läste den för min dotter Zaida och hon tyckte också den var spännande. Den är förresten verkligt bra som högläsning.
Citera
Jag läste också Knapsack poems som min första novell och blev närmast förbluffad.

Detta förstår jag inte heller. Varför nomineras något som denna? Är det bra eller...
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

ps

 • Antal inlägg: 74
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #5 skrivet: 2.03.2004 kl. 14.41 »
Har nu läst resten av novellerna och vad som gäller Grandma är jag ungefär av samma åsikt som Ben - en sympatisk och trevlig liten novell, men lite väl snäv till sitt material.

Lambing season - ja vad kan man säga om en novell som undersöker så nytt och fräscht material som mötet mellan en människa och en rymdvarelse? Ja - tappert att ens försöka sig på en dylik idé. Någonting så värst nytt och häpnadsväckande hittar författaren tyvärr inte på. En väl skriven men lite trög text.

Och sedan sista - What I didn't see. En kingkongnovell kanske man kan kalla den? Handlar i alla fall om en vetenskaplig expedition till mörkaste Afrika 1928. Expeditionen störs av gorillor som verkar röva bort menstruerande infödingsdamer. Och sedan rövas den andra av expeditionens fruntimmer bort. Väl skriven även denna novell, undersöker kvinnans och gorillans (och de mindre apornas) förhållande(n?) på ett intressant sätt - tänk bara på Fossey och Goodall. Varför vill kvinnor bo hos och studera apor? Hur ska man tolka om kingkong-myten med tanke på detta? En fin text, välskriven, ett öga för detaljer, fin atmosfär - men ett större krux: för att novellen nu råkar vara Nebula-nominerad så går man hela tiden och väntar på att det händer ngt intressant/spekulativt i texten. Och vänta får man ända till slut för att inget händer. Absolut ingenting. Novellens sf/fantasy-innehåll: 0%. Så att man känner sig nog lite lurad. Vad i herrans namn har What I didn't see här att göra? Bättre är den ju prosamässigt än mången annan text men ändå . . . suck . . . sjuttons typer . . .

Summa summarum: mina vinnarkandidater -
                                1) The brief history of the dead
                                2) The last of the O-forms

Resten - utom Knapsack poems - helt hyggliga men lite väl bagatellartade noveller. Fast Ellison har jag ju inte läst. Kan vara utomordentligt bra eller så bara rappakalja. Vem vet? Haver någon läst den väldigt robertgravesklingande Goodbye to all that?

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #6 skrivet: 4.03.2004 kl. 11.05 »
Citat från: Kenneth
Har ett par gånger försökt börja med MacLeods Breathmoss med jag vet inte det verkar vara med den som med andra av dessa nomineringar. Jag gillar dem inte.


Har du försökt med novellerna? De är ju kortare, så man behöver inte "lida" så mycket ifall texten inte känns bra.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #7 skrivet: 6.03.2004 kl. 14.31 »
Kevin Brockmeier: The Brief History of the Dead

(Det är väl bäst att jag påpekar genast att jag inte ännu har läst ps' kommentarer om den här novellen. Ifall jag alltså verkar kopiera hans text beror det bara på att min hjärma råkat vara på samma frekvens.  8) )

Det känns på något sätt bra att läsa en Nebulanominerad novell som inte har publicerats i någon av de sedvanliga amerikanska sf-tidskrifterna, utan i en vanlig dagstidning (åtminstone tror jag att The New Yorker är en vanlig dagstidning, var god och rätta mig ifall jag har fel). Det här är ju ett klart bevis på att sf/fantastik/vad man nu vill kalla den här formen av litteratur vi alla gillar, existerar och godkänns även utanför våra små kretsar, de kretsar vi oftast kallar fandom.

Brockmeiers novell är pur sf, åtminstone för oss som använder förkortningen sf till att beteckna fantastik i allmänhet, alltså "speculative fiction". Men för den som är ute efter riddare och magiker eller rymdpiloter och chrononauter kan The Brief History of the Dead vara en besvikelse.

Det Brockmeier serverar åt läsaren är inte en äventyrshistoria och inte egentligen heller så mycket av en spekulation över hur saker och ting kunde vara, utan en närmast poetisk berättelse om livet efter döden och mänsklighetens öde.

Med korta glimtar ur flere personers livsöden målar Brockmeier upp en logisk och ställvis även vacker bild av en stad dit alla döda kommer efter att de tagit sitt sista andetag.

Brockmeier skriver vackert och bra, men jag frågar mig själv vad den här novellen egentligen gav mig. Visst var det en fascinerande läsupplevelse, men ändå inte litterärt i samma klass som till exempel Ted Chiangs fantastiska noveller som ofta tangerar liknande frågor. En annan författare som jag också kom att tänka på då jag läste Brockmeiers novell var Neil Gaiman. The Brief History of the Dead kunde mycket väl ha passat som en episod i Gaimans Sandman-serie, men utan seriens bildvärld är det något som saknas.

På min personliga Nebulastege klår Brockmeier Arnason utan några som helst problem, men förbi Emshwiller skulle jag inte lyfta den. Å andra sidan har jag otroligt svårt att rangordna Brockmeier och Emshwiller, så de får ligga på delad första plats än så länge.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #8 skrivet: 6.03.2004 kl. 20.02 »
Karen Joy Fowler: What I Didn't See

(Samma "disclaimer" som ovan gäller även här.)

Karen Joy Fowlers What I Didn't See är en intressant och för det mesta riktigt fungerande berättelse om en expedition till Afrika på 1920-talet. Men vad gör den här berättelsen bland Nebulisterna?!

Fowlers novell är inte science fiction, det finns inget i berättelsen som gör att den kunde klassas som fantasy. Faktum är att hur mycket man än töjer på fantasikbegreppet finns det absolut inget sätt att töja den så lång att Fowlers novell kunde rymmas med. Är den här novellen fantastik faller all skönlitteratur i världen innanför fantastikens gränser.

Så som novellen är uppbyggd väntade jag mig en speciell knorr i slutet. En knorr som skulle ha vänt det hela på huvudet och gjort ett så gott som sedvanligt historiskt djungeläventyr till något mer. Något som skulle ha förvandlat berättelsen från en vanlig äventyrsberättelse till sf, men nej.

What I Didn't See är en OK novell, men dess plats är verkligen inte bland Nebulafinalisterna.

ps

 • Antal inlägg: 74
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #9 skrivet: 8.03.2004 kl. 18.39 »
Citat från: Ben
Det känns på något sätt bra att läsa en Nebulanominerad novell som inte har publicerats i någon av de sedvanliga amerikanska sf-tidskrifterna, utan i en vanlig dagstidning (åtminstone tror jag att The New Yorker är en vanlig dagstidning, var god och rätta mig ifall jag har fel).


På begäran alltså - New Yorker är de facto inte en dagstidning utan en veckotidning (som tror jag utkommer varannan vecka vill jag minnas) och specialiserar sig på kultur och samhällsdebatt och torr humor. På sidorna finner man inga fotostoryn, inga popstjärnor eller kändismodeller eller filmskådisar utan serisösa tänkare - New Yorker alltså en urban och sofistikerad veckorevy för intellektuella så att säga. Essäerna brukar vara superba.

Ofta kör de med fiktion också. En stor del av Woody Allens prosatexter utkom faktiskt just på New Yorker. Nuförtiden är Steve Martin en av tidskriftens aktivaste humorister. Men SF har de mig veterligen aldrig varit så hemskt aktivt intresserade av . . . åtmistone har jag aldrig stött på ngt av det slaget.

ps

 • Antal inlägg: 74
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #10 skrivet: 8.03.2004 kl. 18.40 »
Varför ser mitt citat sådär klumpigt ut?

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #11 skrivet: 9.03.2004 kl. 13.57 »
Citat från: ps
Varför ser mitt citat sådär klumpigt ut?


Ingen aning, men jag fixade till det, så nu ser citatet ut som det skall.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #12 skrivet: 9.03.2004 kl. 14.53 »
Molly Gloss: Lambing Season

(Jag fortsätter med samma stil och läser ps' kommentar först efter att jag skrivit mitt eget inlägg.)

Lambing Season är en trevlig liten novell. Intrigen är så klassisk science fiction som något bara kan vara och samtidigt är själva berättelsen ganska långt från det sedvanliga (åtminstone då man tänker sig vad novellen berättar om).

Gloss' berättelse påminner mig om Clifford D. Simaks verk. Jag vet inte riktigt varför, kanske för att handlingen är förlagd till landsbygden eller så är det helt enkelt något med hela berättelsens litet lyriska naturnära stämning och det lugna tempot.

Vill man vara riktigt cynisk kan man väl säga att det sist och slutligen inte händer så mycket i novellen och att den inte har något att komma med. Men å andra sidan skildrar Gloss en vacker berättelse som visar mänskligheten sådan den är då den är som bäst.

Jag medger att den här novellen rör mig på ett personligt plan (litet på samma sätt som Simaks novellsamling City) och att jag därför gillar den mer än jag troligtvis annars skulle göra, men det är ju inte novellens fel.  8)

På Bens Nebulastege orsakar Lambing Season problem då jag har svårt att bestämma ifall jag skall lägga den på samma nivå med Brockmeier och Emshwiller, eller lyfta den överst... Jag tror Gloss får ta första plats åtminstone än så länge.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #13 skrivet: 11.03.2004 kl. 19.54 »
James van Pelt: The Last of the O-Forms

(Samma blabla som tidigare.)

Ännu en novell som använder sig av ett av de äldsta sf-klichéerna, den här gången är det frågan om mutanter. Visst skriver van Pelt bra, men inte kan man ju säga att berättelsen är på något sätt originell inte.

Jag vet inte varför, men The Last of the O-Forms tilltalade inte mig något extra. Visst var den ju ljusår bättre än Arnasons text, men...


Bens slutliga Nebularangordning blir alltså:
1. Molly Gloss: Lambing Season
2. Carol Emshwiller: Grandma
    Kevin Brockmeier: The Brief History of the Dead
    James van Pelt: The Last of the O-Forms
5. Eleanor Arnason: Knapsack Poems
---
Karen Joy Fowler: What I Didn't See (Fowlers novell hamnar i detta fall utanför listan då den inte innehåller några sf-element överhuvudtaget.)


Summa summarum kan man väl konstatera något i stil med "var det här verkligen allt".

De flesta novellerna var ju OK, men inte en enda av dem var på något sätt överväldigande bra eller nyskapande. Visst kunde jag tänka mig att publicera vilken som helst av de fyra första i Enhörningen, men ingen av dem är sist och slutligen sådan att jag skulle känna ett enormt behov av att kunna presentera novellen för läsarna.

Jag vet att vi har finska och svenska författare som kan skriva bättre sf-noveller än någon av årets Nebulakandidater, så vi har ju faktiskt inget att skämmas över vår lokala novellproduktion. Synd bara att så få utanför våra språkgränser någonsin får bekanta sig med våra skribenter.

ps

 • Antal inlägg: 74
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #14 skrivet: 13.03.2004 kl. 15.35 »
Ja det är svårt att (åtminstone på novellsidan) tala om idérikedom, experimentella formförsök, nya spännande sätt att se på saker/världen. Mest är det bara formell/mekanisk kompetens det rör sig om - och ibland knappast ens det. Någon riktig guldålder tycks den amerikanska scifin inte precis befinna sig i.

Eller är det så (som jag innerligen hoppas) att det är de intellektuellt tröga novellerna som klarar sig i omröstningarna? Att det verkligen finns intressantare exemplar i tidningarna, men att den letargiska massan skyr dem och att dessa pärlor därför aldrig ses?

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Vad tycker du om årets Nebula-noveller (2004)
« Svar #15 skrivet: 13.03.2004 kl. 22.38 »
Citat från: ps
Att det verkligen finns intressantare exemplar i tidningarna, men att den letargiska massan skyr dem och att dessa pärlor därför aldrig ses?


Kan hända, men då det gäller Nebulapriset är ju massan i fråga medlemarna av den amerikanska sf-författarorganisationen (http://www.sfwa.org). Man skulle ju hoppas att åtminstone de skulle lyfta fram mer nyskapande texter.