Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Ihoplänkade händelser

  • Finncon 2007: 13.07.2007 - 15.07.2007

Författare Ämne: Finncon 2007  (läst 5002 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Finncon 2007
« skrivet: 10.06.2007 kl. 20.28 »
Tid: 14–15.7.2007; plats: Jyväskylä, Finland; hedersgäster: Ellen Datlow, Elizabeth Hand, Joe Haldeman, Gay Haldeman, Cheryl Morgan och Ben Roimola.; deltagaravgift: gratis; webb: www.finncon.org.
« Senast ändrad: 10.06.2007 kl. 20.37 av Ben »

Kennet

  • Enhörningsredaktör
  • *
  • Antal inlägg: 461
  • Science Fiction fan från Karis
    • Fantastix
Finncon en kort presentation
« Svar #1 skrivet: 20.06.2007 kl. 17.48 »
Årets Finncon hålles i år i Jyväskylä på Jyväskylä Universitetets kampus under tiden 14-15.7. 2007. Årets program är digert och följer tidigare årens fotspår. Programmen är ett mångfald av presentationer, intervjuer, paneler och tävlingar plus en hel massa sidoprogam. På samma gång arrangeras Animecon.

Årets Finncons hedersgäster är flerfaldigt belönade Ellen Datlow, författarna Elizabeth Hand och Joe Haldeman, science fiction aktiva Gay Haldeman och huvudredaktör och science fiction specialisten Cheryl Morgan. Som fanhedersgäst har vi sf aktivisten Ben Roimola från Enhörningen. Animecons specialgäst är Jonathan Clements. Specialgäster är författaren, encyclopedisten och redaktören John Clute och bildkonstnären Judith Clute. På plats finns även sf och fantasy författare, utgivare, översättare, forskare och andra experter från Finland.

Under årets Finncon delas det ut två av de viktigaste prisen. Atorox priset för 2006 bästa sf novell och Nova skrivartävlingen. Atorox är Turun Science Fiction förenings pris och Nova ordnats tillsammans med Turun Science Fiction Seura och Suomen Tieteiskirjoittajat.

Finncon öppnas i år av Pirk, finlands mest kända rymdfigur. :D Efter detta håller fysikern Kimmo Tuominen en föreläsning om Partiklarnas dans. Denna föreläsning visualiseras av dansarna Saara Henriksson och Riikka Kaihovaara. Efter detta har är det två dagar av nonstop-program i hela Jyväskylä Campus. Allt som allt är det i 16 salar över 100 olika programpunkter.
 
Det bjuds på diskussion om svårigheten att skriva fantastik, moderna skräcklitteratur framträdande, litterära debatter om fantastik, vetenskap och litteraturens  samverkan, presentation av filksång, Bollywood och science fiction fansens mystiska relationer och en hel massa andra saker.

Lördagen den 7.7. öppnas den brittiske Judith Clutes och Jyväskyläbon Timo Sälekives fantastik konstutställning i Galleria Becker. Sciece fiction forskarmöte hålles på kampus mellan 12-13.7. 2007. Fredagen den 13 är det vetenskapsfredag där man presenterar hemligheter i atomens käran, teknologi i anime, problematisk genmanipulation och kemikalieskräck. Samma dag hålls även Suomen Tieteiskirjoittajien hedersgäst föreläsning om att skriva och publicera fantastik. Den traditionella bordshockeyturneringen hålls på restaurang Sohwi.

Sidoprogram på Finncon finns åt unga, personer med barnasinne kvar och vuxna. Det finns origamiworkshops, cyborgworkshops och flufföronworkshops. Förstör onödig produkt tillställningen ger dig en möjlighet att förstöra något totalt onödigt från din bokhylla eller från någon annat ställe. Den klassiska tävling där man försöker flytta Robert Jordans verk från ett ställe till ett annan ställe är i år en Jordan-triathlon. Tukkateatteri har i år gjort ett kulturarbeten och spelar Neil Gaimans Snow, Glass, Apple dramatiseringen på Lutakkos teater. Kvällens maskerad och fest hålls på Bar 68.

På plats i årets Finncon är alla landets sf-, fantasi och animeföreningar och människor, så det är väl inte ett under att det hålls en massa träffar under Finncon. Kupoli, Nethack, FinnBuffy och Risingshadow medlemmar har mötet och för första gången ordnas en officiell Mensa test..

Finncon i Jyväskylä är skörd av tillsammans med Jyväskylän Kesä gjort samarbete från 1991 där även de finska sf-föreningarna deltar. Dagarna har fått underståd av Jyväskylä kesä, Ulkoministeriön lehdistöosasto, Jyväskylän Yliopist, Valtion kirjallisuustoimikunta, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Jyväskylän kupungin kulttuuritoimi, Jyväskylän Kaupungin Nuorisotoimi, Keski-Suomen Kirjailijat och Finncon´06.

Det bör också nämnas att Finncon 07 har gratis inträde.

Speciellt kan också omnämnas att Finncon (även i år) har några programnummer på svenska. På söndagen klockan 10-11 hoppas jag att så många finlandssvenska science fiction- och fantasydiggare som möjligt dyker upp och diskuterar Finlandssvensk fandoms framtid. Meningen är att det här helt enkelt blir en diskussion om var vi är, vart vi är på väg och vad vi vill av framtiden; borde man t.ex starta en finlandssvensk fantastikförening, eller räcker det med Enhörningen och X3M:s sf-community?

Genast efter denna programpunkt följer föredraget Ord på månen där den rikssvenske science fiction-fanen och författaren Ahrvid Engholm berättar om hur det är att skriva science fiction och speciellt om sin novellsamling Mord på månen.

Båda de här programpunkterna går Jyväskylä universitets huvudbyggnad (Seminaarinkatu 15) i sal C3 på söndagen 15.7.2007.

Tillägsinformation, program-tidtabeller,  inkvartering etc hittas på:
www.finncon.org

Denna artikel är fritt översatt från en artikel på Babek Nabel. Litet är tillagt och litet förkortas. Under länken kan hela artikeln läsas på finska.
« Senast ändrad: 21.06.2007 kl. 08.48 av Kenneth »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction