Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Anne Leinonen fick årets Atorox  (läst 6289 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Anne Leinonen fick årets Atorox
« skrivet: 17.07.2007 kl. 22.43 »
Priset för den bästa finländska fantastiknovellen publicerad 2006 gick till Anne Leinonen för hennes novell Toisinkainen. Novellen är publicerad i nummer 1/2006 av Tammerfors sf-förenings medlemsblad Portti.

Toisinkainen är en science fiction-berättelse som behandlar kontakten mellan människor och en utomjordisk ras. Det är samtidigt en berättelse om främlingsskap och utnyttjande, men som all god science fiction ställer novellen fler frågor än den egentligen besvarar och förhållandet mellan de två raserna är slutligen inte så enkelspårig som man kunde tro från början.

Omkring 40 personer hade samlats i den stora salen i huvudbyggnaden på universitetet i Jyväskylä för att följa med utdelningen av årets Atorox-pris. Priset utdelas årligen till den bästa inhemska science fiction- eller fantasynovellen som publicerats året innan. Vinnaren bestäms genom en omröstning som alla finländska fantastikföreningar, -klubbar, -tidskrifter etc. organisationer är inbjudna att delta i. I år deltog 11 organisationer i omröstningen, den slutliga röstmängden var 58 (en lista över de deltagande organisationerna samt en redovisning över det nya omröstningssystemet hittar du i en tidigare notis här på Enhörningswebben). Atorox-proset utdelades i år för den 25 gången, priset utdelades första gången år 1983.

En förteckning över röstfördelningen hittas på den officiella Atorox-webben (på webbsidan skall du klicka på + för att öppna en tabell som visar hur rösterna fördelades för novellerna i top-10).


Atorox-vinnaren och de av topp tian som var med på prisutdelningen. Från vänster Miina Supinen, Raimo Nikkonen (chefredaktör för Portti, Anne Leinonen med Atorox-statyetten i händerna, Boris Hurtta, Jenny Kangasvuo och Carita Forsgren).

Mer om Atorox-priset här på Enhörningswebben:

Källor: Atorox-webben, Atorox-pressmeddelandet samt Enhörningen.
« Senast ändrad: 17.07.2007 kl. 22.46 av Ben »