Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Ray Harryhausen på Nelonen i Juli  (läst 3771 gånger)

Kennet

  • Enhörningsredaktör
  • *
  • Antal inlägg: 461
  • Science Fiction fan från Karis
    • Fantastix
Ray Harryhausen på Nelonen i Juli
« skrivet: 26.06.2007 kl. 15.14 »
När jag idag började gå igenom kommande fantastikfilmer på TV kunde jag inte undgå att märka att Juli är månaden för oss som älskar Fantasifilmer. Nelonen kommer att sända den 30.6, 7.7, 14.7, och 21.7 Ray Harryhausens klassiska filmer. Filmer som Mysterios Island,  Jason and the Argonauts, The Golden Voyage of Sinbad och Sinbad and the Eye of the Tiger. Dessa filmer av en av de största mästarna av specialeffekter någonsin är en fröjd för ögat i denna tid av filmer med sterila CGI effekter. Genom att filma med sk. stopmotion teknik gjorde han saker som inte många kunde på den tiden. Sam Raimi har gjort en hyllning till Ray Harryhausens fäktande skelett i sin film Army of Darkness. Även den första Pirates of the Caribbean har hänvisningar till denna mästare. Av dessa filmer är det The Golden Voyage och Sindbad och Sindbad and the Eye of the Tiger som i mitt tycke är helt enkelt mästerliga. Här förs vi till en värld fylld med övernaturliga monster, gudinnor och demoner. Ray Harryhausen har i sina filmer nostalgi som ingen i dag med sina moderna dataeffekter kan återskapa. Det som redan säger mycket om Ray Harryhausen är att han inte regisserat någon av filmerna förutom special-effekterna.

 
Mysterios Island
Lördag 30.6. kl. 16.30 Nelonen
Regi: Cy Endfield
I rollerna: Michael Craig, Herbert Lom, Joan Greenwood, Michael Callan, Gary Merrill, Beth Rogan
(Mysterious Island/England - USA 1961). Den legendariska kapten Nemo väcker ännu en gång äventyrslustan i en av Jules Vernes högt älskade klassiker. Kapten Cyrus Harding (Michael Craig) leder tre nordstatssoldater i en modig och desperat flykt i luftballong från ett sydstatsfängelse. En våldsam storm blåser luftballongen ut över havet mot en avlägsen söderhavsö, där den lilla gruppen driver i land. Senare får de sällskap av två kvinnor från ett fartyg som håller på att gå under, och tillsammans upplever de skeppsbrutna ett fantastiskt äventyr med flockar av enorma djur. De får hjälp i sin kamp att överleva av den mystiske kapten Nemo (Herbert Lom), som för befäl över u-båten Nautilus, där han i ett försök att skapa nya livsmedel åt världens invånare har skapat märkliga djur. Men kan ens själva Nemo rädda dem, då den stora vulkanen får ett utbrott som hotar att utplåna dem alla.
IMDB

Jason and the Argonauts
Lördag 7.7. kl. 16.30 Nelonen
Regi: Don Chaffey
I rollerna: Todd Armstrong, Nancy Kovack, Gary Raymond, Laurence Naismith, Niall MacGinnis
(Jason and the Argonauts/England - USA 1963). Detta är historien omiJason (Todd Armstrong), eniorädd sjöman och äventyrare,isom efter 20 åriåtervänder till kungariket Thessaly,iför att rättmätigt krävaitronen. Men för attikunna få den, måsteiJason först finna detimagiska gyllene skinnet. Hanisamlar en här, ochimed hjälp av Herai- Gudarnas drottning -isätter sökan efter skinnetiigång. På deras vägimåste de slåss motide mest otroliga varelser,ibland annat en 100ifot hög bronsjätte, ettigiftigt odjur med sjuiormhuvuden, och en arméiav skelett.
IMDB

The Golden Voyage of Sinbad
Lördag 14.7. kl. 16.25 Nelonen
Regi: Gordon Hessler
I rollerna: John Phillip Law, Caroline Munro, Tom Baker, Douglas Wilmer, Martin Shaw, Grégoire Aslan
(The Golden Voyage of Sinbad/England - USA 1974). Följ med på ett storslaget äventyr, som utspelar sig i ett mycket gammalt och äventyrligt land fullt av märkliga och fantastiska varelser. Sinbad (John Phillip Law) - prins av Bagdad och legendarisk sjöfarare - hittar en mystisk karta och beger sig tillsammans med den vackra slavinnan Margiana och storvisiren av Marabia ut på en farofylld sjöresa för att finna det gamla landet Lemuria. Den ondskefulle trollkarlen Prins Koura, som försöker vinna makten över Marabia med hjälp av besvärjelser och onda andar, som följer efter Sinbad för att hindra honom att nå sitt mål. Sinbad når fram till Lemuria tros en förbannelse som Kouria har kastat över skeppet, varvid den mäktiga galjonsfiguren som pryder stäven blir levande. I Lemuria måste Sinbad och hans okuvliga besättning kämpa så märkliga väsen som en svärsvingande staty med sex armar, en enögd kentaur och den fruktade odjuret med lejonkropp och örnhuvud. Till slut hamnar Sinbad ansikte mot ansikte med dem blodtörstige Koura själv, i en obönhörlig duell å liv och död.
IMDB

Sinbad and the Eye of the Tiger
Lördag 21.7. kl. 16.25 Nelonen
Regi: Sam Wanamaker
I rollerna: Patrick Wayne, Taryn Power, Margaret Whiting, Jane Seymour, Patrick Troughton
(Sinbad and the Eye of the Tiger/England 1977). Sinbad (Patrick Wayne), en modig sjöman och Prins av Bagdad, styr sitt skepp mot Charnak för att hos Prins Kassim anhålla om dennes syster Farahs hand. Men Sinbad upptäcker att Kassim blivit förtrollad av sin djävulska styvmor Zenobia. För att häva förbannelsen måste Sinbad nu dra ut på en resa som är farligare än någon resa en dödlig någonsin har företagit sig. Bland de faror han möter i detta storslagna äventyr finns många odjur som överträffar hans vildaste fantasi. Bland annat måste han kämpa mot Minoton - en stridskämpe av brons, en enorm grottvarelse, en sabeltandad tiger och en "nästan mänsklig" babian. De briljanta specialeffekterna är gjorda av mästaren Ray Harryhausen och kommer att fascinera dig när Sinbad drar iväg på äventyr i denna enastående klassiker.
IMDB

Reality of life is for people who cant handle Science fiction