Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Tähtifantasia-priset till Jeff Vandermeer.  (läst 3872 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Tähtifantasia-priset till Jeff Vandermeer.
« skrivet: 22.08.2007 kl. 16.13 »
Helsingfors sf-förenings Tähtifantasia-pris för bästa till finska översatta fantasyboken har gått till Jeff Vandermeer för hans rorman Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki. (eng. City of Saints and Madmen). Boken är utgiven av förlaget Loki och översatt till finska av Johanna Vainikainen-Uusitalo.

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki är en fantastisk odysse till staden Ambergris' mörka sida, till dess mardrömmar, bortglömda hemligheter och mystiska öden.

Jeff Vandermeer har skrivit en bok jag personligen gillar väldigt mycket. Boken är en underbar beskrivning av en verkligt fascinerad värld befolkad med gråhattar, bläckfiskar och en massa intressanta människoöden. Boken innehåller berättelser som målar fram en fantastisk stad och skapar en helt ny sorts fantasy. Priset kan inte ha gått till en bättre bok.

Den finska boken består av ett urval berättelser från originalboken och det här är den enda orsaken till lite gnäll. I den finska boken har man inte översatt den härliga berättelsen som inleder boken; Dradin in Love. Men berättelserna är inte fy skam för det. Här finns The Transformation of Martin Lake, The Hoegbottom guide to Early Ambergis History och The Strange case of X.

Den engelska pocketversionen innehåller också en hel del annat mycket intressant material. Så vill man läsa boken på engelska lönar det sig att skaffa den. Kan beställas på Amazon via Enhörningen.

Tähtifantasia-priset delas ut av Helsingfors science fiction förening som redan i 20 års tid har delat ut det uppskattade Tähtivaeltaja-priset åt den bästa i Finland utgivnina science fiction boken. Tähtifantasia-priset delades i år ut för första gången.

Till Tähtifantasia-prisets jury hörde i år: Toni Jerrman (kritiker), Anne Leinonen (författare), Elli Leppä (kritiker) och Vesa Sisättö (redaktör).

De nominerade var:
 • Valkoiset omenat (White Apples), av Jonathan Carroll; finns inte i svensk översättning, annat av Carroll finns dock.
 • Uuskummaa? Modernin fantasian antologia, av Jukka Halme (redaktör); en inhemsk antologi med moderna fantasynoveller.
 • Miekkamyrsky 2 (A Storm of Swords, Part Blood and Gold), av George R. R. Martin; finns på svenska som Svärdets makt (Forum, 2007)
 • Unohdettu Ombria (Ombria in Shadow), av Patricia A. McKillip; finns inte i svensk översättning, annat av McKillip finns dock.
 • Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (City of Saints and Madmen), av Jeff VanderMeer; VanderMeer finns tyvärr inte alls i svensk översättning.
« Senast ändrad: 22.08.2007 kl. 22.01 av Ben »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction