Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Septembermånadens fantastikfilmer på TV  (läst 6046 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Septembermånadens fantastikfilmer på TV
« skrivet: 27.08.2007 kl. 22.51 »
September månadens höjdpunkter kommer igen på YLE Teema. Annars är det inte mycket fantastikfilmer att se fram emot. Nyare material är filmer som Galaxy Quest och Sky Captain and the world of tomorrow, i övrigt är det ryska och östtyska science fictionfilmer som är på gångs. Mycket kul tycker jag i alla fall.

Amfibiemannen
Måndag 3.9. kl. 22.00 YLE Teema
Regi: Gennadi Kazanski, Vladimir Chebotaryov
I rollerna: Vladimir Korenev, Anastasia Vertinskaya
(Amphibian Man, Sovjetunionen 1962) Amfibiemannen är kanske den mest kända romanen av Alexander Beliaev. Han var en känd Rysk science fiction författare som levde under början av 1900 talet. Boken är publicerad redan så tidigt som 1928. Boken berättar om en ung man vid namn Ichtiandr (det betyder Fisk man på Grekiska) som redan som barn får en livsräddande transplantation - han får hajgälar. Operationen gjordes av hans far, en vetenskapsman och överlägsen kirurg, i ett försök att rädda pojkens lungor. Experimentet lyckas men är ett hinder för honom att kunna leva i världen utanför havet. Filmen har jag inte sett men de som sett den säger att den är rätt så bra och speglar Beliaevs syn på världen och moralen med vetenskapliga experiment. Lönar sig att se. Jag tänker göra det.
IMDB

Galaxy Quest
Lördag 8.9. kl. 19.55 MTV3
Regi: Dean Parisot
I rollerna: Tim Allen, Sigorney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub
(Galaxy Quest/USA, 1999) Under fyra år gav sig den modiga besättningen på NSEA Protector - "Commander Peter Quincy Taggart", "Lt. Tawny Madison" och "Dr. Lazarus" - ut på spännande och ofta farliga uppdrag i rymden! Men sedan blev det stopp för deras TV-serie! Nu, tjugo år senare, har utomjordingar som misstagit TV-utsändningarna för "historiska dokument" och byggt upp sin värld med hjälp av dessa "fakta", attackerats av sina fiender. De "strålar" då upp besättningen bestående av de avdankade skådespelarna för att hjälpa utomjordingarna att rädda universum. Utan manus, utan regissör och utan koll på läget måste nu skådespelarna göra sin bästa insats någonsin i detta hysteriska äventyr.
IMDB
Enhörningens recension

Venus är tyst
Måndag 10.9. kl. 22.00 YLE Teema
Regi: Kurt Maetzig
I rollerna: Yoko Tani, Oldrich Lukes
(Der Schweigende Stern, DRR-Polen 1960) Detta är en östtysk film som baserar sig på Stanislaw Lems bok The Astronauts. Filmen vet jag tyvärr inte så mycket om men en kort summarie av vad jag vet. Den lär börja med en hypotes om att meteoriten som föll 1908 i Tunguska egentligen var ett rymdskepp som kraschade. År 2003 har Kommunismen segrat världen över och mänskligheten är fri från förtryck och kaos. De blir inblandade i ett gigantisk projekt där man skapar en hydro-energetic växt över Gibraltar sundet för att kunna kontrollera klimatet. Under förberedelsena hittar man i Tunguska områden mystiska saker som identifieras som utomjordiska. En inspelning berättar om ett interstellärt skepp från Venus som kraschar och meddelandet slutar med ett meddelande. "Efter två rotationer kommer Jorden att vara radioaktiv. När radioaktiviteten faller till hälften är den stora Chansen här".
IMDB

Sky Captain and the World of Tomorrow
Fredag 14.9. kl. 21.00 Nelonen
Regi: Kerry Conran
I rollerna: Jude Law, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Michael Gambon, Ling Bai
(Sky Captain and the World of Tomorrow/USA, England, Italien 2004) Himlens okrönta konung, New Yorks svar på Spindelmannen, Hollywoods luftburna Indiana Jones hör sitt kall. Jordens skapelse ligger i hans händer då enorma krigsmaskiner intar världen. Jakten för Sky Captain från New Yorks hustak till Tibets bergstoppar, till Shangri La, genom vatten - och framför allt, genom luften. George Lucas filmteam har skapat magi för 70 miljoner dollar och serverar en enastående föreställning med en stor portion charm, glimten i ögat och alltsammans snyggt förpackat i retromode och technicolor. Så huka er när Sky Captain gör en loop runt flickornas hjärtan och rivstartar alla äventyrslystna pojkars inre superhjälte. Detta är en film jag personligen gillar väldigt mycket. Äntligen Flygplan och robotar. Kan inte bli bättre.
IMDB
Enhörningens recension

Signal 2020
Måndag 17.9. kl. 22.30 YLE Teema
Regi: Gottfried Kolditz
I rollerna: Gojko Mitic, Piotr Pawloski
(Signale - Ein Weltraumabenteuer, DDR-Polen 1970) Kommondor Veikko skickas ut för att söka efter de försvunna radiosignalerna i denna film som har drag av Stanley Kubricks 2001 film. Beserar sig på Carlos Raschs bok Asteroidenjäger.
IMDB

Eolomea
Måndag 24.9. kl. 22.30 YLE Teema
Regi: Herrmann Zschoche
(b]I rollerna:[/b] Cox Habbema, Ivan Andonov
(Eolomea, DDR 1972) Detta är en utopistisk science fiction film. Filmen lär vara ett slags mellanting mellan Silent Running och Solaris. Alltså en sorts meditativ framtidsutopi med kommunistiska ideal och psykedeliskt ljudspår. Handlingen går ut på att några rymdskepp är försvunna och ingen kan förklara varför.
IMDB

Robin Hood - Men in Tights
Fredag 28.9.kl. 21.00 Nelonen
Regi Mel Brooks
I rollerna: Cary Elwes, Richard Lewis, Roger Rees, Amy Yasbeck, Dave Chappelle, Isaac Hayes, Tracey Ullman, Patrick Stewart
(Robin Hood: Men In Tights/USA 1993). Robin Hood har efter de blodiga korstågen återvänt till den praktfulla Sherwoodskogen. Men landet har förändrats medan han var borta. Hans slott har gått på exekutiv auktion och hunden har klokt nog sprungit bort. Hans trotjänare är dummare än någonsin och har dessutom blivit blind! Nu står allt klart för honom - han måste rädda landet från den korkade och onde Prins John och dennes ännu mer idiotiske hantlangare Sheriffen av Rottingham. Inte nog med det, han måste få tag på nyckeln till Lady Marions dyrbara skatt, en MYCKET eftertraktad skatt. En tidlös och helt galen film av den svarte komedins mästare, Mel Brooks, från den tid när män var män och gick omkring i långa, åtsittande strumpbyxor. En rätt så kul film som gör en bra parodi på den här sortens filmer. Mycket roligare än alla världens Nakna pistolen etc. Inte Mel Brooks bästa men inte sämsta heller.
IMDB

The One
Lördag 29.9. kl. 00:30 Nelonen
Regi: James Wong
I rollerna:  Jet Li, Carla Gugino, Delroy Lindo, Jason Statham, James Morrison, Dylan Bruno.
(The One/USA 2001). Gabriel Yulaw, en polis som konfronteras med en ondskefull form av sig själv som kommit från ett avancerat parallellt universum med avsikt att döda honom. Gabriel och hans alter egos jakt kulminerar i en ödeskamp mellan det goda och det onda som för alltid ändrar Gabriels syn på verkligheten och tvingar honom att utforska de dolda, onda sidorna hos sig själv. Har inte sett filmen men har nog inte stora förväntningar heller. Men kanske god Action. Enhörningen tyckte den inte var dålig.
IMDB
Enhörningens recension

Scooby-Doo and the Loch Ness Monster
Lördag 29.9 kl 15.30 MTV3
Regi: Scott Jerald ja Joe Sichta
I rollerna: Frank Welker, Casey Kasem, Mindy Cohn, Grey DeLisle, Michael Bell.
(Scooby-Doo and the Loch Ness Monster/USA, 2004) Scooby-Doo, Shaggy och de andra reser till Skottland på semester och hamnar oväntat i sin största monsterutmaning någonsin - att tackla Loch Ness monstret. Finns odjuret verkligen? Tidiga bevis tyder på ett skrämmande "ja", när något gigantiskt uppenbarar sig utanför Daphnes fönster. Kommer Scooby-Doo och gänget lösa en av historiens mest långlivade mysterier?
IMDB
« Senast ändrad: 28.08.2007 kl. 09.45 av Ben »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Batman and Robin - Robins Big Date
« Svar #1 skrivet: 1.09.2007 kl. 12.22 »
UUSI KINO
23.9. Robins stora träff
Söndagen den 23.9 TV1 (Tidpunkten kan kollas närmare i tidning eller på www.telkku.com)
Regi: Will Carlough
I rollerna: Sam Rockwell, Justin Long ja Callie Thorne
(Robin´s big date/USA, 2005). Detta om något är en kulturgärning som TV1 gör. En helt otroligt härlig kortfilm på 7 minuter om den första träffen för Robin. Kan Batman förstöra hela träffen. Hur går det. Sam Rockwell som Batman och Justin Long som Robin. Se den och njut.
Filmen kan ses gratis på www.redheadedleague.com eller på TheForce.net
IMDB
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Septembermånadens fantastikfilmer på TV
« Svar #2 skrivet: 2.09.2007 kl. 16.25 »
Du hade missat den danska filmen Adams æbler som bl.a. vann det europeiska fantastikfilmpriset Méliès d'or senaste år.

Filmen visades på FST5 på lördagen 1.9.