Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Finlandssvensk fandom  (läst 7355 gånger)

Shinan

 • Antal inlägg: 48
  • http://www.surfnet.fi/~karell
Finlandssvensk fandom
« skrivet: 8.03.2004 kl. 23.39 »
Jag ska göra en text till ett webbmagasin (http://smutz.arcada.fi), det är en sådandär skolkurs.

Men i alla fall så hade jag funderat på att skriva ihop någon text om SF eller dylikt (speciellt som temat i andra numret är teknologi). När jag visade sidan blev läraren begeistrad eftersom han inte ens kände till ordet "fandom".

Så även om detta (kanske) tas upp på FinnCon (vad hände med det förresten, blev det paneldiskussion?) så skulle det ändå vara trevligt om någon kunde komma med några anekdoter (och några namn, allt ser väldigt trovärdigt ut så länge man har en rejäl lista med namn 8^) för eventuell användning i en liten artikel för det där webbmagasinet.
"Be strong in your Ignorance"

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fandom
« Svar #1 skrivet: 9.03.2004 kl. 14.17 »
För en kortkurs om sf i Finland och finländsk fandom rekommenderar jag Pasi Karppanens och Shimo Suntilas engelskspråkiga artikel "A Look at Finnish Fandom" som finns på http://koti.mbnet.fi/pasenka/kirjallisuus/a-fandom.htm

Jag vet att Pasi håller på med en uppdatering av artikeln, så det lönar sig kanske att kolla med honom ifall du vill försäkra dig om att allt är rätt.

Ifall du vill få kommentarer och "expertutlåtanden" av din text innan den publiceras kan du ju lägga upp den någonstans på webben och sätta in en URL i den här diskussionstråden. Eller posta hela texten hit ifall du tycker.

Angående Finncon: jo, det blir en svensk programpunkt, men vad den behandlar är ännu oklart. Har du bra idéer så är det bara  att slänga fram dem i diskussionen på http://www.enhorningen.net/Forum/viewtopic.php?t=28

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fandom
« Svar #2 skrivet: 12.03.2004 kl. 11.24 »
Kom att tänka på att ifall du vill ta en verklig djupdykning i det finska fandomets insiderhumor kan du ta en titt på de bilder som Juhani Hinkkanen i tiderna publicerat på Aikakone-tidskriftens webbsidor på adressen http://www.aikakone.org/kkkuvat/kkkuva.htm

Bilderna är för det mesta mer eller mindre humoristiska och de ger egentligen inte så mycket om man inte känner till personerna i fråga. 8)

Men hur som helst är de en del av den finländska fandomhistorians dokumentation.

Shinan

 • Antal inlägg: 48
  • http://www.surfnet.fi/~karell
Finlandssvensk fandom
« Svar #3 skrivet: 12.03.2004 kl. 12.29 »
*kollar på bilderna och förstår mycket litet  :D även om vissa är tvångsflabb helt klart :D *

Jag har dock skrivit en del, det är ingen höjdartext men jag hoppas att jag åtminstone inte fått in några riktigt grova faktafel. Största delen av texten är dock tyvärr nästan rakt av A look at Finnish fandom.

Jag postar det jag skrivit här, jag kommer kanske att lägga till litet än men tyvärr är deadlinen ikväll... Å andra sidan så är det alltid så att jag har material samlat och skriver till 5 på morgonen före det ska lämnas in...
---------------------
Finländsk Science Fiction fandom

-Fandom

Den organiserade Finländska SF-rörelsen kan sägas ha börjat med att Turun Science Fiction Seura grundades i januari 1976. Redan före detta fanns det förstås Science Fiction fans omkring i landet och redan år 1969 hölls en liten SF konferens I Åbo. Det bubblade också tidigare när det skrevs ett inlägg I Helsingin Sanomat 1953.

Finländsk fandom skiljer sig inte så mycket från andra länders. Några skillnader finns dock. I Finland har det aldrig funnits en nationell SF-förening utan istället har det funnits många mindre föreningar som alla har varit mer eller mindre jämställda. I Finland har också Science Fiction och Fantasyn hållit sig till samma och trots att många föreningar har namnet "Science Fiction" i sitt namn så är de Fantasyföreningar lika mycket som Science Fiction-föreningar. Det finns inte heller någon kommersiell SF-tidning i Finland, alla de tidningar som ges ut är helt och hållet på fanbasis. Detta betyder inte att de skulle vara av sämre kvalitet, de flesta av dessa så kallade Fanzines (på svenska även fansin) ser väldigt professionella ut. De största av dem finns också att få tag på i vanliga bokhandlar.

-Svenskfinland

Svenskfinland är represtenterat i fandom genom Ben Roimolas Enhörningen som ursprungligen var ett pappersfansin och första numret kom ut i maj 1987. 1998 kom enhörningens hemsidor upp som kom att kallas Näthörningen. Näthörningen är platsen för de som på svenska vill få nyheter som berör finländsk SF. Nyligen öppnades också ett webforum på sidan där allt som berör SF kan diskuteras.

-Cons

Den största samlingen av finländska SF-fans är säkerligen Finncon som i princip arrangeras varje år med vissa mellanår ibland. Finncon är en stor SF konferens som håller på under ett veckoslut och har många programpunkter och inom SF kända hedersgäster (bland hedersgästerna kan man hitta bland andra Terry Pratchett ('93) och Neil Gaiman ('00)). En av de saker som gör att Finncon skiljer sig från många andra liknande tillställningar i världen är att inträde är gratis så att vem som helst kan titta in. Vilket förstås hjälper att få SF ut i allmänheten.
Finncon är den stora satsningen men det finns också mindre tillställningar som sker runtom året. Allt från månatliga möten i de olika föreningarna till deltagande i andra tillställningar som till exempel bokmässor och dylikt.

------------------
I slutet tänker jag troligtvis lägga en länklista och kanske någon form av ordlista. och så måste jag ju ha
"Get your facts first. Then you can distort them as much as you please."
-Mark Twain
Som jag hittade på SF-författarlänksidan.
"Be strong in your Ignorance"

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finlandssvensk fandom
« Svar #4 skrivet: 13.03.2004 kl. 11.06 »
Det var ju en riktigt bra artikel! Kort och koncis, inga faktafel.

Man kunde kanske ha nämnt årets Finncon och dess hedersgäster, men den kanske kommer/kom med i form av en länk i slutet?

Visst kunde man ha skrivit fast hur mycket mer (t.ex om finska/finlandssvenska sf-författare; de har ju funnits sådana sedan 1800-talet), men för någon som inte känner till sf eller fandom från förut tror jag att en sådan här kort "no nonsense"-artikel är det bästa som finns!

Garulerar! Hoppas du får ett bra vitsord/feedback på artikeln.

Shinan

 • Antal inlägg: 48
  • http://www.surfnet.fi/~karell
Finlandssvensk fandom
« Svar #5 skrivet: 13.03.2004 kl. 18.25 »
I slutet på artikeln lade jag bl.a. länkar just till Finncons hemsida och till Karppanens lista på inhemska SF-böcker.

Nu borde jag väl bara editera ut texten i min förra postning så att texten blir "exklusiv" för smutz... :D Jag låter den nog stå innan den kommer upp på smutz i alla fall. :)
"Be strong in your Ignorance"