Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Blood Ceremony Magazine  (läst 6689 gånger)

Kennet

  • Enhörningsredaktör
  • *
  • Antal inlägg: 461
  • Science Fiction fan från Karis
    • Fantastix
Blood Ceremony Magazine
« skrivet: 13.04.2008 kl. 19.51 »
För flere år sedan fanns i Finland en tidning specialicerad på skräckfilmer. Tidningen fick som utgivare en förening som hette Dark Fantasy ry.. Föreningen grundades som ett svar på den inhemska Videolagen som kom i början på 1990-talet. Tidningen hette Gorehound och var som namnet säger specialicerad på skräckfilm. Nu 2008 har första numret av tidningen Blood Ceremony Magazine utkommit. Tidningen publiceras av Blood Ceremony Pictures som är en oberoende filmgrupp från Helsingfors med Sami Haavisto i spetsen. Blood Ceremony Pictures har specialiserat sig på skräckfilmer och efter 3 filmer har gruppen etablerat sig som den ledande indiegruppen i Finland. Dessa filmer är Desire of the Innocent Blood (2002), Rites of Blood (2004), Succubus (2006) och nu 2008 utkommer deras 4 film Black Blooded Brides of Satan. Filmerna har som titlarna säger mycket gemensamt med den klassiska brittiska Hammerstudion och deras skräckfilmer. Men med en modern "Touch". Ett måste för alla de som gillar blod, sex, våld och mycket annat. Rätt så välgjorda är de och mycket underhållande.

Men tillbaka till tidningen. Nu har då nummer ett av tidningen utkommit. Detta är en tidning i 4-färgstryck på 48 sidor. Redan från pärmen står det klart vad denna tidning satsar på. På pärmen har vi nämligen en bild av Ingrid Pitt, Hammerstudions okrönta vampyrdrottning. Efter inledningsorden av chefsredaktören Sami Haavisto och en kort text av Antti Tolonen kommer en kort nyhetsspalt om kommande filmer. Vissa är redan gamla nyheter men ett par som jag inte kände till. Sedan recenseras Rob Zombies film Halloween. Minnesartikeln om den nu i januari avlidna Maila Nurmi med rubriken Vampira - yön kuningatar hör till denna tidning.

Sedan kom en artikel som fick mig att hoppa till. Artikeln om Hammerstudions nya kommande. Beyond The Rave är en skräckfilm som ser mycket lovande ut. Filmen berättar om ett Rave party som går fel. Intervjuen med filmen producent Ben Grass är kul.

Verenpunainen suudelma
är en artikel om den Irländskfödda Sheridan le Fanu som skrev vampyr och skräckberättelser. Novellen fokuserar sig på erotiska vampyrberättelser och filmer och är mycket kul. Omedelbart efter detta kommer en färsk intervju med Ingrid Pitt. Dessa två artiklar gör det redan värt att köpa denna tidning. Helt enkelt fantastiskt. Detta är artiklar jag gärna läser.

The Wicker Man
presenteras som följande under titeln Ihmisuhreista oikealle katsomisen syntiin. En artikel där man presenterar ursprunget till David Pinners roman från 1967. Romanen hette förövrigt Ritual. Även detta en artikel som ger ny inblick i filmerna; The Wicker Man. Den första gjordes redan så tidigt som 1973. En nyfilmatisering gjordes 2006 med Nicholas Cage i huvudrollen och båda filmerna recenseras i tidningen.

7 brittiska skräckfilmer recenseras i en artikel med titeln Vanhempaa kauhua Brittien saarilta. Här recenseras klassiska filmer som The House That Dripped Blood, Rasputin - the Bad Monk, Dr Jekyll and Sister Hyde och några till. En perfekt introduktion till Hammerstudions filmer. En artikel om Sawney Bean[/b] finns här också. Alexander Bean födder på 1500 talet i Skottland. Detta är en fascinerad person som man inte vet är en legend eller en verklig person men till historieböckerna har han gått som den ledande massmördaren och kannibalen i Englands historia. Tack vare detta har han blivit ursprung till en hel hög filmer. Bl.a. The Hill Have Eyes har fått sin inspiration av denna person.

Sedan har vi igen några filmrecensioner. Bl.a. Dog Soldier och Wolf Creek. Efter detta kommer en mycket intressant intervju med den finska Indiefilmgruppen Team Splattenstein. Denna grupp har varit en av föregångarna till det som i dag kallas Findie. Team Splattenstein är upphovsmän till bl.a. filmer som Splattenstein 2000, Black Karma, Splattenstein Death Camp och 2019 Il Ultimo Silenzio. En artikel som belyser detta gäng och deras attityd till filmskapande. En trevlig artikel.

Efter detta kommer några recensioner av utländska indie filmer. Här recenseras filmer som Engelska Nature Morte, Kanadensiska Killer Cup 1 & 2 och Evil WARbie bitch och HIRN som är gjorda av den Schweitsiska Claudia Rinner.

Tidningar som dessa är inte komplett om de inte har en makeup skola med också. Antti Räisälä presenterar hur man skapar en Living Dead Girl och Jack the Maggot Head. Kom ihåg pröva inte detta utan vuxnas övervakning. Till sist har vi en spalt som presenterar Sammo Hungs filmer. Knockabout, Encounter of the Spooky Kind och Wheres Officer Tuba är en del av de många (145 st enligt IMDB) filmer som Sammo Hung varit med i under sin långa karriär. Tidningens slutord är skrivna av Jani Torvinen. Han skriver om rädsla, skräck och att skriva skräckhistorier. Värdiga slutord till denna tidning.

Vad skall man då säga om denna tidning? Behövs det ännu en sådan här Semiprozine i Finland eller? Javisst tycker jag. Denna tidning trampar inte någon på tårna. Den är helt i en egen kategori jämfört med andra tidningar. Närmast fantastiktidskrifter i Finland denna kommer är väl Tähtivaeltaja där det också presenteras dessa filmer. Men där Tähtivaeltaja också presenterar annat är detta en tidning där det fokuseras på skräckfilmer och då menar jag inte filmer som jag vet vad du gjorde och andra tonårsfilmer. Här presenteras filmer som annars inte syns i massmedian. Jag gillar tidningen och kommer nog att fortsätta läsa denna tidning. Blood Ceremony Magazine kommer nog att finna sin läskrets inom sin tid.

Det enda jag egentligen vill klaga på är användandet av fonter och text på svart bakgrund. Använder man röd text på svart bakgrund bör texten åtminstone vara halvfet. Annars är den svår att läsa. I alla fall när man sitter och läser tidningen på tåg och andra ställen där belysningen inte är den allra bästa.

För den som blev intresserad kan nämnas att tidningen kan beställas från www.bloodceremony.net och kostar 25 euro. Då får 4 nummer. Lösnummer går att köpa bl.a. från Akademiska Bokhandeln.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction