Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: John Ajvide Lindqvist får Selma Lagerlöfs litteraturpris  (läst 7399 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Den rikssvenske fantastikförfattaren John Ajvide Lindqvist får årets Selma Lagerlöfs litteraturpris och 100000 SEK. Lindqvist debuterade 2004 med vampyrromanen Låt den rätte komma in, därefter följde zombieromanen Hanteringen av odöda (2005) och novellsamlingen Pappersväggar (2006). I år utges Lindqvists tredje roman Människohamn.

John Ajvide Lindqvist var hedersgäst vid Swecon 2007 i Göteborg. En film baserad på debutromanen Låt den rätte komma in får sin premiär i höst även i Finland. En av Lindqvists noveller har publicerats i finsk översättning i Tammerfors sf-förenings tidskrift Portti 2/2007 och Låt den rätte komma in utkommer på finska i höst som Ystävät hämärän jälkeen utgiven av förlaget Gummerus.


Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut av stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och priset är avsett som belöning för framstående författare i Selma Lagerlöfs anda, som det så vackert sägs i prisets regler. Prisnämnden motiverade årets pris med följande ord ”För ett författarskap som rymmer ett mästerligt berättande och en känsla för skräckens och inbillningens djupa krafter”. Juryn bestod i år av  författare Bengt Berg, kulturjournalist Gunilla Kindstrand, professor Johan Svedjedal, professor Staffan Söderblom, filosofie doktor Maria Karlsson och doktorand Sofia Wijkmark.