Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Fantastikutställning och -föredrag på Åbo huvudbibliotek  (läst 3603 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Fantastikverksamhet i Åbo presenteras på en utställning i Åbo huvudbibliotek (Slottsgatan 2) 15–28.2. I samband med utställningen hålls 30.1–1.2 ett evenemang med föredrag, intervjuer, filmförevisning med mera.

Utställningen Åboländsk fandom och tidskriften Spin är indelad i tre delar. Här presenteras förutom åboländsk fandom, alltså den organiserade fantastikhobbyverksamheten i åbotrakten, även Åbo sf-sällskaps fantasyevenemang med mångåriga traditioner, Fantasiapidot (som på svenska kunde gå under namnet ”Fantasygästabudet”), se Enhörningens rapport och bilder från Fantasiapidot 2006 för närmare information) och Finlands äldsta science fiction- och fantasytidskrift, Åbo sf-förenings medlemsblad, Spin.

Sista veckoslutet i januari arrangeras på biblioteket en rad olika programpunkter med science fiction eller fantasy som tema.

Fredagen 30.1 går på finska under namnet Junnuperjantai: SF/F – Muutakin kuin Harry Potter!, som på svenska kunde översättas till ”Juniorfredagen: Fantastik är även annat än endast Harry Potter!”. På programmet står bl.a. boktips, en intervju med den unge Nova-novelltävlingsvinnaren Klaus Maunuksela  samt förevisning av kortfilmer gjorda av barn och unga.

Lördagen 31.1 har temat Fandomlauantai: Tietoa, taitoa ja taidetta (”Fandomlördagen: Kunskap, skicklighet och konst”) och dagens programpunkter presenterar science fiction och fantasy samt fandomverksamhet.

Söndagen 1.2 blir en fantastiktemadag på svenska då forskaren Maria Lassén-Seger berättar om fantasy för barn och en representant från Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi berättar om finlandssvenska fantastikhobbymöjligheter i Åbo.

Utställningen och evenemanget presenteras på bibliotekets egen webb även på svenska (även om språket är milt sagt knaggligt, åtminstone i den versionen som fanns där vid skrivandet av detta).

Bakom utställningen och evenemanget står Åbo sf-sällskap och Sf-föreningen vid Åbo universitet.