Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Toni Jerrman fick "Av kärlek till boken"-priset  (läst 5465 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Toni Jerrman fick "Av kärlek till boken"-priset
« skrivet: 1.11.2010 kl. 22.26 »
Bokmässan i Helsingfors började fint då chefredaktören för Tähtivaeltaja, Toni Jerrman, fick motta Av kärlek till boken-priset och 5000 euro. Priset utdelas årligen av Suomen Messusäätiö – Stiftelsen Finlands Mässa för långt och förtjänstfullt arbete för läsintresset och för att främja litteraturens roll i samhället.

Den mer lyckade delen av den svenska översättningen av pressmeddelandet konstaterar helt riktigt ungefär (jag kunde inte låta bli att korrigera de värsta språkfelen) följande: "Chefredaktören för tidningen Tähtivaeltaja, Toni Jerrman, har i över 25 år arbetat osjälviskt för att främja science fiction-, fantasy- och skräcklitteratur. Hans målmedvetna och hängivna intresse för dessa ofta förringade genrer har lett till att de lyfts fram ur marginalen till den läsande allmänhetens kännedom. Jerrman har såväl som chefredaktör, kritiker, radiojournalist och föreläsare presenterat denna genre ur ett historiskt perspektiv och också lyft fram flera kvalitativt högtstående författare som tidigare varit okända i Finland."

I sitt tacktal lyfter Jerrman fram finländsk fandom och tillägnar den priset. Vill du se en glad Toni Jerrman skall du klicka fram den video från prisutdelningen som Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat har på sin webb.

Prisjuryn var i år enhällig i sitt val. I juryn satt ordförande för Finlands förlagsförening Anna Baijars, författare Olli Jalonen, professor Laura Kolbe, författare Sofi Oksanen, chefredaktör Jarmo Papinniemi och kulturredaktör Reetta Ravi.

Enhörningen gratulerar till ett pris som gick precis till rätt person!