Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Runebergspriset till fantastikförfattare  (läst 2838 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Runebergspriset till fantastikförfattare
« skrivet: 6.02.2011 kl. 14.31 »
Årets Runebergspris, 10 000 euro, tilldelades Tiina Raevaara för novellsamlingen En tunne sinua vierelläni (på svenska skulle titeln ordagrant översatt bli "Jag känner inte dig bredvid mig").

Det som gör årets Runebergspris intressant för Enhörningsläsare är naturligtvis det faktum att Raevaaras novellsamling innehåller även fantastiktexter. Det som gör situationen extra intressant är att prisutdelarna för fyra år sedan beslöt att utesluta science fiction (och underförstått alla fantastik) från tävlingen. Tydligen har man kommit underfund med att beslutet inte var en så bra idé, eller hur kan man annars förklara att en novellsamling som bl.a. innehåller en novell där berättaren är en robot får priset. (Novellen i fråga, Luojani, luomani, finns förövrigt översatt till engelska som My creator, my creation i Books from Finland och kanläsas på webben.)

Runebergspriset utdelas årligen av dagstidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen kirjailijaliitto (finska författarförbundet), Finlands kritikerförbund och Finlands Svenska Författareförening. Vinnaren utses av en jury som i år bestod av översättaren Anna Helle, kulturredaktören Philip Teir och författaren Jyrki Vainonen. Mer information om priset finns på dess finska webbsida där man också kan läsa en intervju (på finska) med Tiina Raevaara.

Tiina Raevaaras blogg finns på raevaara.vuodatus.net.