Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Den finländska sf-filmen Iron Sky har premiär i Berlin  (läst 3931 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Den finländska sf-filmen Iron Sky har premiär i Berlin
« skrivet: 11.02.2012 kl. 09.23 »
Den finländska science fiction-filmen Iron Sky får sin världspremiär på filmfestivalen i Berlin i kväll (11.2). Biljetterna till de tre första visningarna är redan slutsålda.

Iron Sky beskrivs som en mörk komedi som berättar om nazister som gömt sig på månen sedan andra världskriget och nu bestämt sig för att erövra Jorden. Snygg design, massiva specialeffekter och en mer eller mindre vrickad ironisk intrig kryddas med musik av självaste Laibach! I huvudrollerna har vi Julia Dietze, Christopher Kirby, Udo Kier, Götz Otto och Stephanie Paul (som USA:s president [som åtminstone i trailern för tankarna till en viss kvinnlig presidentkandidat från Alaska]).

Filmen är regisserad av Timo Vuorensola och manuskriptet är utvecklat från en text av självaste Johanna Sinisalo. Huvudproducenterna är de finländska filmbolagen Blind Spot Pictures och Energia Productions i samarbete med tyska 27 Films och australiensiska New Holland Pictures.

Iron Sky har en budget på 7,5 miljoner euro. Filmprojektet har stött sig på sina fans genom hela produktionen. Av budgeten kom en miljon från fansen som också har kunnat delta i själva filmskapandet genom Wreckamovie, en slags social filmskaparplattform.

Iron Sky får sin finlandspremiär 4.4.2012, men redan före det åker regissören Vuorensola och producenten Tero Kaukomaa på en Finlandsturné som sträcker sig till 19 städer runt om i landet.

Filmens officiella trailer släpptes 8.2 och den fick över en miljon tittare på under 24 timmar. Klicka dig till Iron Skys hemsida för att se trailern.


« Senast ändrad: 11.02.2012 kl. 09.39 av Ben »

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Den finländska sf-filmen Iron Sky har premiär i Berlin
« Svar #1 skrivet: 13.02.2012 kl. 13.22 »
Iron Skys framgång i Berlin noteras även av rundradiobolaget YLE:s svenska nyhetsredaktion! I dagens huvudnyhetssändning klockan 8.00 i Radio Vega sändes ett långt inslag om hur kritikerna kommenterat filmen. Inslaget kan nu läsas och lyssnas på YLE:s nyhetswebb.

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Den finländska sf-filmen Iron Sky har premiär i Berlin
« Svar #2 skrivet: 8.03.2012 kl. 21.03 »
Iron Skys världserövring går undan. I skrivande stund är filmen såld till över 70 länder. Premiärdatumen är fastslagna bl.a. för alla nordiska länder enligt följande: Danmark 19.4, Finland 4.4, Island 5.4, Norge 4.4 och Sverige 18.4.

Filmen får sin USA-premiär 10.3 vid South by Southwest-filmfestivalen i Austin, Texas och kommer senare även att distribueras på vanliga biografer i landet.

Till råga på allt har produktionsbolaget inlett ett samarbete med det nationella tipsbolaget i Finland, Veikkaus, i form av en skraplott på tipsbolagets webbsida