Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Finncon 2013  (läst 5708 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Finncon 2013
« skrivet: 1.02.2013 kl. 17.06 »
Tid: 5–7.7.2013
Plats: Kabelfabriken, Helsingfors, Finland.
Hedersgäster: Aliette de Bodard, J. Pekka Mäkelä, Peter Watts och som forskarhedersgäst Stefan Ekman.
Deltagaravgift: gratis som vanligt
Webb: 2013.finncon.org
« Senast ändrad: 1.02.2013 kl. 17.09 av Ben »

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Finncon 2013
« Svar #1 skrivet: 3.02.2013 kl. 10.54 »
Finncongästen Aliette de Bodards berättelse Immersion vann Clarkesworlds Readerspoll förresten. Novellen kan läsas gratis på Clarkesworlds hemsida. Eller så kan man lyssna till berättelsen läst på samma plats.

Berättelsen är mycket bra och jag rekommenderar den för er som inte läst de Bodard tidigare. Har läst hennes trilogi Obsidian and Blood (Servant of the Underworld, Harbinger of the Storm och Master of the House of Darts) och de två första böckerna var mycket bra. Den tredje var i mitt tycke inte så grymt bra. (inte var den dålig heller) men på något vis fick jag inte något grepp om den. Kanske det beror på att jag läste alla tre böckerna i sträck så det började smaka trä i slutet. Skall nog ta och skriva en längre recension något tag när jag har tid.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Finncon 2013
« Svar #2 skrivet: 7.06.2013 kl. 15.47 »
Årets Finncon behandlades i morse i FST5:s tv-program Min Morgon. Inkeri Kontro från arrangörskåren och Kristel Nyberg som förstagångsFinnconbesökare berättade om förutom själva Finncon även om fantastik överlag (och före inslaget om Finncon recenserades den nya Star Trek-filmen). Klicka här för att se inslaget på Arenan (vill du se Trek-recensionen skall du spola ett antal minuter bakåt).

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Finncon 2013
« Svar #3 skrivet: 14.06.2013 kl. 19.19 »
Det är tio år sedan Finncon första gången hade svenska programpunkter (Finncon X i Åbo) och jubileumsåret till ära (eller kanske det bara råkade sig, undertecknad märkte faktiskt det här med "jubileumsår" alldeles nyss då jag kollade min artikel om Finncon X) har årets Finncon rekordmånga svenska programpunkter, hela sju stycken! Med finns allt från intervjuer och paneldiskussioner till föredrag. Lägg till alla finska och engelska programpunkter och resultatet är tre hela dagar av fantastik (med gratis inträde) som du definitivt inte skall missa. Styr alltså kosan till Kabelfabriken i Helsingfors 5–7.7. Och observera att evenemanget kör igång redan på fredagen!

Hela Finnconprogramtablån hittar du i en preliminär pdf-version redan nu och snart även i ett kanske trevligare webbsidesformat.

Här nedan dock en sammanställning av de svenska programpunkterna:

Fredag 5.7 kl 15-16 (programsal Watti-Kela)
Fantastik på båda sidor av Östersjön
Paneldiskussion där fem författare byter erfarenheter om att vara fantastikförfattare på båda sidor om Östersjön.
Maria Turtschaninoff (ordf.), Sara B. Elfgren, Mats Strandberg, Hannele Mikaela Taivassalo och Karin Tidbeck

Fredag 5.7 kl 16–17 (programsal Watti-Kela)
Mitt liv som fantastikforskare
Finncons forskarhedersgäst är Stefan Ekman. Han har doktorerat vid Lunds universitet med en avhandling om fantasylitteratur, har även arbetat som översättare och är ansvarig för fantasysektionen inom The International Association of the Fantastic in the Arts (IAFA).
Stefan Ekman

Fredag 5.7 kl 17-18 (programsal Watti-Kela)
Finlandsvensk fantastik? Ja tack!
Fyra finlandssvenska författare presenterar sina senaste böcker och diskuterar författarskap överlag.
Ben Roimola (ordf.), Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo, Maria Turtschaninoff och Jenny Wiik

Lördag 6.7 kl 10-11 (programsal Watti-Kela)
Nordiska science fiction- och fantasyfilmer – inte bara Iron Sky
Filmforskare Sofia Sjö presenterar sina favoriter bland nordiska fantastikfilmer.
Sofia Sjö

Lördag 6.7 kl 11-12 (programsal Watti-Kela)
Från fiktion till verklighet – fans under luppen
Hur ser en forskare på fans? Jakob Löfgren forskar inom folkloristik vid Åbo Akademi här tar han en närmare titt på oss fans och allt det vi håller på med från cosplay till filksånger.
Jakob Löfgren

Lördag 6.7 kl 12-13 (programsal Watti-Kela)
Skymningszonen mellan vetenskap och magi
Vetenskapsredaktör och sf-fan Marcus Rosenlund berättar om vetenskap som närmar sig science fiction.
Marcus Roselund

Lördag 6.7 kl 13-14 (programsal Watti-Kela)
Engelsfors ABC
Vad är Engelsfors för en plats och varför har Engelsforstrilogin blivit så populär? Sara och Mats berättar allt du kan tänkas vilja veta om historien bakom Engelsfors, böckerna, seriealbumet och filmprojektet.
Jessica Andersin (ordf.), Sara B. Elfgren, Mats Strandberg

Ett gediget svenskspråkigt program alltså! Observera också alla svenska författare som uppträder på Finncon. Förutom "våra egna" Mia Franck (Martrådar), Hannele Mikaela Taivassalo (senaste romanen: Svulten), Maria Turtschaninoff (senaste romanen Anaché) och Jenny Wiik (Bildbindaren) finns alltså Sara B. Elfgren & Mats Strandberg (Engelsforstrilogin), Nene Ormes (Udda verklighet och Särskild) och Karin Tidbeck (Amatka och massor med fantastiska noveller) från Sverige på plats. Och så har vi ju förutom hedersgästerna massor med andra finska och engelska författare på plats och alla andra trevliga människor (som t.ex. du!).
« Senast ändrad: 9.07.2013 kl. 15.07 av Ben »

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Finncon 2013
« Svar #4 skrivet: 27.06.2013 kl. 10.56 »
Finncons programtablå finns nu även på webben: ohjelma.2013.finncon.org. Blir det ändringar i programmet uppdateras säkert den elektroniska programtablån, så webbsidan (och mobilversionen) är nog det bästa sättet att hålla koll på Finncons program.

Webbprogramtablån finns även i en egen version för mobilmanicker på m.finncon.org/2013/

Såväl den normala webbversionen som mobilversionen har en hel del fiffiga finesser: det går att plocka ut alla programpunkter för en viss dag, ett visst språk, ett visst tema eller med en utvald person. Till exempel kan man få alla svenska programpunkter automatiskt samlade på en webbsida.

Mobilversionen är extra praktisk då man där dessutom kan markera intressanta programpunkter och på så sätt göra upp en egen version av programtablån. Dessutom kan mobilversionen t.ex. visa nästa programpunkt och hur lång tid det är tills den börjar (vid skrivande stund är det 190 timar och 8 minuter tills Finncon börjar  :woohoo: ).

Bokmärk webbprogrammet alltså redan idag, så att du har det färdigt i din dator, mobil eller padda då dagen F kommer!

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Finncon 2013
« Svar #5 skrivet: 5.07.2013 kl. 12.02 »
Enhörningen kommer att kvittra med och utan bilder från Finncon. Du kan läsa kvittren på http://twitter.com/enhorningenzine eller i Twitterrutan på Enhörningswebben.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Finncon 2013
« Svar #6 skrivet: 8.07.2013 kl. 10.23 »
Årets Finncon var enormt lyckat! Vill du se bilder från evenemanget är det bara att styra webbläsaren till t.ex. http://finncon2013.tumblr.com/ där den officiella Finnconfotografens bilder finns samlade.

Som vanligt nådde Finncon även fint över nyhetströskeln. Bland annat intervjuade YLEs svenska lokalredaktion i huvudstadsregionen forskarhedersgästen Stefan Ekman på fredagen och i söndagens huvudnyhetssändning i YLE TV1 fanns ett riktigt bra inslag från evenemanget.