Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Atorox 2013  (läst 5895 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Atorox 2013
« skrivet: 24.03.2013 kl. 14.11 »
En tråd för diskussioner om årets Atorox (se notisen över de nominerade novellerna).

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Atorox 2013
« Svar #1 skrivet: 13.05.2013 kl. 11.41 »
Jag brukar vara långsam med mitt Atorox-läsande och har oftast varit tvungen att be om tilläggstid för röstandet, men den här gången fick jag faktiskt alla noveller lästa i god tid och kunde alltså lämna in min röst redan före tidsfristen för röstandet gick ut.

Under alla de år Atorox-tävlingen haft systemet med nominerade noveller har min reaktion varit likadan: en del noveller tycker jag är fantastiska, största delen är OK och några förstår jag inte alls varför de blivit nominerade. Men så skall det ju vara, alla har vi vår egen smak och det är ju bara bra att de nominerade novellerna visar ett brett spektrum av fantastik (samtidigt undrar jag nog med vilka meriter en del texter blir nominerade). (Som en mellankommentar kan här ju noteras att under Atorox-prisets första år var precis alla inhemska fantastiknoveller automatiskt nominerade, men det systemet blev ohållbart då den årliga mängden publicerade noveller spräckte först 50-strecekt, sedan 100 och senaste år publicerades långt över 200 fantastiknoveller [och vem vet hur många texter som fattas från den här listan].)

Det som förvånar mig extra mycket då jag ser på de noveller som nominerats i år är den ringa mängden noveller från USVA (endast två noveller) Portti (endast en novell) och Tähtivaeltaja (inga alls!). Jag har svårt att tro att nivån på noveller i dessa tre tidskrifter plötsligt skulle ha rasat, men av någon anledning har läsarna inte velat nominera texter från dem.

Samtidigt är det ju glädjande att se hur enormt många antologier som publicerats senaste år och att de tydligen uppskattats av de nominerande läsarna.

Den som vill själv ta en titt på listor över publicerade noveller och nominerade sådana hittar en massa material på Åbo sf-förenings webbsida över Atorox-prisets historia.

Och hur såg det ut i år då? Ja, jag tycker precis som förr, en del av de nominerade novellerna var superba, andra gjorde inte ett så enormt stort intryck. Vid Atorox-omröstningen kan man rösta på precis så många noveller som man själv anser att är värdiga vinnare för priset, man kan ge sin röst åt en enda, eller rangordna t.o.m. alla nominerade noveller om man så vill.

Bland de 22 nominerade novellerna hittade jag i år fem texter som jag anser vara värda Atorox-priset. Inbördes rangordningen mellan dessa är ganska hårfin, men ettan är nog en klar etta.

Av årets nominerade noveller gillade jag bäst Anne Leinonens Elä vie neittä pahoille. En välskriven fantasynovell som verkar ha sina rötter starkt ingrodda i den finländska folktron och mytologin. Novellen publicerades i tidskriften Kultakuoriainen 4b och den kan laddas ner som pdf för den som vill själv läsa novellen i fråga.

På en mycket nära andra plats valde jag Magdalena Hais novell Vaskimorsian som publicerats i den första finländska steampunk-antologin Steampunk! Koneita ja korsetteja (kan köpas som pappersbok eller e-bok). Stiltrogen 1800-talsångmaskins-sf med en gnutta elektricitet.

På tredje plats på min röstsedel kom Shimo Suntilas äventyrsfantasynovell Amirin torni. Pur actionfantasy, men logisk och fungerande sådan. Novellen är publicerad i Kultakuoriainen 4 som kan laddas ner som pdf.

På min fjärde plats kom ytterligare en novell från anotolog Steampunk! Koneita ja korsetteja: Anni Nupponens Joka ratasta pyörittää; en vacker historia och en inressant värld.

Den femte och sista novellen på min Atorox-röstningsblankett är hård rymd-science fiction kryddad med en rejäl dos humanism, sådan som endast Tero Niemi & Anne Salminen kan skapa. Deras novell Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen publicerades i antologin Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita (boken kan beställas t.ex. direkt från finska sf-författarföreningen).

Som sagt var min etta klar för mig, men resten kunde jag ha ordnat nästan i vilken ordning som helst. Och jag ser gärna vilken som helst av dessa fem som årets Atorox-vinnare!
« Senast ändrad: 19.05.2013 kl. 13.57 av Ben »

Jenny

 • Antal inlägg: 2
 • Läser, skriver och illustrerar fantastik
  • Min blogg
SV: Atorox 2013
« Svar #2 skrivet: 18.05.2013 kl. 18.32 »
Spännande att se din lista! För vi verkar ha ganska annorlunda smak! Jag har inte hunnit läsa riktigt alla ännu, men ska lägga in en kommentar här på vilka som är på min topplista när jag är helt färdig med läsandet :)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Atorox 2013
« Svar #3 skrivet: 19.05.2013 kl. 13.55 »
Jag tycker det är intressant att höra hur folk har röstat, eller åtminstone vilken som varit deras favorit. Det som jag nog också har märkt under åren är att folk har mycket olika smaker och att det är ytterst sällan som t.ex. alla i Enhörningens Atorox-jury skulle vara överens om den bästa novellen. Jag gjorde en mer ingående analys av Enhörningsrösterna senast år 2008 och då lyfte Enhörningsjuryn sju olika noveller fram som ”den bästa”.  :woohoo:

Jenny

 • Antal inlägg: 2
 • Läser, skriver och illustrerar fantastik
  • Min blogg
SV: Atorox 2013
« Svar #4 skrivet: 27.05.2013 kl. 14.51 »
Jag fick en vecka tilläggstid men nu har jag röstat! Och märker att vi nog inte ändå hade så olika smak! Våra listor skiljer sig på en text bara, och det är att jag inte gillade Amirin torni och hade med Taikarasia istället. Och så har vi inte resten i riktigt samma ordning. Så här såg min lista ut:

1. Magdalena Hai - Vaskimorsian
2. Anni Nupponen - Joka ratasta pyörittää
3. Tero Niemi & Anne Salminen - Kirjallinen liite kannekorvausanomukseen
4. Jenni Kauppinen - Taikarasia
5. Anne Leinonen - Elä vie neittä pahoille

Jag hade hemskt svårt att välja ordning mellan ettan, tvåan och trean. Men måste ändå sätta Vaskimorsian på första plats för den var så klar och väl sammanhållen... Sen var det nog en del som jag ännu kunde ha tagit med på en topplista, som "bubblade under", men som ändå hade vissa brister, så att jag inte tyckte att de skulle kunna vinna priset, trots att jag berördes av dem. Men jag blev lite förvånad att två av mina favoriter var från Steampunk-boken... tydligen är det något jag gillar ändå, trots att jag varit lite avhållsam i min inställning till genren. Det blir liksom lätt för mycket, men kanske det främst gäller film och annat visuellt.

Ska bli intressant att se vem som vinner. Jag är glad att jag läste alla dessa noveller, för det känns som om man har lite bättre koll på vad som skrivs i Finland nu! Och det förvånar mig inte alls att folk röstar helt olika... det var en mycket brokig samling noveller att läsa...