Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Månadens novell: Huru man kan bli näsbränd nästa sekel  (läst 4264 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Månadens novell har ganska exakt 130 år på nacken. Novellen Huru man kan bli näsbränd nästa sekel av signaturen –el–el– publicerades ursprungligen i aningen annan form i Åbo Tidning 14.5.1883. Den version som nu återpubliceras i Enhörningen är tagen från boken Sura och glada miner – skizzer af –el–el– som utgavs i Åbo år 1890.

Den äldre versionen av novellen skiljer sig i små detaljer som t.ex. personernas namn. I tidningsversionen finns även en hänvisning till en slags telefonsvarare, medan bönemaskinen och supautomaten fattas. Den äldre versionen av novellen kan läsas i Nationalbibliotekets digitala samling.

I boken Aivopeili – Autonomian ajan tieteiskirjallisuutta (Avain, 2011) anser sf-forskare Jari Koponen att Fogelholms novell är före sin tid och med fördel kan jämföras med 1920-talets amerikanska science fiction-berättelser.

Axel Fogelholm (1859–1894) arbetade som redaktör för flera tidningar och grundade år 1885 tidningen Vestra Finland. En del av Fogelholms texter finns samlade i böckerna Fingeröfningar på Lyra (1881) och Sura och glada miner – skizzer af –el–el– (1890). Den senare innehåller ytterligare en sf-novell, En färd till Jupiter, som Enhörningen kanske återkommer till senare.

I och med novellen Huru man kan bli näsbränd nästa sekel prövar Enhörningen sig på e-boksformatet. Förutom att novellen publiceras här på Enhörningswebben som vanlig webbsida kan den också laddas ner som pdf-fil eller epub-fil. Filformatet epub används speciellt i läsplattor, smarttelefoner och andra grunkor som man kan läsa e-böcker med.

Eftersom det här med epub är helt nytt för Enhörningen är chefred extra nyfiken på kommentarer. Fungerar epub-filen bra i din läsare? Vad tycker du om utformningen av e-boken o.s.v. Skicka dina kommentarer till enhorningen@enhorningen.net.

Klicka här för att läsa eller ladda ner novellen Huru man kan bli näsbränd nästa sekel.

Källa:
Jari Koponen & Vesa Sisättö: Aivopeili – Autonomian ajan tieteiskirjallisuutta (Avain 2011)