Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Bruce Sterling kommer till Åbo  (läst 3381 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Bruce Sterling kommer till Åbo
« skrivet: 19.05.2013 kl. 09.53 »
Den amerikanska författaren Bruce Sterling är en av huvudtalarna vid Aboagora-symposiet som hålls i Sibeliusmuseum (Biskopsgatan 17) i Åbo 13–15.8. Symposiets tema är The Human Machine och sålunda kommer diskussionerna att kretsa kring allt man kan tänka sig som rör sig i skarven mellan människa och maskin: människan som biologisk maskin, mänskliga maskiner, artificiell intelligens, robotik, människans förhållande till tekniken o.s.v.

Direkta kopplingar till fantastiken har vi bland huvudtalarna förutom genom Bruce Sterling också genom filmproducenten och specialeffektsgenin Samuli Torssonen som är känd genom Star Wreck- och Iron Sky-filmerna samt specialeffektsföretaget Troll VFX. De andra huvudtalarna vid årets Aboagora är filosof Timo Airaksinen från Helsingfors universitet, Airaksinen är författare till boken Ihmiskoneen tulevaisuus (på svenska skulle boktiteln bli ”människomaskinens framtid”), forskare Mia Consalvo från Concordia University i Kanada, hennes specialgebit är nätspelande och sociala medier samt professor Kevin Warwick från University of Reading i Storbritannien där han fungerar som professor i kybernetik.

Programmet består av föredrag och workshoppar och eftersom evenemanget arrangeras i samband med Åbo musikfestspel har det hela kryddats med en del konserter. Det preliminära programmet innehåller bl.a. följande föredrag:
• Timo Airaksinen: Robot Desires
• Mia Consalvo: Avatars, Players, Platforms and Participation
• Bruce Sterling: Augmented Ubiquity
• Kevin Warwick: The Disappearing Human-Machine Divide

Aboagora är ett årligt symposium som vill bryta ner den konstgjorda muren mellan konst och vetenskap. Evenemanget är öppet för alla. Deltagaravgiften är 45,- (25,- för studerande) och för det priset får man delta i  föredragen, worksopparna och avslutningsfestligheterna; i priset ingår även lunch och kaffe/te. Man bör anmäla sig till evenemanget genom Aboagoras webbsida och anmälningstiden går ut 31.5.

Aboagora förverkligas som ett samarbete mellan Åbo musikfestspel, ämnet kulturhistoria vid Åbo universitet och Donnerska institutet vid Åbo Akademi.

Läs mer om Aboagora på evenemangets webb.

Källa: Aboagoras pressmeddelande, evenemangets webb samt evenemangets blogg.
« Senast ändrad: 19.05.2013 kl. 10.04 av Ben »

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Bruce Sterling kommer till Åbo
« Svar #1 skrivet: 11.08.2013 kl. 08.53 »
Aboagoras webb kan man nu läsa att de s.k. Agora-föreläsningarna är öppna för allmänheten. Du behöver alltså inte vara symposiedeltagare för att komma med och lyssna på t.ex. Bruce Sterling.

Aboagoras progam kan laddas ner som pdf-fil, men här kommer en lista över Agora-föreläsningarna:

13.8
9.00–10.30 AGORA, Kevin Warwick: The Disappearing Human-Machine Divide
15.30–17.00 AGORA, Timo Airaksinen: Robot Desires

14.8
11.00–12.30 AGORA, Bruce Sterling: Augmented Ubiquity

15.8
16.00–17.30 AGORA, Mia Consalvo: Avatars, Players, Platforms and Participation

Alla föreläsningar hålls i Sibeliusmuseum (Biskopsgatan 17, Åbo).

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Bruce Sterling kommer till Åbo
« Svar #2 skrivet: 16.08.2013 kl. 08.06 »
Aboagora var en mycket trevlig tillställning. En lyckad blandning av olika vetenskapsgrenar och konst; helt enkelt intressant. För en som är van med sf-kongresser kändes det hela ganska hemtrevligt, eller som en bekant sf-fan uttryckte saken: ”Det här är ju som en Finncon med enbart vetenskapsprogrampunkter”. Deltagarantalet var naturligtvis avsevärt mindre än på Finncon, men de omkring hundra symposiemedlemmarna var en riktigt lämplig mängd för den stora salen i Sibeliusmuseum.

Om nästa Aboagora har ett tema eller talare som intresserar dig, så rekommenderar jag definitivt att du överväger att delta.