Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?  (läst 5113 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Som Enhörningen tidigare rapporterat finns det ett bud för att få arrangera fantastikvärldskongressen, Worldcon, i Helsingfors år 2015. Vad är Worldcon och hur kan du påverka om evenmanget arrangeras i Finland eller ej?

Worldcon är det årliga intenationella storevenemanget inom fantastikfandom. Worldcon är som Finncon, men i potensen 10. Tänk dig en bokmässa, men en bokmässa där alla programpunkter på ett eller annat sätt har med science fiction och fantasy att göra, en bokmässa som samlar ihop fantastikfans och -proffs från världen över, en bokmässa där alla dina favoritförfattare inom fantastiken troligen finns med i en eller annan programpunkt.

Deltagarantalet på en Worldcon varierar beroende på var evenemanget arrangeras. I USA kan en Worldcon dra långt över 5000 medlemmar, medan en Worldcon i Australien kanske blir ”bara” 2000 personer stort. Men det här är alltså antalet personer som finns på plats hela tiden, genom hela evenemanget, inte som på Finncon, en uppskattning av hur många personer som besökt conen under conhelgen.

Worldcon är kort och gott en dröm för alla som är intresserade av science fiction och fantasy! Fem dagar fullpackade med fantastik! Har du möjlighet att delta i en Worldcon skall du absolut göra det!

Precis som Finncon arrangeras Worldcon av frivilliga, så de arbetsinsatser som läggs ner på att arrangera ett sådant här evenemang är enorma, men ändå finns det folk som vill jobba med arrangemanget. Ja, det finns t.o.m. så mycket intresse att arrangera en Worldcon att det oftast brukar finnas flera bud som tävlar mot varandra. Vem som får arrangera Worldcon för ett specifikt år bestäms genom en omröstning som hålls på Worldcon två år tidigare. På årets Worldcon bestäms alltså var Worldcon år 2015 kommer att hållas och en av kandidaterna är Helsingfors (de två andra är Orlando och Spokane, båda i USA).

Vill du att Worldcon arrangeras i Helsingfors år 2015? Då kan du dra ditt strå till stacken genom att delta i omröstningen om var Woldcon 2015 skall hållas. Kort och gått går det hela till på följande sätt:

1. Betala medlemsavgiften
För att kunna rösta måste du vara antingen deltagande medlem eller stödmedlem i årets Worldcon (LoneStarCon i Texas). Är du inte på väg till Texas för att delta i själva evenemanget räcker det alltså med ett stödmedlemskap som kostar 60 USD (för det priset får du bl.a. ladda ner en massa e-böcker för att kunna delta i Hugo-omröstningen). På webbsidan http://www.lonestarcon3.org/memberships/ kan du läsa mer om medlemsavgiften och där hittar du också en länk till betalningsformuläret (du behöver alltså ett kreditkort eller PayPal).

2. Betala röstningsavgiften
Då du väl är medlem av årets Worldcon kan du rösta för var Worldcon år 2015 skall arrangeras. För att få rösta måste du betala en avgift på 40 USD, med den här avgiften blir du automatiskt stödmedlem för Worldcon 2015 oberoende av vilken av kandidaterna som vinner omröstningen (det här är alltså samtidigt definitivt det billigaste sättet att bli medlem i en Worldcon). På webbsidan http://www.lonestarcon3.org/wsfs/wsfs-site.shtml hittar du mer information om de tre kandidaterna samt länkar till betalningsformuläret (kreditkort behövs).

3. Rösta
Då du betalat röstningsavgiften kan du ladda ner och skriva ut en röstningsblankett. Den skall du sedan fylla i för hand och posta till USA. Röstsedeln, adressen dit röstsedeln skall sändas och mer information hittar du på http://www.lonestarcon3.org/wsfs/wsfs-site.shtml Observera att den finländska posten räknar med åtminstone en vecka för ett brev att åka från Finland till USA. Rösterna måste vara framme senast 18.8, så se till att posta din röst i tid! Alternativt kan du förlita dig på att arrangörna för Helsingforsbudet ser till att ditt kuvert med din röst kommer fram i tid, läs mer om det altnativet på http://www.helsinkiin2015.org/

Summa summarum: För 100 dollar gör du ditt för att få Worldcon till Finland år 2015. Se till at posta din röst i tid!
Som bonus får du rösta om årets Hugopris (för det behöver man inte betala någon tilläggsavgift och den omröstningen kan göras med en blankett på webben, men sista röstningsdag för Hugopriset är redan 31.7).


Några länkar:
- årets Worldcon, LoneStarCon i Texas: http://www.lonestarcon3.org
- budet för Worldcon i Helsingfors: http://www.helsinkiin2015.org/

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?
« Svar #1 skrivet: 24.08.2013 kl. 10.08 »
Spänningen stiger. En hel del kända namn har uttryckt sitt stöd för det helsingforsiska Worldcon-budet, bland dem George R. R. Martin som skrev om budet i sin blogg. Se budets hemsida för en lista med länkar till stödorden.

Vilken av de tre buden för Worldcon 2015 som vinner omröstningen blir klart under WSFS-mötet som hålls på årets Worldcon i Texas söndag 1.9 klockan 10–13 lokal tid (18–21 finsk tid). WSFS eller World Science Fiction Society är föreningen som står bakom Worldcon, alla som deltar i en Worldcon blir alltså automatiskt medlemmar i WSFS för det året. Mer information om föreningen finns på wsfs.org.

Om en vecka på söndag kväll, 1.9, vet vi alltså om Worldcon år 2015 kommer att hållas i Helsingfors, Orlando eller Spokane.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?
« Svar #2 skrivet: 1.09.2013 kl. 08.09 »
Enligt ett kvitter från Kevin Standlee har budet från Spokane vunnit Worldcon 2015. Helsingfors lär skall ha lett omröstningen, men efter att Orlando föll ut efter första omröstningsomgången (systemet är alltså samma som t.ex. vid Hugo-omröstningen) gick de flesta ”Orlandorösterna” till Spokane. Den slutliga röstningsdiffran var 645 mot 610. Helsingfors förlorade alltså med endast 35 röster. Röstresultatet fastslås på WSFS-möter som börjar kl 18 finsk tid.

Shinan

 • Antal inlägg: 48
  • http://www.surfnet.fi/~karell
SV: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?
« Svar #3 skrivet: 1.09.2013 kl. 18.34 »
Asch, det hade nog varit skojigt att gå på Worldcon i H:fors. Jag vet inte om jag känner att jag är tillräckligt delaktig i fandom för att resa till London... :)
"Be strong in your Ignorance"

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?
« Svar #4 skrivet: 1.09.2013 kl. 19.13 »
Och nu är det då officiellt: Spokane fick Worldcon 2015: https://twitter.com/LoneStarCon/status/374192416296693761

Webbsidan för Spokane-budet finns på http://www.spokanein2015.org/

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Vill du ha fantastikvärldskongressen till Helsingfors 2015?
« Svar #5 skrivet: 1.09.2013 kl. 19.18 »

Asch, det hade nog varit skojigt att gå på Worldcon i H:fors. Jag vet inte om jag känner att jag är tillräckligt delaktig i fandom för att resa till London... :)

London i sig är väl tillräckligt intressant för att åka dit på kombinerad sf och turistresa. ;)

Allvarligt talat tycker jag du definitivt skall åka om du har möjlighet! Man behöver inte veta något om fandom för att få ut massor av en Worldcon; det räcker med att vara intresserad av fantastik.