Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Jubileum: 100 år sedan Tove Janssons födelse  (läst 4331 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Jubileum: 100 år sedan Tove Janssons födelse
« skrivet: 6.01.2014 kl. 11.34 »
I år blir det 100 år sedan Finlands troligen mest kända fantastikförfattare, Tove Jansson, föddes. Jubileumsåret till ära har webbplatsen Tove 100 skapats med information om Tove Jansson och de olika jubileumsprogrammen som arrangeras världen runt. Webbplatsen finns på svenska på adressen tove100.se, på finska på tove100.fi och på engelska på tove100.com. (Personligen tycker jag det är lite konstigt att köra med en se-adress för en webbsida om en Finländsk författare, men kanske jag bara är trångsynt och gammalmodig och dechiffrerar webbadresser helt i onödan.  ::) ).

Under året kommer säkert en hel del artiklar och annat material om Tove Jansson att publiceras, men redan nu lönar det sig att ta en titt på (och bokmärka) YLE-arkivets helhet om Tove Jansson. På YLEs arkivsida finns en hel del radio- och TV-intervjuer med Jansson samt längre och kortare snuttar där författaren läser sina egna berätterser, bl.a. Mumin-boken Trollvinter i sin helhet, och fler inspelningar lär läggas upp på webben under året.
« Senast ändrad: 9.08.2014 kl. 12.32 av Ben »

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Jubileum: 100 år sedan Tove Janssons födelse
« Svar #1 skrivet: 27.05.2014 kl. 13.16 »
Länken till YLE Arkivet hade gått sönder, men nu borde den vara fixad och leda till ett sökresultat med allt material om Tove Jansson som YLE publicerat i Arkivet. Med finns bl.a. hela Hur gick det sedan, Trollkarlens hatt och Trollvinter, alla lästa av Tove Jansson själv.

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
SV: Jubileum: 100 år sedan Tove Janssons födelse
« Svar #2 skrivet: 9.08.2014 kl. 13.35 »
Idag, 9.8, firas 100-årsjubileet efter Tove Janssons födelse. Den finländska Jansson-föreningen Tove Jansson -seura ry – Tove Jansson -sällskapet rf kommer under dagen att bl.a. publicera en nätpublikation om Jansson-läsminnen.

I Borgå arrangeras ett stort litteraturseminarium om Tove Jansson och mumin under temat Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig. Seminariet öppnas av president Tarja Halonen och bland talarna finns en mängd kända författare, bland dem Jukka Laajarinne, som började sin författarbana inom sf-fandom. Laajarinne skrev 2009 boken Muumit ja olemisen arvoitus där han reflekterar över muminböckernas världsbild i jämförelse med kända filosofers tankar. Boken finns översatt till svenska som Mumin och tillvarons gåta.

Kontakten mellan Tove Jansson och Borgå ligger naturligtvis i skärgården och speciellt ön Klovharun, där Jansson och Pietilä hade sitt sommarviste. Klovharun är sedan 1995 i Pellinge hembyggdsförenings ägo och man kan bl.a. åka dit på guidad tur.

I TV presenterar bl.a. YLETV5 Tove Jansson och Mumin med såväl Muminfilmer som dokumentärer om Tove Jansson; programmen kommer troligtvis att senare finnas tillgängliga på Arenan. Svenska YLE har samlat allt sitt Jansson-material på webbsidan http://svenska.yle.fi/tove100

Glöm inte heller allt material som finns i YLEs arkiv, här bl.a. en intervju gjord 1991 på Klovharun där Tove och Lars Jansson berättar om den japanska Mumin-animationen och hur Mumin kom till.
« Senast ändrad: 9.08.2014 kl. 13.40 av Ben »