Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Många Nordiska Hugo-möjligheter  (läst 2219 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Många Nordiska Hugo-möjligheter
« skrivet: 21.03.2014 kl. 21.11 »
Om du var medlem av senaste års Worldcon, eller betalade medlemsavgiften för årets Worldcon före 1.2.2014 har du möjligheten att föreslå verk för årets Hugo-omröstning. Tidsfristen för inlämnandet av årets Hugo-förslag går ut den sista mars, så det är dags att agera nu! Läs mer om hur du skall gå till väga på www.loncon3.org/nominations.php (det gäller alltså helt enkelt att fylla i en blankett på webben).

Nordisk fantastik blir allt mer känt ute i världen och i år finns det en mängd Nordiska verk som mycket väl kunde platsa med på Hugo-listan, allt är upp till oss som har rösträtt. På den finländska e-postlistan för fandominformation (scifi@tsfs.fi) samlades en lista över huvudsakligen finländska verk och personer som kunde vara möjliga Hugo-kandidater. Här nedan kommer plock ur den listan utökade med några verk från övriga Norden (listan är knappast fullständig, så tipsa gärna om tillägg):

Romaner
Sara B. Elfgren & Mats Strandberg: The Circle (Overlook press; boken publicerades första gången på engelska i Storbritannien 2012, men eftersom den publicerades i USA först 2013 är den enligt punkt 3.4.2 av Hugo-reglerna nominerbar även i år.)
Sara B. Elfgren & Mats Strandberg: Fire (Overlook press, USA och Hammer, GB)
Leena Krohn: Datura (Cheeky Frawg Books)
Pasi Ilmari Jääskeläinen: The Rabbit Back Literature Society (Pushkin press)

Noveller
Tuomas Kilpi: The Border Incident, publicerad i antologin It Came from the North som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Anne Leinonen: White Threads, publicerad i antologin It Came from the North som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Leena Likitalo: Bird in a Cage, publicerad i webbtidskriften Abyss & Apex
Tiina Raevaara: Ospreys, publicerad i antologin It Came from the North som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Hannu Rajaniemi: Tyche and the Ants, publicerad 2013 i antologierna The Year's Best Science Fiction: Thirtieth Annual Collection och The Mammoth Book of Best New SF 26; publicerades ursprungligen på engelska år 2012 i antologin Edge of Infinity, men den har fått en ny chans i enlighet med punkt 3.4.2 i Hugo-reglerna.
Karin Tidbeck: A Fine Show on the Abyssal Plain, publicerad i webbtidskriften Lightspeed Magazine
Karin Tidbeck: I Have Placed My Sickness Upon You, publicerad i webbtidskriften Strange Horizons
Karin Tidbeck: Moonstruck, publicerad i antologin Shadows & Tall Trees #5
Karin Tidbeck: Sing, publicerad på Tor.com
Jyrki Vainonen: The Explorer, publicerad i novellsamlingen The Explorer & Other Stories som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Jyrki Vainonen: Blueberries, publicerad i novellsamlingen The Explorer & Other Stories som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Jyrki Vainonen: The Aquarium, publicerad i novellsamlingen The Explorer & Other Stories som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Jyrki Vainonen: The Library, publicerad i novellsamlingen The Explorer & Other Stories som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books
Jyrki Vainonen: The Refrigerator, publicerad i novellsamlingen The Explorer & Other Stories som utgetts av förlaget Cheeky Frawg Books

Fantastikrelaterat
Sanna Lehtonen: Girls Transforming: Invisibility and Age-shifting in Children's Fantasy Fiction Since the 1970s
Mike Pohjola: Myrskyn sankarit (ett rollspel)
Angry Birds Star Wars 2 (jo, Rovios spel  :D )

Serier
J-P. Ahonen: Perkeros

TV/kortfilm etc.
Patrik Eriksson: Kim jest Arvid Pekon (det här är ju egentligen en polsk film, men regissören är ju rikssvensk och filmen är baserad på en novell av Karin Tidbeck, så nog finns här nordiska kopplingar, dessutom är det definitivt en kortfilm som skulle vara värd en Hugo-nominering med eller utan de där nordiska kopplingarna; länken för till filmens hemsida, och här för att se filmens sida i IMDB)
Äkta människor (de fem första avsnitten av säsong två av Äkta människor sändes ju i december 2013 och borde sålunda vara möjliga att nominera; serien som helhet i sin tur borde ju gå att nominera nästa år.)

Redaktör, kort format
Toni Jerrman (Toni är chefredaktör för den legendariska finska fantastiktidskriften Tähtivaeltaja)

Professionella konstnärer
Ninni Aalto
Tuomas Korpi
Kari Leppänen (känd för många som seriekonstnären bakom moderna Fantomen-äventyr, men Kari har också gjort massvis med science fiction-serier.)
Sami Saramäki

Fankonstnärer
Ninni Aalto
Olli Hihnala
Kimmo Isokoski (Pärmbilden på Enhörningen nr 11 var av Kimmo.)
Kivi Larmola
Vesa Lehtimäki (Vesas fantastiska fotografier på speciellt Star Wars-miniatyrer och -Lego-gubbar har blivit enormt uppskattade runt om på webben.)

Fanskribenter
Tanja Tynjälä

En sådan här lista kan knappast någonsin bli perfekt, tänk bara på alla fantastiska illustratörer vi har, egentligen borde man ju lista dem alla.

En annan sak att tänka på är att Hugo-priset egentligen inte är endast ett pris för engelskspråkig litteratur. Inget hindrar att föreslå ett verk på vilket språk som helst, om tillräckligt många föreslår samma verk blir det nominerat. Dock är det ju tyvärr ett faktum att engelskan är dagens ”världsspråk”, så utan någonslags koordination inom ett lands fandom eller mellan fandomar i olika länder är det i praktiken omöjligt att få något annat än engelskspråkiga verk med på Hugo-listan, åtminstone då det gäller litteratur.