Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Tähtivaeltaja-priset till Peter Watts  (läst 2557 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Tähtivaeltaja-priset till Peter Watts
« skrivet: 9.05.2014 kl. 09.03 »
Tähtivaeltaja-priset, som Helsingfors sf-förening årligen delar ut till den bästa science fiction-boken som publicerats året innan, går i år till den kanadensiske författaren Peter Watts för romanen Sokeanäkö (Blindsight i original). Romanen är översatt av J. Pekka Mäkelä och utgiven av förlaget Gummerus.

Vinnaren valdes av en expertjury till vilken hörde kritiker Hannu Blommila, chefredaktör Toni Jerrman, kritiker Elli Leppä och kritiker Antti Oikarinen.

Juryn tackade boken speciellt för dess fascinerade persongalleri, stora filosofiska frågor och den stenhårda kopplingen till existerande vetenskapliga rön inom t.ex. neurologi, biologi, språkvetenskap och psykologi. Sokeanäkö/Blindsight berättar om mänsklighetens första kontakt med intelligenta utomjordiska varelser, varelser som är så främmande att möjligheterna till kommunikation verkar omöjliga.

Klicka här för Tähtivaeltaja-prisets pressmeddelande på Finska samt en lista över alla tidigare vinnare sedan priset utgavs första gången 1986.