Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Årets Atorox-pris till Jussi Katajala  (läst 4047 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Årets Atorox-pris till Jussi Katajala
« skrivet: 14.07.2014 kl. 13.59 »
Åbo science fiction-förening utdelade traditionsenligt priset för senaste års bästa inhemska fantastiknovell, Atorox-priset, på Finncon. Vid prisceremonin på lördagen 12.7 korades Jussi Katajala till Atorox-vinnare för novellen Mare Nostrum som publicerats i antologin Huomenna tuulet voimistuvat utgiven av förlaget Osuuskumma.

Huomenna tuulet voimistuvat är en samling noveller med ekologiskt tema. Katajalas novell berättar om en aktivistgrupp som anser att nedsmutsandet av världshaven gått för långt och bestämmer sig för att göra något åt saken. Boken kan köpas via Osuuskummas nätbutik och finns även som e-bok.


Jussi Katajala

I årets Atorox-omröstning deltog 51 personer. Antalet röster som kom utanför de inbjudan fantastikföreningarna var närmare hälften (de exakta siffrorna kommer säkert upp på Åbo sf-förenings Atorox-webb inom kort). Utmärkelsen för den mest aktiva juryn gick i år till Spektre från Tammerfors, som hade 8 röstande jurydeltagare. Enhörningen kom fint på andra plats med sju röster. Personligen tycker jag att det är anmärkningsvärt att så få av de finländska fantastikföreningarna ställer upp med en jury. Av de registrerade föreningarna var det endast fantastikföreningen i Esbo och fantastikföreningen i Jyväskylä som hade egna juryn. Fantastikföreningen i Åbo (den förening som delar ut priset) och fantastikföreningen vid Åbo universitet deltog med en gemensam jury, som dock endast bestod av tre personer, vilket naturligtvis är bättre än ingenting. Den stora frågan är: varför deltar inte de gamla etablerade fantastikföreningarna längre i Atorox-omröstningen?

Atorox-priset är den finländska fantastikvärldens äldsta litteraturpris och det priset som finns till för att lyfta fram inhemsk fantastik. Det är dags för de finländska fantastikföreningarna att ta sig i nacken och ge priset det stöd det förtjänar!
I år var hela Atorox-top-10 samlad vid prisutdelningen. Från vänster (bakre raden): Miikka Pörsti, Tero Niemi, Jussi Katajala, Anne Salminen, Leila Paananen, Shimo Suntila, Markus Harju (som representant för förlaget Osuuskumma, utgivaren av vinnarnovellen); nere på knä från vänster Magdalena Haj och Anne Leinonen.

Top-10-listan för Atorox-2014 är som följer:

1. Jussi Katajala: Mare Nostrum (publicerad i antologin Huomenna tuulet voimistuvat, utgiven av förlaget Osuuskumma)
2. Shimo Suntila: Milla ja Meri (publicerad i tidskriften Portti 2/2013)
3. Miikka Pörsti: Raportti. Mikä johti operaatio Tähtivaeltajan epäonnistumiseen? (publicerad i tidskriften Tähtivaeltaja 4/2013)
4. Leila Paananen: Ausa ja erakko (publicerad i webbtidskriften Kultakuoriainen #6)
5. Tero Niemi: Lorelein laulu (publicerad i antologin Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita, utgiven av förlaget Osuuskumma)
6. Tero Niemi ja Anne Salminen: Rovaniemen kuilu (publicerad i antologin Hurtan koodeksi, utgiven av Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry)
7. Jussi Katajala: Jotta taidat suomen kielen (publicerad i antologin Ajan poluilla, utgiven av Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry)
8. Magdalena Hai: Siivekäs mies Isaac (publicerad i antologin Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita, utgiven av förlaget Osuuskumma)
9. Anne Leinonen: Falachustin talossa (publicerad i antologin Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita, utgiven av förlaget Osuuskumma)
10. Anne Leinonen: Tuonenkalma, surmansuitset (publicerad i antologin Kuun pimeä puoli, utgiven av förlaget Jalava)

Det är intressant att notera hur novellantologierna härskar på listan: sju av de tio novellerna kommer från olika antologier. Papperstidskrifterna representras av endast två noveller, men å andra sidan är de båda bland de tre bästa novellerna. Webbutgivningen är i minoritet i år med endast en representant bland de tio bästa novellerna.

För att återgå till antologierna är det också uppenbart att ångpunken tagits mycket väl emot i Finland. Tre av de sju antologinovellerna är från en och samma steampunk-antologi, Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita ["Steampunk! Ånga och helvetesmaskiner"].

I övrigt tycks science fiction vara på topp. De fem högst placerade novellerna är alla science fiction, den sjätte, Niemi & Salminens Rovaniemien kuilu, är Cthulhu-aktig science fiction-fantasy-skräck, novellerna 7-9 igen science fiction och den tionde novellen, Leinonens Tuonenkalma, surmansuitset, en varulvsnovell med stark koppling till finländsk mytologi, skräck-fantasy alltså.

Science fiction-novellerna å sin sida representerar en bred blandning olika typer av sf. Vinnaren, Katajalas Mare Nostrum, är lite gammaldags eko-sf, medan silver och bronsmedaljörerna, Suntilas Milla ja Meri och Pörstis Raportti. Mikä johti operaatio Tähtivaeltajan epäonnistumiseen? är humoristisk sf av två helt olika slag. Nummer fyra, Paananens Ausa ja erakko, behandlar koloniseringen av en ny planet medan femman, Niemis Lorelein laulu, är en ypperlig blandning av steampunk och hård sf med en rejäl dos kärleksdrama (det här var chefreds absoluta favorit bland årets noveller). Novell nummer sju, Katajalas Jotta taidat suomen kielen, representerar alternativhistorisk sf medan åttan och nian igen är olika typer av ångpunk, Hais Siivekäs mies Isaac är en mörk berättelse om hämnd medan Leinonens Falachustin talossa har ingredienser av både fantasy och tidsrese-sf.

Som listan ovan visar tycks den finländska fantastiken froda på ett brett fält. Och ser man på könsfördelningen är den mycket jämn. Av de tio bästa novellerna är fem skrivna av män, fyra av kvinnor och en av ett par. De tio novellerna är skrivna av åtta olika personer av vilka fyra är kvinnor och fyra män.

Den som är intresserad av mer Atorox-statistik rekommenderas att ta en titt på Erkka Leppänens webbsida där han sammanstält statistik som sträcker sig över Atorox-prisets hela historia.
« Senast ändrad: 14.07.2014 kl. 14.10 av Ben »