Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Film och tv / Min Top 10 lista om filmer från 2018
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 9.01.2019 kl. 21.42 »
Här är en länk till min top 10 lista på de bästa filmerna jag sett under 2018.

Här är en annan länk till top 10 listan som min son gjorde. :)
2
Film och tv / SV: Star Wars - The Last Jedi
« Senaste inlägg av Ben skrivet 22.12.2017 kl. 13.45 »
Jag gillade också episod IIX. Precis som sjuan hade den här många referenser till de äldre filmerna, i det här fallet naturligtvis The Empire Strikes Back. Men den här gången var åtminstone en del av referenserna mer subtila.

Star Wars fortsätter med att ha mer kvinnor i allehanda roller (alltså också statister) vilket är bara bra.

The Last Jedi är definitivt en film för alla Star Wars-fans, oberoende av ålder.

Det blir intressant att se hur den nionde och sista filmen blir. Jag tyckte att The Last Jedi egentligen skulle ha passat utmärkt som den avslutande filmen.

Ja, och jag igen hör till den miniriteten som har den ursprungliga Star Wars-filmen som nummer ett på listan. Närmast helt av nostalgiska själ.
3
Film och tv / Star Wars - The Last Jedi
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 22.12.2017 kl. 13.15 »
Här är också en länk till min recension av Star Wars - The Last Jedi som jag verkligen gillar och har den som två på listan över bästa Star Wars filmer. Direkt efter Empire Strikes back.
4
Litteratur / SV: Senaste lästa bok
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 22.12.2017 kl. 13.13 »
Här är en kort recension till en underhållande finsk sagobok. Sadan Vuoden Unet - Satuja Aikuisille. Redaktör för samlingen är Juri Nummelin.

Några av berättelserna här är riktiga pärlor i mitt tycke.
5
Diverse / #Project2117. Hur ser Raseborg ut om 100 år, egentligen
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 2.11.2017 kl. 09.53 »
En intressant teaterpjäs har premiär på Tryckeriteatern i Karis (Raseborg) Lördagen den 4.11 k. 16.00 som väl kan vara värt ett besök.

Världen, och även Raseborg, har utvecklats långt de senaste hundra åren. Vi frågade elever från Karis-Billnäs gymnasium hur Raseborg skulle se ut om hundra år om utvecklingen fortsatte i samma takt. Resultatet blev den värld som #project2117 utspelar sig i, en värld där Pojo är ett område för eliten, BK-46 är med i Champions League och hundraåringar är många och aktiva (#HundraPlussarnaGoesTallinn).

Året är 2117 och en grupp ungdomar får en uppgift i historia. Det verkar bli ett roligt projekt, men vad händer då de måste leva som man gjorde 2017? Och hur går mötet med någon som var ung för hundra år sedan?

Kolla in bilder på instagram under #project2117

Vi ger 11 st föreställningar i november. Biljetter fås från Luckan Raseborg/Västnyländska Ungdomsringens kansli på Torggatan 3, 10300 Karis eller på netticket: www.netticket.fi/vnur.

Biljetter 12 € vuxna / 10 € studerande & pensionärer / 8 € barn

Pjäsens längd: ca 1h 45 min (inklusive paus)

Regissör: Jenny Eliasson
Regiassistent: Eira Aalto
Scenografi: Petri "Peta" Horttana
Producent: Fredrika Åkerö
Administratör: Paula Lönnroth
Arrangör: Västnyländska Ungdomsringen rf

Föreställningarna:  Lördag 4.11 kl. 16:00, Onsdag 8.11 kl. 19:00, Torsdag 09.11 kl. 19:00, Söndag 12.11 kl. 16:00, Onsdag 15.11 kl. 19:00, Torsdag 16.11 kl. 19:00, Lördag 18.11 kl. 19:00, Söndag 19.11 kl. 16:00, Onsdag 22.11 kl. 19:00, Torsdag 23. 11 kl. 19:00, Lördag 25.11 kl. 19:00

Man kan läsa mera om projektet här: Tryckeriteatern.org och på Svenska Yles hemsidor svenska.yle.fi.

Tycker själv att detta är ett intressant projekt som kan öka ungdomarnas intresse för vår framtid och vore kul med ett disskusionstillfälle där de som sett pjäsen kunde efteråt ha en pratstund om hur de tror våran framtid ser ut.
6
Enhörningen / Forumet fungerar nu på mobiler
« Senaste inlägg av Ben skrivet 5.08.2017 kl. 09.59 »
I samband med uppdateringen av Enhörningens web till en responsiv layout har nu också forumet fått ett nytt utseende som fungerar bättre på mobiltelefoner, paddor och andra nätsurfbara grunkor.

Stöter du på något som ”gått sönder” är det bara att e-posta enhorningen@enhorningen.net, så försöker jag fixa problemet.
7
Fandom / Kokkocon 2017
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 2.08.2017 kl. 11.22 »
Snubblade över ett evenemang som går under namnet Kokkocon 2017 i Karleby den 26-27.8 2017 i Länsipuiston koulu, Torggatan 14 Karleby.

Hedersgäster är Tuuli Hypén som är mest känd för sin tecknade serie Citykettu Nanna och Milla Paloniemi med sin Kiroileva Siili. Inträde har de i alla fall någon sorts VIP biljett som kostar 25 euro. Annars är det litet oskäkert enligt hemsidan vad inträdet är.

Arrangörer för evenemanget är Keski-Pohjanmaan Morgot ry.8
Näthörningen / Recension: Valerian and the City of a Thousand Planets
« Senaste inlägg av Ben skrivet 26.07.2017 kl. 15.03 »
9
Näthörningen / Recension: War for the Planet of the Apes
« Senaste inlägg av Ben skrivet 13.07.2017 kl. 08.40 »
Chefred har sett den nya Apornas planet-filmen War for the Planet of the Apes och säger sitt.
10
Näthörningen / Rösta i Hugo-omröstningen!
« Senaste inlägg av Ben skrivet 9.07.2017 kl. 20.12 »
Vid skrivande stund är det knappt en vecka kvar tills Hugo-omröstningen stängs. Lämna alltså in din röst före klockan 9.59 söndagen 16.7 finsk tid (svensk tid blir det då 8.59).


Varför skulle jag rösta?
Hugo-priset är ett av fantastikvärldens absolut mest ryktbara pris och du har möjligheten att påverka vem som får priset genom att delta i omröstningen! Knappast skulle du låta bli att rösta om vinnaren till Oscar-statyetten om du hade möjlighet att rösta?


Jag har inte tid/ork/råd att söka fram alla nominerade verk
Du behöver inte anstränga dig för att hitta de nominerade verken. Största delen av dem finns i Hugopaketet som du kan ladda ner helt gratis. Nedladdningen sker från samma blankett som används för själva omröstningen, se alltså nedan hur du kommer åt blanketten.


Hur skall jag rösta?
Du som betalat din deltagaravgift (antingen stödjande avgift eller full deltagaravgift) har fått per e-post en länk till din personliga röstsedel (har du inte fått någon länk eller tappat bort meddelandet länken kom i hittar du hjälp på Worldcons Hugo-webbsida). Klicka på länken, läs de korta anvisningarna, ange ditt namn nere på blanketten varefter själva röstningssedeln öppnas.

Välj nu den kategori du vill rösta inom (du behöver alltså inte rösta i alla kategorier). Vill du bekanta dig närmare med kandidaterna hittar du här länkar för att ladda ner dem (nej, filmkandidaterna finns inte för nedladdning, men en massa annat finns, t.ex. romaner, seriealbum, bilder på konstverk o.s.v.). Efter att du bestämt dig för hur du lägger din röst är det bara att klicka på den kandidat du helst vill att vinner och ge kandidaten första placeringen. Tycker du det finns andra värdiga vinnare rangordnar du dem. Tycker du att en eller fler kandidater absolut inte är värda priset låter du bli att rangordna dem och i stället ger din sista plats åt "No award". (Tycker du ingen kandidat är värd Hugo-priset lägger du "No award" på första plats.)

Du behöver inte spara röstblanketten på något sätt. Systemet sparar blanketten automatiskt med några sekunders mellanrum, så efter att du röstat färdigt är det bara att stänga webbläsarfönstret. Inom ungefär en halv timme får du ett e-postmeddelande som visar hur du lagt dina röster.

Observera också att du inte behöver fylla i blanketten på en gång. Du kan när som helst återgå till blanketten och ändra i kategorier du redan röstat i eller rösta i nya kategorier. Det här kan du göra så många gånger du vill tills röstningstiden går ut (söndag morgon 16.7). Men, lämna inte röstningen till sista sekunden, högst troligen kommer systemet att belastas extra mycket under de sista timmarna innan röstningstiden går ut och då finns alltid risken för att något strular just då du skall lämna in din röst. Rösta alltså i god tid!


Vet jag tillräckligt för att rösta?
Du har betalat medlemsavgiften för Worldcon, du är en del av fandom, jo, du vet alldeles tillräckligt! Att rösta fram Hugo-vinnaren är inget svårare än att bekanta dig med kandidaterna och helt enkelt rangordna dem enligt din egen åsikt. Ta som exempel novellkategorin: läs de sex nominerade novellerna och bestäm vilken du tycker bäst om. Samma sak med alla andra kategorier. Du behöver t.ex. inte vara konstvetare för att kunna se på konstverk av sex olika konstnärer och bestämma dig för vilka verk just du tycker bäst om.

Observera också att du inte behöver rösta i alla kategorier. Om en kategori inte intresserar dig, eller du helt enkelt inte har haft tid att bekanta dig med alla nominerade verken är det absolut bättre att låta bli att rösta i den kategorin än att slänga bort din röst på måfå.


Välkommen med att påverka som får årets Hugo-statyetter!
Sidor: [1] 2 3 ... 10