Enhörningens forum

Enhörningens forum => Litteratur => Ämnet startat av: Ben skrivet 29.07.2006 kl. 16.50

Titel: David Gemmell död
Skrivet av: Ben skrivet 29.07.2006 kl. 16.50
I en postning på det finska sf-diskussionsforumet BabekNabel (http://babeknabel.fi//index.php?option=com_joomlaboard&func=view&Itemid=60&catid=74&id=3339#3339) läser jag att den brittiske författaren David Gemmell avlidit igår (28.7). Läs mer t.ex på BBC:s nyhetssida (http://news.bbc.co.uk/2/hi/5224868.stm). Dödsorsaken lär vara komplikationer efter en hjärtoperation.

Själv har jag läst endast hans roman Legend, som enklast kan beskrivas som hederlig och okonstlad heroisk fantasy. Gemmell hade dock förmågan att göra sina karaktärer mycket trovärda och mänskliga även om de var stora svärdshjältar. Desutom kändes den värld han skapat, åtminstone i Legend, som en riktig levande värld där handlingar har konsekvenser och allt inte är svart och vitt.

Vill du läsa välskriven heroisk fantasy som fungerar även för en vuxen läsare kan jag rekommendera Gemmell och speciellt då Legend. En del av Gemmells böcker finns översatta till bl.a. svenska och finska, så det går bra att bekanta sig med hans verk även om man inte läser på engelska.