Enhörningens forum

Enhörningens forum => Näthörningen => Gamla rubriker 2009 => Ämnet startat av: Ben skrivet 6.09.2009 kl. 09.08

Titel: Fantastikkurs på Åbo Akademi
Skrivet av: Ben skrivet 6.09.2009 kl. 09.08
Som Enhörningen antytt tidigare (http://www.enhorningen.net/Forum/index.php/topic,127.msg1604.html#msg1604) kommer FK Jacob Löfgren att i höst vid ämnet folkloristik vid  Åbo Akademi hålla en kurs som behandlar fantastik. Kursen heter Populärkultur och kommer i år med Löfgrens ledning att fokusera på science fiction och fans (här kan jag ju inte låta bli att tipsa om Irma Hirsjärvis doktorsavhandling Faniuden siirtymiä - Suomalaisen science fiction -fandomin verkostot, (https://www.jyu.fi/hum/laitokset/taiku/opiskelu/nykykulttuuri/julkaisusarja) som behandar finländsk sf-fandom).

Så här berättar Jacob Löfgren om kursen: "Om man beslutar sig för att gå den här kursen kan man förvänta sig att få studera fan-kultur, Startrek, Godzilla och mycket mer. Kursen strävar alltå efter att visa på hur man som kulturvetare och folklorist kan problematisera och studera Sci-fi och fankulturerna som är uppbyggd runt Sci-Fi."

Låter intressant! Kursen börjar 10.9 och sista anmälningsdag är inkommande måndag 7.9. (https://www.abo.fi/student/folkloreaktuellt)

Månne det här är den första finlandssvenska fantastikkursen på universitetsnivå? Känner någon till en annan kurs på svenska vid ett finländskt universitet som behandlat sf i större grad är det bara att tipsa Enhörningen.

Källa: E-postmeddelande på FUI:s e-postlista
samt Åbo Akademis webb.