Enhörningens forum

Enhörningens forum => Näthörningen => Gamla rubriker 2013 => Ämnet startat av: Ben skrivet 7.02.2013 kl. 14.16

Titel: Nya säsonger av Game of Thrones och True Blood på YLE-TV2
Skrivet av: Ben skrivet 7.02.2013 kl. 14.16
Den andra säsongen av Game of Thrones börjar i kväll på YLE TV2 klockan 22.05. Serien kommer att visas med takten en episod per vecka, men för den som inte orkar vänta visas alla säsongens tio avsnitt även i två paket med fem avsnitt var. Det första paketet sänds 7.2 med start kl. 22.05 och det andra 14.3. Alla avsnitt kommer också att finnas på YLEs Arena i en månad (http://arenan.yle.fi/tv/1808441).

Game of Thrones är baserad på George R.R. Martins (http://georgerrmartin.com/) fantasyromanserie A song of Ice and Fire som enligt nuvarande planer skall sträcka sig över sju böcker av vilka fem utkommit till dags dato. På svenska utges serien som Sagan om is och eld av Forum bokförlag (http://www.forum.se/Bokforlaget-Forum-Forfattare/Fler-titlar-av-forfattare/?personId=18205). På finska utges serien som Tulen ja jään laulu av förlaget Kirjava (http://kirjava.fi/).

Den nya säsongen av vampyrserien True Blood startar genast då alla tio nya episoder av Game of Thrones visats, d.v.s. 18.4. Säsong fem består av 12 episoder som visas torsdagar kl. 22.05. På samma sätt som med Game of Thrones visas även här hela säsongen även uppdelad i två störe paket, den första sänds 18.4 och den andra 6.6. Också True Blood kommer att kunna ses på Arenan (http://arenan.yle.fi/).

Även True Blood är baserad på en bokserie, närmare bestämt Charlaine Harris (http://www.charlaineharris.com/)’ The Southern Vampire Mysteries som hittills kommit med 12 böcker, den trettonde och sista boken utkommer i sommar. Harris’ serie utges på svenska av Fenix bokförlag (http://www.bonnierforlagen.se/Katalog/Fenix/Urban-Fantasy/Dod-i-alla/) och på finska av Gummerus (http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=281&component=/PublishDB/Kirjailijat_kirjailijaesittely.asp&recID=2922).

Källor:
YLE-TV2 (http://tv2.yle.fi/juttuarkisto/ajankohtaista/game-thrones-ja-true-blood-putket)
YLE-Kultur (http://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/07/game-thrones-ar-tillbaka)
Wikipedia om Game of Thrones (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Game_of_Thrones_episodes)
Wikipedia om True Blood (http://en.wikipedia.org/wiki/True_Blood_(season_5))