Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Näthörningen / Rösta i Hugo-omröstningen!
« Senaste inlägg av Ben skrivet 9.07.2017 kl. 20.12 »
Vid skrivande stund är det knappt en vecka kvar tills Hugo-omröstningen stängs. Lämna alltså in din röst före klockan 9.59 söndagen 16.7 finsk tid (svensk tid blir det då 8.59).


Varför skulle jag rösta?
Hugo-priset är ett av fantastikvärldens absolut mest ryktbara pris och du har möjligheten att påverka vem som får priset genom att delta i omröstningen! Knappast skulle du låta bli att rösta om vinnaren till Oscar-statyetten om du hade möjlighet att rösta?


Jag har inte tid/ork/råd att söka fram alla nominerade verk
Du behöver inte anstränga dig för att hitta de nominerade verken. Största delen av dem finns i Hugopaketet som du kan ladda ner helt gratis. Nedladdningen sker från samma blankett som används för själva omröstningen, se alltså nedan hur du kommer åt blanketten.


Hur skall jag rösta?
Du som betalat din deltagaravgift (antingen stödjande avgift eller full deltagaravgift) har fått per e-post en länk till din personliga röstsedel (har du inte fått någon länk eller tappat bort meddelandet länken kom i hittar du hjälp på Worldcons Hugo-webbsida). Klicka på länken, läs de korta anvisningarna, ange ditt namn nere på blanketten varefter själva röstningssedeln öppnas.

Välj nu den kategori du vill rösta inom (du behöver alltså inte rösta i alla kategorier). Vill du bekanta dig närmare med kandidaterna hittar du här länkar för att ladda ner dem (nej, filmkandidaterna finns inte för nedladdning, men en massa annat finns, t.ex. romaner, seriealbum, bilder på konstverk o.s.v.). Efter att du bestämt dig för hur du lägger din röst är det bara att klicka på den kandidat du helst vill att vinner och ge kandidaten första placeringen. Tycker du det finns andra värdiga vinnare rangordnar du dem. Tycker du att en eller fler kandidater absolut inte är värda priset låter du bli att rangordna dem och i stället ger din sista plats åt "No award". (Tycker du ingen kandidat är värd Hugo-priset lägger du "No award" på första plats.)

Du behöver inte spara röstblanketten på något sätt. Systemet sparar blanketten automatiskt med några sekunders mellanrum, så efter att du röstat färdigt är det bara att stänga webbläsarfönstret. Inom ungefär en halv timme får du ett e-postmeddelande som visar hur du lagt dina röster.

Observera också att du inte behöver fylla i blanketten på en gång. Du kan när som helst återgå till blanketten och ändra i kategorier du redan röstat i eller rösta i nya kategorier. Det här kan du göra så många gånger du vill tills röstningstiden går ut (söndag morgon 16.7). Men, lämna inte röstningen till sista sekunden, högst troligen kommer systemet att belastas extra mycket under de sista timmarna innan röstningstiden går ut och då finns alltid risken för att något strular just då du skall lämna in din röst. Rösta alltså i god tid!


Vet jag tillräckligt för att rösta?
Du har betalat medlemsavgiften för Worldcon, du är en del av fandom, jo, du vet alldeles tillräckligt! Att rösta fram Hugo-vinnaren är inget svårare än att bekanta dig med kandidaterna och helt enkelt rangordna dem enligt din egen åsikt. Ta som exempel novellkategorin: läs de sex nominerade novellerna och bestäm vilken du tycker bäst om. Samma sak med alla andra kategorier. Du behöver t.ex. inte vara konstvetare för att kunna se på konstverk av sex olika konstnärer och bestämma dig för vilka verk just du tycker bäst om.

Observera också att du inte behöver rösta i alla kategorier. Om en kategori inte intresserar dig, eller du helt enkelt inte har haft tid att bekanta dig med alla nominerade verken är det absolut bättre att låta bli att rösta i den kategorin än att slänga bort din röst på måfå.


Välkommen med att påverka som får årets Hugo-statyetter!
12
Näthörningen / SV: Worldcon 75
« Senaste inlägg av Ben skrivet 1.07.2017 kl. 12.00 »
Worldcon är fantastikvärldens toppevenemang, här utdelas bl.a. Hugoprisen. Worldcon arrangeras nu första gången i Norden, så missa inte detta tillfälle att njuta av en stor internationell con.

På plats kommer att finnas massor med fans och fantastikproffs från runt om i världen (enligt Progress Report 4, som visar statistik från mars var antalet deltagande medlemmar ca 4000 och medlemmar från 55 olika länder hade registrerat sig som antingen deltagande eller stödmedlemmar).

Finns inte din favoritförfattare bland hedersgästerna, så betyder det ju inte att hen inte skulle vara på väg till Worldcon 75. Listan över författare och andra fantastikproffs som kommer att finnas på plats på samma vilkor som alla ”vanliga” fans är imponerande: www.worldcon.fi/also-appearing/

Vi ses väl alltså på Worldcon 75 i Helsingfors!
13
Näthörningen / Worldcon 75
« Senaste inlägg av Ben skrivet 1.07.2017 kl. 11.49 »
Tid: 9–13.8.2017
Plats: Mässcentret, Helsingfors, Finland.
Hedersgäster: John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson, Johanna Sinisalo, Claire Wendling och Walter Jon Williams.
Deltagaravgift: 75-195 för hela evenemanget se evenemangets webbsida för närmare information, endagsmedlemskap finns också, men deltar du i din första Worldcon kan det bli billigare att köpa ett medlemskap för hela evenemanget, se Worldcon 75:s webb för mer info om endagspriserna.
Webb: worldcon.fi
14
Näthörningen / Recension: Grottmänniskan blir stjärnfarare
« Senaste inlägg av Ben skrivet 21.05.2017 kl. 20.44 »
Kennet Lindholm har recenserat något av det mer sällsynta slaget: en finlandssvensk science fictionroman, nämligen Bjarne Ismarks Grottmänniskan blir stjärnfarare – En framtidshistoria.
15
Om du gillar att läsa science fiction på svenska, så kolla gärna in min nya dystopiska thriller Swedavien (finns som e-bok och nu också som pocket). Den handlar om ett framtida Sverige där det skett en elektronisk revolution. Köp boken i författarens e-bokhandel (frakt både till Sverige och resten av världen) eller hos återförsäljare som exempelvis Adlibris i Finland.

På författarens hemsida finns också ett antal dystopiska noveller (läs gratis) http://johannajuneke.wixsite.com/forfattare/noveller

Finns det andra på detta forum som skriver dystopier eller är intresserade av dystopier, hör gärna av er!
16
Näthörningen / Recension: Sveriges sista strid
« Senaste inlägg av Ben skrivet 9.05.2017 kl. 21.22 »
Vilgot Strömsholm recenserar svenska fantastik från 1840, nämligen G.H. Mellins Sveriges sista strid.
17
Näthörningen / SV: Hugo-finalisterna 2017
« Senaste inlägg av Ben skrivet 24.04.2017 kl. 12.55 »
Hugo-administratören Nicholas Whyte meddelar bl.a. på Worldcons Hugo-webbsida att Alex Garner informerat att all hans konst under 2016 varit av professionell natur, så Garner stryks från listan över nominerade fankonstnärer och Steve Stiles lyfts upp på listan i hans ställe.
18
Näthörningen / SV: Hugo-finalisterna 2017
« Senaste inlägg av Ben skrivet 5.04.2017 kl. 22.42 »
För diskussioner kring årets Hugo-kavalkad finns nu en egen diskussionstråd i forumet.
19
Fandom / Hugo 2017
« Senaste inlägg av Ben skrivet 5.04.2017 kl. 22.40 »
Tråden för diskussioner kring allt Hugo-relaterat för 2017, året då Worldcon kom till Finland.
20
Näthörningen / Hugo-finalisterna 2017
« Senaste inlägg av Ben skrivet 5.04.2017 kl. 22.37 »
Årets Hugo-kandidater presenterades i en video som publicerades idag (4.4) klockan 17.00 finländsk tid. Vill du se en del av de ansikten som jobbar för att skapa Worldcon75 i Helsingfors rekommenderar jag att klicka över till YouTube.

Vill du ha listan över nominerade verk och personer direkt är det bara att fortsätta här. Hela 2464 personer deltog i nomineringen, antalet är det näststörsta i Hugo-prisets historia. Rekordet är från senaste år då 4032 personer skickade in sina förslag till Hugo-finalister.

Hugo-priset delas ut vid prisgalan fredagen den 11 augusti vid Worldcon75 i Helsingfors. Röstberättigade är alla som betalat medlemsavgiften för årets Worldcon (förutom ”child” eller ”kid-in-tow”-medlemmar). Rösta kan man göra antingen elektroniskt eller genom att lämna in en pappersblankett. Röstningstiden går ut 15.7.2017.

Finalisterna för Hugo-priset 2017 är (länkarna för till personernas webbsidor eller artiklar om dem i Wikipedia samt till de verk som finns lagligt att läsa/lyssna/se gratis på webben).

Romaner (i kategorin gavs 2078 röster åt 652 verk, finalisterna fick mellan 156 och 480 röster)
 •Charlie Jane Anders: All the Birds in the Sky
 •Becky Chambers: A Closed and Common Orbit
 •Cixin Liu: Death’s End, översatt från kinesiska av Ken Liu (läser du inte kinesiska ger den engelska Wikipedia-artikeln om Liu dig säkert mer än författarens hemsida)
 •Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit
 •N.K. Jemisin: The Obelisk Gate
 •Ada Palmer: Too Like the Lightning

Kortromaner (i kategorin gavs 1410 röster åt 187 verk, finalisterna fick mellan 167 och 511 röster)
 •Victor LaValle: The Ballad of Black Tom
 •Kij Johnson: The Dream-Quest of Vellitt Boe
 •Seanan McGuire: Every Heart a Doorway
 •Lois McMaster Bujold: Penric and the Shaman
 •Kai Ashante Wilson: A Taste of Honey
 •China Miéville: This Census-Taker

Långnoveller (i kategorin gavs 1097 röster åt 295 verk, finalisterna fick mellan 74 och 268 röster)
 •Stix Hiscock: Alien Stripper Boned From Behind By The T-Rex
 •Nina Allan: The Art of Space Travel
 •Fran Wilde: The Jewel and Her Lapidary
 •Ursula Vernon: The Tomato Thief
 •Carolyn Ives Gilman: Touring with the Alien
 •Alyssa Wong: You’ll Surely Drown Here If You Stay

Noveller (i kategorin gavs 1275 röster åt 830 verk, finalisterna fick mellan 87 och 182 röster)
 •N.K. Jemisin: The City Born Great
 •Alyssa Wong: A Fist of Permutations in Lightning and Wildflowers
 •Brooke Bolander: Our Talons Can Crush Galaxies
 •Amal El-Mohtar: Seasons of Glass and Iron
 •Carrie Vaughn: That Game We Played During the War
 •John C. Wright: An Unimaginable Light, publicerad i antologin God, Robot som redigerats av Anthony Marchetta

Fantastikrelaterade böcker (i kategorin gavs 1122 röster åt 344 verk, finalisterna fick mellan 88 och 424 röster)
 •Kameron Hurley: The Geek Feminist Revolution
 •Carrie Fisher: The Princess Diarist
 •Robert Silverberg & Alvaro Zinos-Amaro: Traveler of Worlds: Conversations with Robert Silverberg
 •Neil Gaiman: The View From the Cheap Seats
 •Sarah Gailey: The Women of Harry Potter artiklarna på Tor.com.
 •Ursula K. Le Guin: Words Are My Matter: Writings About Life and Books, 2000-2016

Serier (i kategorin gavs 842 röster åt 441 verk, finalisterna fick mellan 71 och 221 röster)
 •Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther, Volume 1: A Nation Under Our Feet
 •Marjorie Liu & Sana Takeda: Monstress, Volume 1: Awakening
 •G. Willow Wilson & Takeshi Miyazawa: Ms. Marvel, Volume 5: Super Famous,
 •Brian K. Vaughan, Cliff Chiang, Matthew Wilson & Jared Fletcher: Paper Girls, Volume 1
 •Fiona Staples & Brian K. Vaughan: Saga, Volume 6
 •Tom King & Gabriel Hernandez Walta: The Vision, Volume 1: Little Worse Than A Man

Film etc. med en längd över 90 min. (i kategorin gavs 1733 röster åt 206 verk, finalisterna fick mellan 240 och 1030 röster)
 •Eric Heisserer & Denis Villeneuve: Arrival
 •Rhett Reese, Paul Wernick & Tim Miller: Deadpool
 •Katie Dippold & Paul Feig: Ghostbusters
 •Allison Schroeder & Theodore Melfi: Hidden Figures
 •Chris Weitz, Tony Gilroy & Gareth Edwards: Rogue One
 •Duffer Brothers: Stranger Things, första säsongen

Kortfilm etc. med en längd under 90 min. (i kategorin gavs 1159 röster åt 569 verk, finalisterna fick mellan 91 och 193 röster)
 •Charlie Brooker & Owen Harris: avsnittet San Junipero i tv-serien Black Mirror
 •Steven Moffat & Edward Bazalgette: avsnittet The Return of Doctor Mysterio i tv-serien Doctor Who
 •Mark Fergus, Hawk Ostby & Terry McDonough: avsnittet Leviathan Wakes i tv-serien The Expanse
 •David Benioff, D.B. Weiss & Miguel Sapochnik: avsnittet Battle of the Bastards i tv-serien Game of Thrones
 •David Benioff, D.B. Weiss & Jack Bender: avsnittet The Door i tv-serien Game of Thrones
 •Clipping (Daveed Diggs, William Hutson & Jonathan Snipes): musikalbumet Splendor & Misery (skivan går att lyssna i sin helhet på webbsidan)

Redaktörer (korta verk) (i kategorin gavs 951 röster åt 191 personer, finalisterna fick mellan 149 och 229 röster)
 •John Joseph Adams
 •Neil Clarke
 •Ellen Datlow
 •Jonathan Strahan
 •Lynne M. Thomas & Michael Damian Thomas
 •Sheila Williams

Redaktörer (långa verk) (i kategorin gavs 752 röster åt 148 personer, finalisterna fick mellan 83 och 201 röster)
 •Vox Day
 •Sheila E. Gilbert
 •Liz Gorinsky
 •Devi Pillai
 •Miriam Weinberg
 •Navah Wolfe

Professionella konstnärer (i kategorin gavs 817 röster åt 387 personer, finalisterna fick mellan 53 och 143 röster)
 •Galen Dara
 •Julie Dillon
 •Chris McGrath
 •Victo Ngai
 •John Picacio
 •Sana Takeda

Semiprofessionella tidskrifter (i kategorin gavs 857 röster åt 103 tidskrifter, finalisterna fick mellan 80 och 434 röster)
 •Beneath Ceaseless Skies, red. Scott H. Andrews
 •Cirsova Heroic Fantasy and Science Fiction Magazine, red. P. Alexander
 •GigaNotoSaurus, red. Rashida J. Smith
 •Strange Horizons, red. Niall Harrison, Catherine Krahe, Vajra Chandrasekera, Vanessa Rose Phin, Li Chua, Aishwarya Subramanian, Tim Moore, Anaea Lay & the Strange Horizons staff
 •Uncanny Magazine, red. Lynne M. Thomas, Michael Damian Thomas, Michi Trota & Julia Rios; podcast av Erika Ensign & Steven Schapansky
 •The Book Smugglers, red. Ana Grilo & Thea James

Fansin (i kategorin gavs 610 röster åt 152 tidskrifter, finalisterna fick mellan 53 och 159 röster)
 •Castalia House Blog, red. Jeffro Johnson
 •Journey Planet, red. James Bacon, Chris Garcia, Esther MacCallum-Stewart, Helena Nash, Errick Nunnally, Padraig O Mealoid, Chuck Serface & Erin Underwood
 •Lady Business, red. Clare, Ira, Jodie, KJ, Renay & Susan
 •nerds of a feather, flock together, red. The G, Vance Kotrla & Joe Sherry
 •Rocket Stack Rank, red. Greg Hullender & Eric Wong
 •SF Bluestocking, red. Bridget McKinney

Fancast (i kategorin gavs 690 röster åt 253 verk, finalisterna fick mellan 76 och 109 röster)
 •The Coode Street Podcast av Gary K. Wolfe & Jonathan Strahan
 •Ditch Diggers av Mur Lafferty & Matt Wallace
 •Fangirl Happy Hour av Ana Grilo & Renay Williams
 •Galactic Suburbia av Alisa Krasnostein, Alexandra Pierce & Tansy Rayner Roberts, producerad av Andrew Finch
 •The Rageaholic av RazorFist
 •Tea and Jeopardy av Emma Newman & Peter Newman

Fanskribenter (i kategorin gavs 802 röster åt 275 personer, finalisterna fick mellan 80 och 152 röster)
 •Mike Glyer
 •Jeffro Johnson
 •Natalie Luhrs
 •Foz Meadows
 •Abigail Nussbaum
 •Chuck Tingle

Fankonstnärer (i kategorin gavs 528 röster åt 242 personer, finalisterna fick mellan 39 och 121 röster)
 •Ninni Aalto
 •Alex Garner
 •Vesa Lehtimaki
 •Likhain (M. Sereno)
 •Spring Schoenhuth
 •Steve Stiles
 •Mansik Yang är din koreanska rostig finns Yang också t.ex på Deviantart

Bokserier (det här är en splitterny kategori som nu testkörs första gången; i kategorin gavs 1393 röster åt 290 bokserier, finalisterna fick mellan 129 och 325 röster)
 •Max Gladstone: The Craft Sequence
 •James S.A. Corey: The Expanse
 •Seanan McGuire: The October Daye Books
 •Ben Aaronovitch: Peter Grant / Rivers of London-serien
 •Naomi Novik: Temeraire-serien
 •Lois McMaster Bujold: The Vorkosigan SagaKällor:
Worldcon75:s Hugo-sida
The Hugo Awards-webben
Sidor: 1 [2] 3 4 ... 10