Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Näthörningen / SV: Nordiska Hugo-kandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 16.03.2017 kl. 21.51 »
Jo, all fantastik oberoende av vilket språk som används är nominerbart för Hugo-priset. För årets pris är alltså precis allt som utkommit år 2016 nominerbart. Dessutom är allt som år 2016 publicerats i engelsk översättning nominerbart, oberoende av vilket år originalet utkom (exempel på dylika är i år Maresi och Auringon ydin). Ytterligare är alla verk som utgetts i USA år 2016 nominerbara fastän de skulle ha utkommit på engelska redan tidigare, så länge de inte varit Hugo-finalister tidigare (det här betyder t.ex. att ifall Maresi inte blir Hugo-finalist i år har den en ny chans nästa år eftersom den amerikanska upplagan utkom 2017, samma gäller böcker som skrivits på engelska och först publicerats i t.ex. Storbritannien eller Australien).
22
Näthörningen / SV: Nordiska Hugo-kandidater
« Senaste inlägg av MariaT skrivet 14.03.2017 kl. 09.24 »
Men är tex Fantastisk podd faktiskt nominerbar iom att den bara finns på svenska? Samma gäller ju för en del annat du tipsat om.
23
Näthörningen / SV: Nordiska Hugo-kandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 1.03.2017 kl. 21.31 »
Uppdaterade listan med den finländska kortfilmen Might.
24
Näthörningen / SV: Nordiska Hugo-kandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 26.02.2017 kl. 23.24 »
Uppdaterade novellerna med Maria Haskins’ novell ”Scent”.
25
Näthörningen / Nordiska Hugo-kandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 26.02.2017 kl. 18.43 »
Dags igen för Enhörningens så småningom traditionella lista över nordiska fantastikverk och -folk som är bra att hålla i tankarna då man lämnar in sina egna förslag för årets Hugo-nominering.

Enligt reglerna för Hugo-priset spelar det ingen roll på vilket språk ett verk publicerats, men faktum är ju att engelska är fantastikvärldens lingua franca, så för att ett verk skall få tilräckligt med nomineringar för att bli en Hugo-finalist så måste den i praktiken finnas tillgänglig på engelska. Och detta är den enkla orsaken till varför Enhörningens lista även den här gången innehåller främst böcker etc. på engelska. Men, eftersom Worldcon i år arrangeras i Finland och andelen deltagare från Norden högst troligen blir större än på någon tidigare Worldcon har jag tagit med även namn som inte kanske är så kända för den engelskspråkiga medelfanen.

Och nej, det här är inte en fullständig lista över allt som vi nordbor publicerat i fantastikväg på engelska under 2016. Kommer du på något som du anser borde finnas med på listan är det bara att skicka in ett förslag.

Nomineringen är öppen för alla som varit medlemmar för Worldcon 2016, eller som hade betalat medlemsavgiften för antingen Worldcon 2017 eller Worldcon 2018 före utgången av januari 2017. Hör du till den här gruppen borde du ha fått ett e-postmeddelande från Worldcon 2017 med en länk till nomineringswebbsidan.

Nomineringstiden går ut 18.3.2017 klockan 8.59 finsk tid och listan över finalisterna i de olika kategorierna publiceras i aprill. Sedan har alla som betalat medlemsavgiften för årets Worldcon möjlighet att rösta fram till juli.


Nedan följer Enhörningens lista över nordiska fantastikverk och -personer som i år är nominerbara för Hugopriset (observera att listan knappast är fullständig)

Romaner
Emmi Itäranta: City of wowen streets, Harper Voyager (publicerad i USA som
The Weaver)
Johanna Sinisalo: The Core of the Sun, Grove Press, Black Cat
Maria Turtschaninoff: Maresi, Pushkin Press (i USA utgavs boken i januari i år, så det är den brittiska versionen som gäller för den här omgången)

Långnoveller (novelette, 7500-17500 ord)
Leena Likitalo: The Hibernating Queen, The Dark Magazine

Noveller (short story, under 7500 ord)
Magdalena Hai: Corpsemarsh, Finnish Weird
Maria Haskins: Scent, Flash Fiction Online
Anne Leinonen: Corpsecaul, Ghastbridle, Finnish Weird
Leena Likitalo: Her Likeness, My Breath, Finnish Weird
Leena Likitalo: The Compassion of the Pheasant Lord, Lackington’s
Leena Likitalo: The Girls We Lost, Galaxy’s Edge #23
Leena Likitalo: The Governess with a Mechanical Womb, Clarkesworld
Sara Norja: Creation, Flash Fiction Online
Sara Norja: The City Beneath the Sea, publicerad i antologin An Alphabet of Embers som redigerats av Rose Lemberg och utgetts av förlaget Stone Bird Press
Sara Norja: Water, Birch, and Blood, Strange Horizons
Johanna Sinisalo: The Kings With No Hands, Finnish Weird
Karin Tidbeck: Listen, Tor.com
Karin Tidbeck: Starfish, Lightspeed
Karin Tidbeck: Underground, publicerad i antologin The Starlit Wood som redigerats av Navah Wolfe och Dominik Parisien och utgetts av förlaget Saga Press

Serier
Minna Sundberg: Stand Still. Stay Silent

Kortfilmer (På engelska heter kategorin ”Best Dramatic Presentation (Short Form)” och gäller såväl film, tv, hörspel, musik, teater, dataspel o.s.v. Det enda kravet är att verket är under 90 minuter.)
Might, en 9-minuters science fictionkortfilm med manus och regi av Emil Sallinen. Filmen kan ses på YLE Arenan till slutet av maj, men tyvärr endast inom Finland. På filmens hemsida finns en trailer och en hel del information och bilder.

Fankonstnärer (själva konstnären kan vara hur professionell som helst, men här gäller det alltså att se på konst som publicerats icke-professionellt [i fansin, på webbsidor, o.s.v.], här kunde man lista hur många namn som helst, bra konstnärer har vi ingen brist på här i Norden)
Petri Hiltunen
Kimmo Isokoski
Tuomas Korpi
Vesa Lehtimäki
Maija Pietikäinen (Länken för till Finnish Weird, som Maija skapat pärmen för.)
Simon Stålenhag

Redaktörer, kort form
Toni Jerrman (Toni är chefredaktör för den legendariska finska fantastiktidskriften Tähtivaeltaja och den engelska fantastikpublikationen Finnish Weird som finns gratis på webben.)

Semi-professionella tidskrifter (på engelska heter kategorin ”semiprozine”, till den här kategorin hör tidskrifter som utkommit i minst fyra nummer av vilka minst ett nummer utkommit senaste år och antingen betalar för sitt material eller som är främst tillgängliga mot betalning; till den här kategorin hör alltså t.ex. alla finländska fantastikföreningars medlemsblad)
Kosmoskynä
Portti
Spin
Tähtivaeltaja

Fansin (det här är alltså fantastikpublikationer som inte är professionella eller semiprofessionella)
Kosmoskynä - verkkolehti (Kosmoskynä-tidskriftens webbversion)
Landet Annien
Risingshadow (den här finländska fantastikwebben har både en finsk och en engelsk version)
Usva (Finländsk novelltidskrift på webben, har publicerat några nummer på engelska.)

Fanskribent
Johan Jönsson
Maria Nygård
Anna Davour


Fancast
Fantastisk podd
Gårdagens värld idag igenKällor:
• Internet
Nörttitytöt.fi-webbens lista över finländska kandidater
26
Näthörningen / Gamla notiser
« Senaste inlägg av Ben skrivet 26.02.2017 kl. 13.16 »
Länkar till Enhörningens nyheter, notiser och recensioner sedan 1998 finns samlade bakom den här länken.
27
Litteratur / Locus rekommenderar lista
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 7.02.2017 kl. 16.11 »
Locus Magazine Online har publicerat en [urlhttp://www.locusmag.com/News/2017/01/2016-locus-recommended-reading-list/]lista [/url]på det de rekommenderar från det gångna året. Här finns romaner, noveller, anthologier etc. Detta är en lista som jag personligen tycker är väl värt ett besök. Jag har själv läst en hel del av novellerna och ett par av romanerna.

Romaner som finns på listan är bl.a. Finländska författaren Johanna Sinisalo och hennes bok The Core of the Sun. Tänkte först publicera hela listan här men besök sidan och kolla själv. Vissa av novellerna kan man läsa på nätet och Locus har länk till dem på sin sida.

Kan bara säga att Cixin Lius bok Death's End är mycket bra och en författare värd att hålla ögonen på. Boken The Three-Body Problem gillade jag mycket.

Som exempel på noveller. Här man läsa Peter S. Beagles novell The Story of Kao Yu.
28
Litteratur / Wired Januari 2017
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 29.01.2017 kl. 11.28 »
Januari 2017 numred av tidningen Wired är ett Science Fiction nummer som innehåller 11 noveller som går under titeln Tales From An Uncertain Future.

Tidningen innehåller noveller av N. K. Jemisis, James S. A. Corey, Charles Yu, Charlie Jane Anders och andra. Har inte läst alla noveller ännu men Charlie Jane Anders novell Stochastic Fancy var riktigt bra. Likaså Matt Gallaghers novell Know Your Enemy.

Novellerna kan läsas gratis på wired.com hemsidan.

Podcasten Geeks Guide To The Galaxy har även en bra intervju med redaktörerna Maria Streshinsky och Jason Kehe.

Rekomenderar att inhandla detta nummer den har riktigt fina illustrationer till novellerna och det är ju nog alltid roligare att läsa en tidning som man har i handen än på en platta.
29
Film och tv / Mina top 10 TV-serier under 2016
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 29.01.2017 kl. 11.16 »
Jag skrev en lista på mina top 10 tv-serier jag sett under 2016 och en stor del av dem är faktiskt TV-serier med spekulativa drag.

Det var verkligen ett gott TV år i fjol. Tack vare Netflix och HBO. Den kan ju nämnas att Game of Thrones inte finns med på listan för jag har inte sett den senaste säsongen för att jag ser den först när jag läst boken.

Men som sagt bästa serien för mig i fjol var nog The Expanse. En serie jag verkligen gillade och har sett den två gånger redan och väntar med spänning på nästa säsong.

För att fortsätta som förra gången så här är min sons top 10 lista på TV-serier från 2016. Igen så lika men ändå olika.
30
Film och tv / Mina top 10 filmer från 2016 och litet till
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 16.01.2017 kl. 08.36 »
Skrev på min blogg nyligen en recension av mina favoritfilmer från det gångna året. Tänke jag postar den här också så kanske det tar sig till en diskussion.
Popkultursmulor heter bloggen.

Här är min sons lista från hans blogg.

Så lika men ändå så olika är de.
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10