Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
Film och tv / Mina top 10 TV-serier under 2016
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 29.01.2017 kl. 11.16 »
Jag skrev en lista på mina top 10 tv-serier jag sett under 2016 och en stor del av dem är faktiskt TV-serier med spekulativa drag.

Det var verkligen ett gott TV år i fjol. Tack vare Netflix och HBO. Den kan ju nämnas att Game of Thrones inte finns med på listan för jag har inte sett den senaste säsongen för att jag ser den först när jag läst boken.

Men som sagt bästa serien för mig i fjol var nog The Expanse. En serie jag verkligen gillade och har sett den två gånger redan och väntar med spänning på nästa säsong.

För att fortsätta som förra gången så här är min sons top 10 lista på TV-serier från 2016. Igen så lika men ändå olika.
32
Film och tv / Mina top 10 filmer från 2016 och litet till
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 16.01.2017 kl. 08.36 »
Skrev på min blogg nyligen en recension av mina favoritfilmer från det gångna året. Tänke jag postar den här också så kanske det tar sig till en diskussion.
Popkultursmulor heter bloggen.

Här är min sons lista från hans blogg.

Så lika men ändå så olika är de.
33
Film och tv / 2016 top tio filmer och litet till
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 16.01.2017 kl. 08.34 »
Skrev på min blogg nyligen en recension av mina favoritfilmer från det gångna året. Tänke jag postar den här också så kanske det tar sig till en diskussion.
Popkultursmulor heter bloggen.

Här är min sons lista från hans blogg.

Så lika men ändå så olika är de.
34
Gamla rubriker 2016 / Recension: Arrival
« Senaste inlägg av Ben skrivet 8.12.2016 kl. 20.47 »
Sofia Sjö såg filmen Arrival och läste novellen Story of your life, som filmen är baserad på. Läs hennes recension.
35
Gamla rubriker 2016 / Rasecon Mafiakväll 21.10
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 8.10.2016 kl. 13.19 »
Rasecon mafiakväll den 21.10. från ca 16.00 framåt.

För en tid sedan föddes en idé om att det ordna en träff på kvällen mitt mellan Åbo och Helsingfors. Alltså i Karis. :D Så nu har vi en träff på Art Café Serendipity i Karis.

Rasecon träff tillsammans med Åbo, Esbo och Helsingfors Science Fiction Föreningarna. Från och med 16.00 och framåt så länge vi orkar och vill.
Rasecon tapaaminen yhdessä Turun, Espoon ja Helsingin Science Fiction Yhdistysten kanssa. Alkaa noin 16.00 ja siitä eteenpäin niin kauan kun jaksetaan.

På Agendan Samvaro etc - Agendassa yhteiseloa ja muuta kivaa


Art Café Serendipity är en trevlig liten pub i centrala Karis där man kan få mat och är trevlig att sitta på.
36
Gamla rubriker 2016 / Recension: Naondel
« Senaste inlägg av Ben skrivet 20.09.2016 kl. 21.35 »
Chefred. läste Maria Turtschaninoffs senaste roman Naondel och gillade den stort. Klicka här för att läsa recensionen.
37
Gamla rubriker 2016 / Jukka Murtosaari (1963-2016)
« Senaste inlägg av Ben skrivet 18.09.2016 kl. 12.37 »
För någon vecka sedan dök en överraskande och sorglig nyhet upp på sociala medier: serietecknaren och illustratören Jukka Murtosaari hade dött, endast 53 år gammal.

Nyheten bekräftades senare på det finska serieforumet Kvaak och idag publicerade Helsingin Sanomat en dödsruna skriven av Harri Römpötti. I runan berättas att Murtosaari dog i en plötslig sjukdomsattack i sitt hem i Portugal.

Murtosaari fick sitt levebröd som illustratör och serietecknare. Han skapade pärmbilderna till en stor mängd fantastikböcker för olika förlag, men han tecknade också pärmar för bl.a. Mumintidningar och amerikanska Disney-serietidningar. Vill du läsa mer om Murtosaaris tid på Disney rekommenderas den långa intervju som publicerats i Ankkalinnan pamaus 2/2000 (pdf-fil).

Murtosaari var mycket aktiv inom finländsk fantastikfandom på 1980-90-talen, då han gjorde pärmbilder och novellillustrationer för så gott som alla finländska fantastiktidskrifter. Under de senaste åren såg man hans sf-illustrationer främst i Tammerfors fantastikförenings tidskrift Portti.

Som man kan gissa sig till ur ovannämnda exempel var Murtosaari en otroligt begåvad och mångsidig illustratör. Vare sig det var frågan om totalt realistiska bilder eller Disneys sagoboksstil klarade Murtosaari det galant. Några exempel på hans illustrationer finns t.ex. i Labiek comiclopedia; ett exempel på Murtosaaris illustrationskonst inom fandom finns på Tähtivaeltajas Facebook-sida.
38
Fandom / SV: Hugo 2016
« Senaste inlägg av Ben skrivet 22.08.2016 kl. 16.28 »
Rabiesvalparna pissade ju i allas vår gemensamma sandlåda igen i år, fast den här gången blev ju slutresultatet inte så illa som senaste gång då det inte delades ut några pris i rekordmånga kategorier. Bland vinnarna fanns många kvinnor och folk med annan hudfärg än den som godkänns av rabiesvalparna, vilket torde få valpgänget att sätta hundmaten i vrångstrupen. Vill du läsa mer om rabiesvalparnas nederlag har io9 en bra artikel om saken.

Men, fast valparna fick på nosen än en gång tycker jag att det är tydligt att en del kategorier och verk fick lida en hel del av rabiessmittan.

Ta som exempel kategorin "Best fancast", alltså den bästa podcasten/videocasten/vadändetärförcast. Den här gången var alla nominerade verk från rabiesvalparnas lista, vilket ledde till att inget pris utdelades. Jag kan inte tro annat än att de flesta helt enkelt inte brytt sig om att bekanta sig med de nominerade 'casterna; skulle folk nämligen ha gjort det har jag svårt att tro att inte Hello Greedo -videocasten skulle ha vunnit.

Hello Greedo är en YouTube-kanal som behandlar Star Wars. Här finns såväl recensioner, parodisnuttar, nyheter som rykten m.m. Allt möjligt som på ett eller annat sätt har med Star Wars att göra. Allt är välgjort och tydligen mer eller mindre en persons stora hobby (lite som Enhörningen på det sättet).

Inget av de avsnitten jag såg av Hello Greedo var högerextremt, misogynt eller på något annat sätt sådant material som rabiesvalparna står för. Varför valparnas ledare hade bestämt att sätta just det här YouTube-programmet på listan som valparna sedan slaviskt följde för att fylla Hugo-nomineringslistan med verk godkända av sin ledare vete gudarna. Men klart är att det faktum att Greedo fanns med på rabieslistan ledde till att folk bestämde att inte ge programmet ens en chans. Själv tyckte jag att Greedo var klart bäst av de program som var nominerade och jag placerade den på första plats på min röstsedel.

Andra plats på min röstsedel gick till spelpodcasten Cane and Rinse, som verkar vara en renodlad spelpodcast, men vars behandling av sf-spelet Mass Effect kunde ha platsat vilken fantastikpodcast som helst.

"No award" fick tredje plats på min lista eftersom resten av de nominerade verken antingen inte verkade ha något med fantastik att göra (spelpodcasten 8-4 Play och skräcknovellpodcasten [ingen fanstastiskräck] Tales to terrify), eller helt enkelt var så undermåliga att jag inte tyckte de hade något på Hugolistan att göra (The Rageaholic).

Undersöker man på statistiken över årets Hugo-omröstning kan man se att då det gäller "Best Fancast"-kategorin gavs 1497 röster av vilka 1048 ansåg att inget pris skulle utdelas. Av de nominerade 'casten fick  The Rageaholic, som var på andra plats, endast 166 röster i den första omräkningsomgången; i samma omgång fick Hello Greedo endast 82 röster och var då på fjärde plats. Hugo-omröstningen sker ju enligt "instant-runoff voting" (undrar vad det där egentligen heter på svenska, kanske "preferentiellt röstningssystem"?), så slutligen hamnade Hello Greedo på sista plats. (Tales to Terrify blev tvåa, The Rageaholic trea, 8-4 Play fyra och Cane and Rinse femma.)


Jag tror att seriekategorin, "Best graphic story", också led stort av att folk inte ville röra något som fanns på rabieslistan. Hugo-priset gick till Gaiman &co:s Sandman Overture som nog fanns på rabiesledarens "dessa skall ni rösta på"-lista, men tydligen tyckte folk att Gaiman kan man rösta på oberoende av vilken lista han finns på.

Själv tyckte jag inte att Sandman Overture var bäst av de rabiesnominerade verken, utan lade den på tredje plats. Min favorit var Boaz Lavies, Asaf Hanukas och Tomer Hanukas The Divine som handlar om barnsoldater, amerikansk imperialism och österländska drakar. Min tvåa var science fiction-serien Invisible Republic av Gabriel Hardman & Corinna Bechko. Problemet med Invisible Republic var att den så tydligt är första delen i en lång serie, handlingen kom helt enkelt knappt igång.

De två övriga nominerade, webbserierna Erin Dies Alone och Full Frontal Nerdity, hamnade under "no award" på min lista. Erin för att serien inte verkade ha några fantastiska element (att vara psykotisk ser jag inte som ett övernaturligt element) och Full Frontal Nerdity för att den inte var något att hänga i julgranen (fast här måste jag ju påpeka att webbserien Schlock Mercenary som brukade vara nominerad år efter år långt före valparna lyfte sina fula trynen är ännu sämre än Full Frontal).

Om vi igen tar en titt på statistiken ser vi totalt 2171 röstade i seriekategorin. Sandman vann direkt i första omräkningen med 1366 röster mot 444 röster för "no award", endast 93 röstare hade The Divine på fösta plats. Inget pris blev tvåa i den slutliga rösträkningen, Invisible Republic trea, The Divine fyra, Full Frontal Nerdity femma och Erin Dies Alone sexa.


Jag kunde dyka ner i statistiken för många fler kategorier, men det här får räcka för den här gången. Delta gärna i diskussionen om du känner för det!
39
Fandom / Hugo 2016
« Senaste inlägg av Ben skrivet 21.08.2016 kl. 06.10 »
Den här tråden är till för diskussion kring Hugovinnarna 2016 (och allt annat Hugorelaterat).
40
Gamla rubriker 2016 / Hugovinnarna 2016
« Senaste inlägg av Ben skrivet 21.08.2016 kl. 06.05 »
Årets Hugopris utdelades på Midamericon II, alltså årets Worldcon, i Kansas City, USA, lördagen 20.8. I Enhörningens finländska tidszon betydde detta natten mellan lördag och söndag, närmare bestämt med början klockan 4.00 söndagen 21.8.

Nedan följer en lista över alla kategorier och vinnare. En utförligare lista över hur rösterna fördelades bland alla nominerade verk samt en redovisning över själva nomineringsomröstningen finns på den officiella Hugo-webben (scrolla ner till "Full details of the voting are available here (PDF).").


Bästa romanen
N.K. Jemisin: The Fifth Season

Bästa kortromanen
Nnedi Okorafor: Binti

Bästa långnovellen
Hao Jingfang: Folding Beijing, översatt av Ken Liu; publicerad i webbtidskriften Uncanny Magazine

Bästa novellen
Naomi Kritzer: Cat Pictures Please; publicerad i webbtidskriften Clarkesworld

Bästa fantastikrelaterade verket
• Inget pris.

Bästa serien
Neil Gaiman och J.H. Williams III: Sandman: Overture

Bästa långfilmen/teaterproduktionen el.dyl. med en längd över 90 min.
Drew Goddard (manus), Ridley Scott (regi): The Martian (länken för till Enhörningens recension av filmen)

Bästa TV-serie-avsnittet/kortfilmen etc. med en längd under 90 min.
Scott Reynolds, Melissa Rosenberg och Jamie King (manus) och Michael Rymer (regi): Jessica Jones-avsnittet AKA Smile

Bästa redaktören (långa verk som romaner o.dyl.)
Sheila E. Gilbert

Bästa redaktören (korta verk som novellsamlingar o.dyl.)
Ellen Datlow

Bästa fancasten
• inget pris

Bästa professionella konstnären
Abigail Larson

Bästa fankonstnäreren
Steve Stiles

Bästa semiprofessionella tidskriften
Uncanny Magazine

Bästa fansinet
File 770

Bästa fanskribenten
Mike Glyer


Vill du diskutera årets Hugovinnare, eller annat Hugorelaterat, är det bara att klicka vidare till diskussionstråden.

Källa: Midamericon II live-Hugo-prisutdelning.
Sidor: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10