Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
42
Gamla rubriker 2016 / Gamla notiser
« Senaste inlägg av Ben skrivet 14.02.2016 kl. 21.55 »
Länkar till Enhörningens nyheter, notiser och recensioner sedan 1998 finns samlade bakom den här länken.
43
Gamla rubriker 2015 / Recension: Star Wars – The Force Awakens
« Senaste inlägg av Ben skrivet 16.12.2015 kl. 23.31 »
Chefred såg den nya Star Wars-filmen på den enda pressvisningen som hölls i Finland (snart slutar de nog helt med pressvisningar för sådana här megafilmer). Läs den "spoilerfria" recensionen.
44
Film och tv / Television uranuurtajat
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 14.10.2015 kl. 09.11 »
YLE Teema kommer som bäst ett dokumentärprogram om TV:n pionärer och i går kom första delen som handlar om Superhjältar.

Programmet var riktigt kul och lönar sig att ta sig en titt på det. I alla fall gillade jag det. Mycket gammalt som man hört tidigare men de presenterar TV-serien The Greatest American Hero.

YLE Teema Television Uranuurtajat
45
Gamla rubriker 2015 / Årets Atorox-pris till Maiju Ihalainen
« Senaste inlägg av Ben skrivet 13.09.2015 kl. 21.14 »
Lördagen 12.9.2015 höll Åbo sf-förening fantastikevenemanget Atonova 3 vid Åbo stadsbibliotek. Vid evenemanget utdelades Atorox-priset för årets bästa fantastiknovell.

Atorox-priset gick i år till Maiju Ihalainen för hennes novell Terrakotta, novellen publicerades ursprungligen i Tammerfors sf-förenings tidskrift Portti 4/2013. Terrakotta är en vacker berättelse förlagd till myternas och kejsarnas Kina. Huvudpersonen är en krukmakare, som kan skapa levande varelser av lera, denna talang väcker också kejsarens nyfikenhet.

Tyvärr kunde Ihalainen inte vara på plats för att motta priset.

I årets Atorox-omröstning deltog 52 personer, vilket är en fler än senaste år. Hoppas den stigande trenden fortsätter, desto fler som deltar i omröstningen desto bättre.

Nästa år utdelas Atorox-priset vid Finncon 2016 i Tammerfors. Har du läst en bra finländsk fantastiknovell som du anser skulle vara värd Atorox-priset är det bara att nominera den genom att fylla i ett webbformulär! Nomineringar kan skickas in när som helst under året. De noveller som får flest nomineringar kommer sedan med på den slutliga omröstningslistan.

Mera information om Atorox-priset finns på Åbo sf-förenings webb.
46
Gamla rubriker 2015 / SV: Hugovinnarna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 23.08.2015 kl. 21.49 »
En närmare titt på röstningsredovisningen (pdf-fil som publicerats på den officiella Hugo-webben) visar att Ninni Aalto blev på tredje plats i kategorin bästa fankonstnär.

De närmare uppgifterna om nomineringen för årets Hugopris (samma pdf-dokument) visar att följande finländare nådde upp bland de 15 bästa i årets nominering:
- Pasi Ilmari Jääskeläinen vars kortroman Where the Trains Turn var på fjortonde plats bland kortromanerna.
- J.P. Ahonen och K.P. Alare vars serie Sing no Evil var på femtonde plats bland serierna.
- Vesa Lehtimäki som var på femtonde plats bland fankonstnärerna.
47
Gamla rubriker 2015 / Hugovinnarna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 23.08.2015 kl. 09.36 »
Årets Hugopris utdelades på Worldcon i Spokane lokal tid lördag kväll 22.8, vilket betydde söndag morgon finsk tid 23.8. Nomineringen i år var extra kontroversiell med några fangrupper som lyckades få hela kategorier fyllda med endast ”sina egna” verk (se Enhörningens notis om årets Hugokandidater). Deltagandet i årets Hugo-omröstning var rekordstort och majoriteten av de som deltog i omröstningen visade att de inte gillade sådant här trixande genom att lämna de flesta av de ”kapade” kategorierna utan pris.

Årets Hugo-pris är extra nämnvärda också för att två översatta verk lyckadeds kama hem priset! Såväl priset i kategorin bästa långnovell som priset för bästa romanen gick till översättningar, långnovellpriset till en holländsk text och romanpriset till en kinesisk text.

Nedan följer en lista över alla kategorier och vinnare. En utförligare lista över hur rösterna fördelades bland alla nominerade verk samt en redovisning över själva nomineringsomröstningen har publicerats på den officiella Hugo-webben.

Bästa romanen
Cixin Liu: The Three-Body Problem, översatt av Ken Liu

Bästa kortromanen
• Inget pris.

Bästa långnovellen
Thomas Olde Heuvelt: The Day the World Turned Upside Down; publicerad i webbtidskriften Lightspeed Magazine, översatt av Lia Belt

Bästa novellen
• Inget pris.

Bästa fantastikrelaterade verket
• Inget pris.

Bästa serien
G. Willow Wilson och Adrian Alphona & Jake Wyatt: Ms. Marvel Volume 1: No Normal

Bästa långfilmen/teaterproduktionen el.dyl. med en längd över 90 min.
James Gunn, Nicole Perlman: Guardians of the Galaxy

Bästa TV-serie-avsnittet/kortfilmen etc. med en längd under 90 min.
Graham Manson & John Fawcett: Orphan Black-avsnittet By Means Which Have Never Yet Been Tried

Bästa redaktören (långa verk som romaner o.dyl.)
• Inget pris.

Bästa redaktören (korta verk som novellsamlingar o.dyl.)
• Inget pris.

Bästa fancasten
Alisa Krasnostein, Alexandra Pierce, Tansy Rayner Roberts & Andrew Finch: Galactic Suburbia Podcast

Bästa professionella konstnären
Julie Dillon

Bästa fankonstnäreren
Elizabeth Leggett

Bästa semiprofessionella tidskriften
Lightspeed magazine

Bästa fansinet
Journey Planet

Bästa fanskribenten
Laura J. Mixon


Källa: Sasquans Hugo-notis.
48
Gamla rubriker 2015 / Worldcon 2017 arrangeras i Helsingfors!
« Senaste inlägg av Ben skrivet 22.08.2015 kl. 22.40 »
Rösträkningen för valet av arrangör för Worldcon 2017 blev klar kring midnatt i Spokane, där årets Worldcon Sasquan hålls, vilket var idag på förmiddagen 22.8.2015 finländsk tid. Ordförande för World Science Fiction Society-mötet, Kevin Standlee, skickade då ut ett meddelande åtminstone på Twitter, där han berättade att Helsingforsbudet vunnit, men att resultatet klubbas officiellt på WSFS-mötet klockan 10 lokal tid (klockan 20 finsk tid).

På förmiddagen amerikansk västkusttid, kvällen här hos oss, blev det alltså ett faktum att den 75 Worldcon-festivalen hålls i Helsingfors 9–13.8.2017. Hedersgäster är science fiction- och fantasyexperten John-Henri Holmberg från Sverige,  författaren Nalo Hopkinson, från Jamaica, författaren Johanna Sinisalo från Finland, konstnären Claire Wendling från Frankrike och författaren Walter Jon Williams från USA. Ordförandetrion för evenemanget består av Saija Aro, Jukka Halme och Crystal Huff, de två första kommer från Finland och den tredje från USA. Evenemangets hemsida finns på www.worldcon.fi och vill man sälla sig till kåren av frivilliga medhjälpare är det bara att kontakta evenemanget på adressen volunteers@worldcon.fi.

Det Finländska Worldconbudet vann med klara siffror. Helsingfors fick 1363 röster, Washington DC 878, Montreal 228 och det japanska budet 120 röster. Antalet röster var klart större än t.ex. senaste år då den totala röstmängden var 758, eller året därinnan då Spokanes bud vann över det dåvarande Helsingforsbudet med 645 röster mot 610.

Medlemskapet för Worldcon 2017 i Helsingfors kostar i det här skedet 95,- för vuxna (60,- om du röstat i Worldcon-omröstningen) och 80,- för 16-25-åringar (45,- om du röstat). Mer information finns på evenemangets webb.

Stort grattis till alla som jobbat med budet!

Vi ses på Worldcon i Helsingfors!
49
Gamla rubriker 2015 / Åcon 8
« Senaste inlägg av Ben skrivet 3.08.2015 kl. 13.30 »
Tid: 5–8.5.2016
Plats: Hotell Adlon, Hamngatan 7, Mariehamn, Åland
Hedersgäst: Zen Cho
Deltagaravgift: 30 euro (är du 13–17 då evenemanget kör i gång kostar medlemskapet 15,-; under 13-åringar kommer in gratis med sina föräldrar), betala deltagaravgiften i Åcons webb-butik.
Webb: acon8.wordpress.com

Nästa kristi himmelsfärdshelg är det dags för åttonde Åcon. Evenemanget följer de tidigare Åconarnas linje och bjuder alltså på en gemytlig liten engelskspråkig fantastikfestival med endast ett programspår och ungefär lika mängder seriösa och mindre seriösa programpunkter. Ta en titt på de tidigare Åcon-evenemangens programtablåer för att få en bra bild av hurdant program du kan vänta dig.

Åcon 8 har den malaysiske författaren Zen Cho som hedersgäst. Cho är bosatt i London och hennes första roman Sorcerer to the Crown utges i september 2015. Läs mer om den kommande boken på Chos webb, där hittar du också länkar till några av hennes noveller som finns tillgängliga på internet.

Åcons deltagarantal är begränsat till 100 personer, så se till att köpa ditt medlemskap innan det är för sent.
50
Gamla rubriker 2015 / Finländare med bland årets World Fantasy-priskandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 9.07.2015 kl. 12.41 »
Nomineringarna för årets World Fantasy Awards är publicerade och bland de nominerade verken finns Pasi Ilmari Jääskeläinens långa novell Where the Trains Turn som publicerats på Tor.com och som översatts av Liisa Rantalaiho.

Den finska originalversionen Missä junat kääntyvät publicerades i tidskriften Portti 4/1997. Novellen fick Atorox-priset 1998 och valdes alltså till årets bästa finländska fantastiknovell.

Enhörningen publicerade novellen i svensk översättning av Marina Kurtén i Enhörningen nr 11 (december 2005). Den svenska versionen Där tågen vänder kan läsas eller laddas ner på Enhörningens webb.

Missä junat kääntyvät har även publicerats i novellsamlingen Missä junat kääntyvät (Tampereen science fiction seura, 2000) och i en reviderad version i novellsamlingen Taivaalta pudonnut eläintarha (Atena, 2008). Enhörningens översättning är gjord utgående från originalversionen som publicerades i Portti 4/1997.

World Fantasy-priset utdelas på World Fantasy Convention som i år hålls i Saratoga Springs i USA 5–8.11.2015. Vinnaren bestäms av en jury, som i år består av Gemma Files, Nina Kiriki Hoffma, Bénédicte Lombardo, Bruce McAllister och Robert Shearman.

De nominerade verken i alla kategorier är:

Romaner
Katherine Addison: The Goblin Emperor
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
David Mitchell: The Bone Clocks
Jeff VanderMeer: Area X: The Southern Reach Trilogy
Jo Walton: My Real Children

Kortromaner/långnoveller
Daryl Gregory: We Are All Completely Fine
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Where the Trains Turn
Michael Libling: Hollywood North
Mary Rickert: The Mothers of Voorhisville
Rachel Swirsky: Grand Jeté (The Great Leap)

Noveller
Kelly Link: I Can See Right Through You
Scott Nicolay: Do You Like to Look at Monsters?
Kaaron Warren: Death's Door Café
Kai Ashante Wilson: The Devil in America
Alyssa Wong: The Fisher Queen

Antologier
Ellen Datlow (red.): Fearful Symmetries
George R. R. Martin & Gardner Dozois (red): Rogues
Rose Fox & Daniel José Older (red): Long Hidden: Speculative Fiction from the Margins of History
Michael Kelly (red): Shadows & Tall Trees 2014
Kelly Link & Gavin J. Grant (red): Monstrous Affections: An Anthology of Beastly Tales

Novellsamlingar
Rebecca Lloyd: Mercy and Other Stories
Helen Marshall: Gifts for the One Who Comes After
Robert Shearman: They Do the Same Things Different There
Angela Slatter: The Bitterwood Bible and Other Recountings
Janeen Webb: Death at the Blue Elephant

Konstnärer
Samuel Araya
Galen Dara
Jeffrey Alan Love
Erik Mohr
John Picacio

Specialpris för professionella
John Joseph Adams för redigering av antologier och tidskrifterna Nightmare och Ligthspeed
Jeanne Cavelos för skrivkurserna Odyssey Writing workshops
Sandra Kasturi & Brett Alexander Savory för förlaget ChiZine Publications
Gordon Van Gelder för tidskriften The Magazine of Fantasy & Science Fiction
Jerad Walters för förlaget Centipede Press

Specialpris för icke-professionella
Scott H. Andrews för webbtidskriften Beneath Ceaseless Skies: Literary Adventure Fantasy
Matt Cardin för boken Born to Fear: Interviews with Thomas Ligotti
Stefan Fergus för bokbloggen Civilian Reader
Ray B. Russell & Rosalie Parker för förlaget Tartarus Press
Patrick Swenson för förlaget Fairwood Press

Källor:
World Fantasy Award-webbsidan
Webben för årets World Fantasy Convention
• Internet överlag
Sidor: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10