Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
Gamla rubriker 2015 / Åcon 8
« Senaste inlägg av Ben skrivet 3.08.2015 kl. 13.30 »
Tid: 5–8.5.2016
Plats: Hotell Adlon, Hamngatan 7, Mariehamn, Åland
Hedersgäst: Zen Cho
Deltagaravgift: 30 euro (är du 13–17 då evenemanget kör i gång kostar medlemskapet 15,-; under 13-åringar kommer in gratis med sina föräldrar), betala deltagaravgiften i Åcons webb-butik.
Webb: acon8.wordpress.com

Nästa kristi himmelsfärdshelg är det dags för åttonde Åcon. Evenemanget följer de tidigare Åconarnas linje och bjuder alltså på en gemytlig liten engelskspråkig fantastikfestival med endast ett programspår och ungefär lika mängder seriösa och mindre seriösa programpunkter. Ta en titt på de tidigare Åcon-evenemangens programtablåer för att få en bra bild av hurdant program du kan vänta dig.

Åcon 8 har den malaysiske författaren Zen Cho som hedersgäst. Cho är bosatt i London och hennes första roman Sorcerer to the Crown utges i september 2015. Läs mer om den kommande boken på Chos webb, där hittar du också länkar till några av hennes noveller som finns tillgängliga på internet.

Åcons deltagarantal är begränsat till 100 personer, så se till att köpa ditt medlemskap innan det är för sent.
52
Gamla rubriker 2015 / Finländare med bland årets World Fantasy-priskandidater
« Senaste inlägg av Ben skrivet 9.07.2015 kl. 12.41 »
Nomineringarna för årets World Fantasy Awards är publicerade och bland de nominerade verken finns Pasi Ilmari Jääskeläinens långa novell Where the Trains Turn som publicerats på Tor.com och som översatts av Liisa Rantalaiho.

Den finska originalversionen Missä junat kääntyvät publicerades i tidskriften Portti 4/1997. Novellen fick Atorox-priset 1998 och valdes alltså till årets bästa finländska fantastiknovell.

Enhörningen publicerade novellen i svensk översättning av Marina Kurtén i Enhörningen nr 11 (december 2005). Den svenska versionen Där tågen vänder kan läsas eller laddas ner på Enhörningens webb.

Missä junat kääntyvät har även publicerats i novellsamlingen Missä junat kääntyvät (Tampereen science fiction seura, 2000) och i en reviderad version i novellsamlingen Taivaalta pudonnut eläintarha (Atena, 2008). Enhörningens översättning är gjord utgående från originalversionen som publicerades i Portti 4/1997.

World Fantasy-priset utdelas på World Fantasy Convention som i år hålls i Saratoga Springs i USA 5–8.11.2015. Vinnaren bestäms av en jury, som i år består av Gemma Files, Nina Kiriki Hoffma, Bénédicte Lombardo, Bruce McAllister och Robert Shearman.

De nominerade verken i alla kategorier är:

Romaner
Katherine Addison: The Goblin Emperor
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
David Mitchell: The Bone Clocks
Jeff VanderMeer: Area X: The Southern Reach Trilogy
Jo Walton: My Real Children

Kortromaner/långnoveller
Daryl Gregory: We Are All Completely Fine
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Where the Trains Turn
Michael Libling: Hollywood North
Mary Rickert: The Mothers of Voorhisville
Rachel Swirsky: Grand Jeté (The Great Leap)

Noveller
Kelly Link: I Can See Right Through You
Scott Nicolay: Do You Like to Look at Monsters?
Kaaron Warren: Death's Door Café
Kai Ashante Wilson: The Devil in America
Alyssa Wong: The Fisher Queen

Antologier
Ellen Datlow (red.): Fearful Symmetries
George R. R. Martin & Gardner Dozois (red): Rogues
Rose Fox & Daniel José Older (red): Long Hidden: Speculative Fiction from the Margins of History
Michael Kelly (red): Shadows & Tall Trees 2014
Kelly Link & Gavin J. Grant (red): Monstrous Affections: An Anthology of Beastly Tales

Novellsamlingar
Rebecca Lloyd: Mercy and Other Stories
Helen Marshall: Gifts for the One Who Comes After
Robert Shearman: They Do the Same Things Different There
Angela Slatter: The Bitterwood Bible and Other Recountings
Janeen Webb: Death at the Blue Elephant

Konstnärer
Samuel Araya
Galen Dara
Jeffrey Alan Love
Erik Mohr
John Picacio

Specialpris för professionella
John Joseph Adams för redigering av antologier och tidskrifterna Nightmare och Ligthspeed
Jeanne Cavelos för skrivkurserna Odyssey Writing workshops
Sandra Kasturi & Brett Alexander Savory för förlaget ChiZine Publications
Gordon Van Gelder för tidskriften The Magazine of Fantasy & Science Fiction
Jerad Walters för förlaget Centipede Press

Specialpris för icke-professionella
Scott H. Andrews för webbtidskriften Beneath Ceaseless Skies: Literary Adventure Fantasy
Matt Cardin för boken Born to Fear: Interviews with Thomas Ligotti
Stefan Fergus för bokbloggen Civilian Reader
Ray B. Russell & Rosalie Parker för förlaget Tartarus Press
Patrick Swenson för förlaget Fairwood Press

Källor:
World Fantasy Award-webbsidan
Webben för årets World Fantasy Convention
• Internet överlag
53
Gamla rubriker 2015 / Wolfgang Jeschke 1936–2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 13.06.2015 kl. 15.36 »
Tysklands förmodligen mest inflytelserike sf-redaktör, sf-utgivare och sf-kännare, samt dessutom en av de betydande tyska sf-författarna, Wolfgang Jeschke, dog den 10 juni. Han var född 19 november 1936.

Wolfgang var en av hedersgästerna vid världs-sf-kongressen i Haag 1990. Han blev medlem i SF Club Deutschland samma år organisationen grundades, 1955, var flitig fanzineutgivare och bidrog till otaliga andra fanzines. Från 1969 var han verksam som förlagsredaktör och arbetade sedan 1970 som sf-redaktör för först Lichtenberg Verlag, sedan från 1972 för Heyne, som var Tysklands största sf-utgivare. Själv skrev han sex sf-romaner och utgav flera novellsamlingar, utöver ett stort antal antologier och en stor mängd kritiska och översiktliga verk om sf, inte minst Lexikon der Science Fiction Literatur, som kom redan 1980. Han tilldelades Kurd Lasswitz-priset och Deutschen Science Fiction Preis över tjugo gånger för allt från bästa roman, bästa novell och bästa radiodrama till livsverk. En mycket sympatisk människa var han dessutom.

John-Henri HolmbergTexten ovan kommer från John-Henri Holmbergs inlägg på e-postlistan Fanac och publiceras här med John-Henris tillstånd.

Wolfgang Jeschkes romaner:
Der letzte Tag der Schöpfung (1981)
Midas oder Die Auferstehung des Fleisches (1989)
Meamones Auge (1997)
Osiris Land (1997)
Das Cusanus-Spiel (2005)
Dschiheads (2013)

Tyvärr verkar inga av Wolfgang Jeschkes romaner finnas översatta till varken svenska eller finska. Kan du inte tyska, men nog engelska finns följande romaner översatta till engelska: Der letzte Tag der Schöpfung som The Last Day of Creation, Osiris Land som The Land of Osiris, Midas oder Die Auferstehung des Fleisches som Midas och Das Cusanus-Spiel som The Cusanus Game.

Läs mer om Wolfgang Jeschke i Encyclopedia of Science Fiction eller Wikipedia.
54
Gamla rubriker 2015 / SV: Archipelacon
« Senaste inlägg av Ben skrivet 11.06.2015 kl. 12.23 »
Archipelacon är alltså slutsåld och fullbokad sedan länge, men det är egentligen en sanning med modifikation. Ett av Archipelacons programspår går nämligen av stapeln på Mariehamns stadsbibliotek, och de programpunkterna är öppna för vem som helst. Du behöver alltså inte vara medlem på Archipelacon för att kunna ta del av programmet på biblioteket.

Programpunkterna på biblioteket behandlar fantastik i ett brett urval. Här får du lyssna på såväl föredrag om fandom, konst och sf-arkitektur som diskussioner om böcker och filmer. På programmet finns också en intervju med Engelsforsarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg samt en inspelning av Fantastisk podd med Mia Franck, Kristina Hård, Karin Tidbeck, Maria Turtschaninoff och Jenny Wiik; alltså en enastående blandning av poddens medlemmar från såväl Finland som Sverige! Lägg till högläsning av Mia Franck, Kristina Hård och Elisabeth Östnäs och du inser att Mariehamn är stället att vara på i juni även om du inte lyckades få ett medlemskap på Archipelacon. Alla programpunkterna på biblioteket går på svenska och dagarna att kryssa för i kalendern är fredagen 26.6 och lördagen 27.6.

Du hittar programtablån för hela biblioteksprogramspåret på Archipelacons webb på adressen www.archipelacon.org/bibliotek.

Glöm inte heller Archipelacons konstutställning som också finns på biblioteket. Utställningen öppnar redan på måndagen 22.6 och pågår hela veckan. På utställningen kan du se såväl flera konstnärers tolkningar av temat sjörövar-sf som utvald konst av Ninni Aalto, som nominerats till årets Hugo-pris i kategorin ”Best fan artist”. Det här är första gången som en finländare är nominerad till Hugo-priset.
55
Film och tv / Min recension av Kung Fury
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 29.05.2015 kl. 10.26 »
Kung Fury (2015)
Genre: Action, Fantasy, Komedi, Kortfilm
Längd: ca 30 min
Regissör: David Sandberg
Manus: David Sandberg
I rollerna: David Sandberg, Jorma Taccone, Leopold Nilsson, Steven Chew, Andreas Cahling, Erik Hörnqvist,  Eleni Young, Helene Ahlson,  Per-Henrik Arvidius, Eos Karlsson och David Hasselhoff
Produktionsbolag: Lampray, Laser Unicorn, Salmon Fox
Kan ses gratis på: YouTube och officiella hemsidan
Filmens officiella hemsida: www.kungfury
Filmen på IMDB
Man kan även köpa spelet som 80-tals arkadspel på Steam:
 
Alla minns vi väl för länge sedan när det dök upp en svensk trailer till en 80-tals actionfilm som gick under titeln Kung Fury. Efter en succé inom "Crowdfunding" så har vi filmen här och den kan ses gratis på internet. Hypen över denna film har varit massiv på internet och nu när jag äntligen sett den måste jag säga att filmen är helt enkelt Fantastisk.

Filmen är skriven, regisserad av David Sandberg och han har även huvudrollen som Kung Fury. Filmen är en helt fantastisk nostalgitrip till 1980-talets Miami polis-serie och handlar om en polis/kung fu-mästare som kommer underfund med att han tvingas resa genom tiden för att döda Adolf Hitler - som kallar sig Kung Fuhrer - innan Hitler reser fram i tiden till Miami för att sprida död och förintelse. På vägen träffar vi arga videospel, Kung Furys partner Triceracop (part man, part Triceratop), Viking möar med maskingevär och gud vet vad. Ja t.om David Hasselhoff dyker upp.

En sak bör göras klar. I denna film finns det ingen ordning och reda. Söker man rollpersoner och analyser om mänskligheten etc så är man helt ute och skidar. Det man egentligen får är en halv timme av nonstop action och visuella gags som uppväcker minnet till 80-talet och dess videokassetter och spel. David Sandberg vet precis vad 1980-talet var när det gällde populärkultur. T.om soundtracket är helt fantastiskt och en kort animerad sekvens får en att längta tillbaka till Transformers och He-man. Kung Fury vet exact vad den är och raden med sk. "onliners" är oändlig. Det överlägset bästa med filmen är att den bara är en halv timme lång. Exact när filmen börjar kanske repetera sig själva är den slut.

5 popcornspåsar av 5 möjliga.

PS. Måste köpa spelet på Steam så att man kan uppleva allt om och om igen.
56
Gamla rubriker 2015 / Atoroxkandidaterna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 23.04.2015 kl. 16.14 »
Dags igen att välja årets bästa inhemska fantastiknovell. Dags igen alltså för Åbo sf-förening att dela ut Atorox-priset. I nomineringen, som förövrigt varje år är öppen för alla intresserade, deltog i år 52 personer. För att en novell skulle komma med på nomineringslistan krävdes att den fick 6 röster.

Åbo sf-förenings Atorox-nämnd, som den här gången bestod av Leila Paananen, Suvi Allén, och Nadja Sokura hade dessutom möjligheten att placera noveller bland de nominerade. Atorox-nämnden läste igenom alla dryga 200 fantastiknoveller som publicerades 2014.

I år tävlar följande 23 noveller om Atorox-priset:
Samuli Antila: Pelastaja; Tähtivaeltaja 4/2014
Samuli Antila: Tapulinrakentaja; publicerad i novellsamlingen Rajat ja muita kauheita tarinoita som utgetts av förlaget Kuoriaiskirjat
Maria Carole: Ruusunnuppuni, kaikkeni; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
Hannele Hakala: Pitempi tapa kuolla; publicerad i tidskriften Portti 3/2014
Maija Ihalainen: Terrakotta; publicerad i tidskriften Portti 4/2013
Camilla Kantola: Kauppakuja; publicerad i tidskriften Spin 3/2014
Jussi Katajala: Sininen joutsen; publicerad i tidskriften Portti 1/2014
Jenni Kauppinen: Varas ja varjo; publicerad i webbtidskriften Usva 1/2014
Anu Korpinen: Rieseholtin valot; publicerad i novellantologin Murhamystiikkaa. Okkulttisia etsivätarinoita som redigerats av Tuomas Saloranta och Jyrki Pitkä och utgetts av förlaget Tajunta Media
N. M. Koski: Nuru-nu-kang; publicerad i novellantologin Vastavoimat. Finncon 2013 novellikilpailun 10 parasta novellia som utgetts av föreningen Finncon ry.
Taru Kumara-Moisio: Kia ora; publicerad i tidskriften Portti 1/2014
Maarit Leijon: Multapoika; publicerad i tidskriften Portti 2/2014
Anne Leinonen: Tyttö niityllä; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
J.S. Meresmaa: Kielolinna; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
Heikki Nevala: Ikuisuuden hinta; publicerad i novellantologin Praedor. Kirotun maan kulkijat som redigerats av Markus Harju och Erkka Leppänen och utgetts av förlaget  Osuuskumma
Heikki Nevala: Syyllisyyden varjot; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
Anni Nupponen: Kirjaimet lumessa; publicerad i novellsamlingen Joen jumala som utgetts av förlaget Osuuskumma
Anni Nupponen: Maitoa mandariinilasista; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
Anni Nupponen: Tuuli aavikolla; publicerad i novellantologin Vastavoimat. Finncon 2013 novellikilpailun 10 parasta novellia som utgetts av föreningen Finncon ry.
Anni Nupponen: Vihreästä sylistä; publicerad i novellsamlingen Joen jumala som utgetts av förlaget Osuuskumma
Shimo Suntila: Chudakovin aaveet; publicerad i novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja som redigerats av Anni Nupponen, Heikki Nevala och Shimo Suntila och utgetts av förlaget Osuuskumma
Shimo Suntila: Janus; publicerad i tidskriften Kosmoskynä 4/2013
Tuukka Tenhunen: Murskaaja; publicerad i tidskriften Spin 1/2014

Dryga hälften av de nominerade novellerna, 13 stycken, är publicerade i olika novellsamlingar eller antologier. Samlingarna regerar alltså på den finländska marknaden, åtminstone då det gäller högklassiga fantastiknoveller och åtminstone om man frågar de personer som nominerat texter. Alla novellsamlingar och antologier är den här gången publicerade av små förlag, speciellt framträdande är förlaget Osuuskummas roll. Nämnvärt är också att novellantologin Ruumiittomat. Suomalaisia aavenovelleja står snäppet över 25% av de nominerade novellerna; ordagrant översatt skulle antologins titel bli på svenska ”De kroppslösa. Finländska spöknoveller”.

Vill du vara med om att bestämma vilken novell som koras till årets bästa kan du antingen delta i Enhörningens Atorox-jury genom att kontakta ben@enhorningen.net före 29.4, eller rösta utan att vara med i någon jury. I det senare fallet skall du kontakta Åbo sf-förening på adressen atorox2015@tsfs.fi före 30.4.2015.

Alla noveller skall vara lästa och röstningen genomförd 29.6 och själva prisutdelningen sker i Åbo 12.9.2015.

Källor: Åbo sf-förenings Atorox-information och det internationella, världsomspännande datanätet.[size]
57
Gamla rubriker 2015 / SV: Hugokandidaterna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 20.04.2015 kl. 22.05 »
Årets Worldcon, Sasquan, meddelar om följande uppdateringar i listan över Hugonomineringarna:


Tidskriften Black Gate har också bett om att få bli borttagen från Hugolistan, men vid det skedet hade listan redan låsts. Röster du i Hugo-omröstningen kan du ju högakta tidskriftsmakarnas önskan och låta bli att rösta på Black Gate.

Enhörningens Hugo-notis ovan är uppdaterad enligt ändringarna.
58
Gamla rubriker 2015 / SV: Hugokandidaterna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 7.04.2015 kl. 22.02 »
Uppdaterade Hugo-listan med länkar till de flesta nominerade personer samt verk som går att få tag på på webben (alternativt länkar till Wikipedia eller andra källor som ger mer info).
59
Gamla rubriker 2015 / SV: Hugokandidaterna 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 6.04.2015 kl. 22.40 »
Vill du diskutera årets Hugokandidater är det bara att klicka vidare till årets Hugodiskussionstråd.
60
Fandom / Hugo 2015
« Senaste inlägg av Ben skrivet 6.04.2015 kl. 22.36 »
Det här är tråden för diskussioner kring Hugonomineringen och Hugopriset 2015.
Sidor: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10