Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Gamla rubriker 2014 / SV: Maria Turtschaninoff fick Finlandia junior-priset
« Senaste inlägg av MariaT skrivet 26.11.2014 kl. 13.49 »
Tack från både mig och Maresi!
72
Gamla rubriker 2014 / SV: Recension: Interstellar
« Senaste inlägg av Shinan skrivet 26.11.2014 kl. 09.41 »
SPOILERS FÖRSTÅS

Jag såg femminutersdiskussionsscenen mer som en begränsning i filmmediet. Visst man kunde ha montagat diskussionen men det kändes mer somom det var en komprimering av en mycket längre diskussion som slutade i den slutsats som de hade i filmen.

När det gäller alternativa tidslinjer så är det massor med val de kunde gjort annorlunda och det hade ändrat på berättelsen. De femdimensionella människorna kan ju åka fritt genom tiden så de visste väl ungefär vad som skulle hända i den fyrdimensionella världen.

Men Interstellar handlar om många saker. Men den handlar inte om alternativa tidslinjer.
73
Gamla rubriker 2014 / SV: Recension: Interstellar
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 26.11.2014 kl. 09.19 »
HÄR KOMMER SPOILERS FÖR INTERSTELLAR

Hur mycket jag än gillade filmen så efter det att han vaknar upp i sjukhuset på rymdstationen gick allt neråt. Att han sedan träffar sin dotter och hennes barn och barnbarn och inte tillbringar mera än några minuter är helt fantastiskt ologiskt i mitt tycke.

Filmen kunde lika gott ha slutat vid att 5 dimensionen plockades samman och han flöt iväg ut i rymden och fast sedan fokuserat på Anne Hathaway och henns startandet av nytt liv på planeten. Detta gjorde mig väldigt ledsen och t.om väldigt besviken. Tänkte ta ner hela filmen till 3 stjärnor men tack vare den helheten före så räddar  nog filmen resten.

En annan positiv överraskning var Matt Damon som vetenskapsmannen som inte var sig själv mera. Detta gjorde mig väldigt intresserad av filmen som spelas in som bäst. The Martian där han spelar en astronaut som blir strandsatt på Mars. Filmen har också förresten Jessica Chastain i huvudrollen och regisseras av Ridley Scott.

Men vad tror ni om en sån här sak att skulle de följt Anne Hathaways förslag skulle de aldrig ha åkt in i svären för planeten där henns pojkvän fanns var ju rätt så hyfsad och då skulle mänskligheten aldrig räddats för Cooper skulle aldrig ha åkt in i svarta hålet. Var detta en annan tidslinje eller var det förutbestämt att det skulle gå som det skulle gå? Eller funderar jag helt tokiga saker?
74
Gamla rubriker 2014 / SV: Recension: Interstellar
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 25.11.2014 kl. 14.59 »
Här är mina tankar om Interstellar. Popkultursmulor.

Kan man prata spoilers på denna disskusion?
75
Gamla rubriker 2014 / Maria Turtschaninoff fick Finlandia junior-priset
« Senaste inlägg av Ben skrivet 20.11.2014 kl. 22.34 »
År 2009 recenserade jag Maria Turtchaninoffs roman Arra och avslutade recensionen med orden ”Med författare som Maria Turtschaninoff ser framtiden för finlandssvensk fantastik ljus ut!” och nu har vi kommit långt in i den ljusnande framtiden! För nu har Maria Turtschaninoff och Maresi fått igång ett fantastiskt segertåg! I oktober fick Turtschaninoff Svenska YLEs litteraturpris för sin nya roman och nu kom då storskrällen. Av de sex Finlandia junior-nominerade böckerna valdes Maresi till vinnare och Maria Turtschaninoff fick således det viktigaste priset för barn- och ungdomslitteratur i Finland.

Finlandia junior-priset utdelas årligen av Finlands bokstiftelse. En urvalsnämnd nominerar 3-6 kandidater av vilka en enväldig domare väljer vinnaren som sedan belönas med stor ära och en prissumma på 30 000 euro. Läs mer om priset på bokstiftelsens webb (tyvärr tycks den svenska webbsidan inte ha uppdaterats på ett antal år).
Förutom Maresi var följande verk nominerade i år:
Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli
Iiro Küttner & Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä
Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat
Ulf Stark & Linda Bondestam: Min egen lilla liten
Mila Teräs & Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus

I år valdes vinnaren av regissör och manusförfattare Johanna Vuoksenmaa, som bl.a. sade följande om Maresi under sitt tal vid prisutdelningen: ”Boken är sträng och mild, våldsam och kärleksfull, poetisk och fylld med handling, inte antingen eller utan både och. Den ingjuter läsaren med vilja, hopp, optimism och uppmuntran att gå mot ljuset, utan rädsla.”

Maria Turtschaninoff å sin sida lyfte fram fantastikens vikt i sitt tacktal: ”Jag är också glad i egenskap av fantasyförfattare. Världen börjar få upp ögonen för det vi fantasyfantaster vetat länge – att fantasy är ett litterärt redskap som ger oss en möjlighet att utforska vår egen värld på ett nytt, spännande och gränsöverskridande sätt.”

Du kan läsa tacktalet i sin helhet och ett längre översatt utdrag ur Vuoksenmaas tal på Schildts & Söderströms webb. Vill du läsa Vuoksenmaas tal i sin helhet hittar du den på finska på bokstiftelsens webb.

På YLE:s webb kan du läsa mer och även se ett kort videoinslag från prisutdelningen.

Enhörningen gratulerar Maria och Maresi fantastiskt mycket!
76
Film och tv / SV: Posta din ultimata scifi filmlista
« Senaste inlägg av Kennet skrivet 16.11.2014 kl. 10.14 »
Lista på mina favorit Science Fiction filmer. Här finns filmer som jag kan se på nytt med jäman mellanrum... Filmerna är inte i någon speciell ordning utan på det viset jag kom på dem utan att fundera alltför mycket. Kastar även in en kommentar om varför jag gillar dem.

Alphaville - Regi Jean-Luc Godard. En intressant fransk Film-Noir film om en stad där den fria viljan och personaliteten är förbjuden.

2001 - Regi: Stanley Kubrik. En film som knappast behöver någon kommentar men att tolka slutet kan ibland vara väldigt roligt. Vad vill Kubrick med slutet? Är detta slutet på Homo Sapiens och välkommen Homo Futura eller?

Bladerunner - Regi: Ridley Scott. En i mitt tycke fantastisk film som man kan se om om om igen efter korta pauser. Dess mer man ser filmen (definetly cut) dess mer säker blir man på att Decker är en android själv. Eller?

Alien- Regi: Ridley Scott - Aliens - Regi: James Cameron Dessa båda filmer ligger högt på min lista. Mest för att ser man dem direkt efter varandra så bildar de en intressant serie med två helt olika stilar som ända passar mycket bra in. Den klaustrofobiska första filmen som övergår till testosteronfylld skräck är bra. Alien är bättre men Aliens kommer inte långt efter.

Star Wars ep IV - V - VI Regi: George Lucas - Irvin Kershner - Richard Marquand En trilogi som jag tvingas bida ihop. Minns när Star Wars - A New Hope dök upp på bio och gick i två veckor på biografen var och såg varje föreställning. En fantastisk film som satte in ett nytt hopp för Science Fiction filmen. Av dessa är Empire Strikes Back den klart bästa och Return och the Jedi klart sämst. Men de är i alla fall alla tre mycket, mycket bättre än den trilogi som kom sedan.

Efter detta ser jag att min lista skulle bli en rakt av kopia av MinnaL's lista. Ty nästan alla filmer jag tänkte skriva in här finns på MinnaL's lista så jag besluter mig för att ta upp några filmer som inte finns på hans lista.


Ice Pirates - Regi: Stewart Raffill. En helt fantastisk dålig film med Robert Ulrich, Mary Crosby, Ron Perlman som handlar om en framtid där vatten är det dyrbaraste som finns. Två rymdpirater är fångade och sålda till en prinsessa för att hjälpa henne hitta hennes far. En äkta dålig Rymd Opera med robotar, monster, krogslagsmål och mycket annat. En äkta B-film i Star Wars stil som får en att vrida sig i skratt. Ett underhållande mästerverk alltså.

Battle Beyond the Stars -Regi Jimmy T. Murakami. Akira Kurosawas 7 samurajer i rymden. Redan det säger mycket. En Roger Corman klassiker som rider på Star Wars vågen. Dålig rolig och hjälten har ett rymdskepp som ser ut som ett älghuvud. Vad mera kan man begära. I en av rollerna har vi Sybil Danning, George Peppard som rymdcowboy John Saxon som den onda härskaren Sador och Richard Thomas som den unga pojken från landet som blir hjälte.

The Last Starfighter - Regi: Nick Castle. Ännu en dålig Star Wars rip-off om en ung man i en husvagnspark som gör nytt rekord på ett arkadspel och hamnar på äventyr i rymden. Dåliga effekter och dålig skådespel men ack så härlig och underhållande. B. Wahlströms ungdomsböcker i filmform.

Je t'aime, je t'aime - Regi: Alain Resnais. En man blir övertalad att var provkanin i ett tidsrese-experiment som går fel och han tvingas återuppleva olika händelser i hans liv i en helt slumpmässig ordning. Jag gillar denna film mycket och fick mig att fundera på livet.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Regi Michel Gondry. Denna film och Je t'aime har mycket gemensamt. Vad skulle du göra om om du fick leva livet på nytt. En film jag verkligen gillar.

Dark City - Regi: Alex Proyas. En film litet i Brazil stil om hur världen inte är riktigt som den ser ut att vara. Kan väl i viss mån jämföras med första Matrix filmen även om den bleknar totalt. Dark City är en film med överraskningar.

Mera filmer som jag skulle vilja nämna som är fantastiska skulle jag kunna nämna men tror detta blir till en annan gång.

Redigerade. Böt Ben till MinnaL. Borde kanske läst vem som skrev listan före jag tog upp den. :D
77
Film och tv / Posta din ultimata scifi filmlista
« Senaste inlägg av MinnaL skrivet 15.11.2014 kl. 02.33 »
Blev inspirerad av en Twitter konversation om Interstellar. Den diskussionen ledde vidare till favoritfilmer i samma genre. Här är min favorit scifi filmlista in no particular order.

Solaris
The Stalker
Blade Runner
Alien
Terminator
2001 - A Space Odyssey
Gravity
Planet of the Apes
Logan's Run
Soylent Green
RoboCop
Back to the Future
The Matrix
The Time Machine (1960)
Mad Max (scifi?)
Brazil
The Fifth Element
Metropolis
The Thing from Another World (1951)
78
Gamla rubriker 2014 / SV: Recension: Interstellar
« Senaste inlägg av Shinan skrivet 11.11.2014 kl. 23.20 »
Idag såg jag och gillade Interstellar och tänkte komma med några lösryckta kommentarer eller åsikter.

Jag gick in i filmen relativt blind. Jag hade väl sett en av de tidiga trailerna och alltid nu och då dök det upp något i mitt twitterflöde om den. Två twitterkommentarer som av någon orsak fastnade för mig här den närmaste tiden var först Enhörningens "film för den tänkande människan" och sedan fastnade också David Chens "I will say this about INTERSTELLAR: It makes me want to take back EVERY single negative thing I've ever said about GRAVITY's script."

Man kan säga dessa var mina förväntningar på filmen. :)

Jag måste säga att det faktum att jag gick in relativt blind var positivt (så som det ju ofta är). Jag visste aldrig vad som komma skulle eller vilka vändningar berättelsen skulle ta. Själva berättelsen skulle jag dock säga att inte är speciellt djup. Den går i väl utstakade spår och är ganska förutsägbar. Men det här är inte nödvändigtvis något negativt utan den hanterar de teman den jobbar med med oerhörd skicklighet. (mer än en gång fick jag tårar i ögonen av olika orsaker i filmen)

Världsbygget i början tycker jag speciellt mycket om. Utan att direkt använda voice-overs (OK, det finns litet voiceovers men också de hanteras snyggt) bygger Nolan upp en värld där vi får alla de viktiga bitarna utan att direkt hamra hem det hela. I hur många filmer har vi inte fått det där nyhetsmontaget som beskriver hur vi kom från här till dit. Här hanteras det i rätt smakfulla "exposition dumps" som inte direkt skriver en på näsan men man får ändå all information man behöver.

Och här måste jag ju då kasta in ett ord som säger att Murphy den yngre är nog helt fantastiskt bra. Så var det sagt.

Och eftersom jag mest kastar fram lösa saker så finns det också en scen som verkar mer eller mindre vara Nolans varumärke vid det här laget. Tung spänningsmusik kombinerat med att klippa från många olika ställen. Liknande teknik minns jag att fanns i Dark Knight Rises och jag tänkte bara att "det här är effektivt" när jag såg det. På det sättet så skapar man dessutom stora spänningsmoment. Jag vet inte hur mycket som avslöjas i trailers och liknande men jag var verkligen på helspänn i långa tider under filmen allteftersom berättelsens olika lager vecklade ut sig.

(här motsäger jag mig kanske med att berättelsen var förutsägbar. Men man kan säga att ett centralt mysterium och slutpunkten känns rätt oundviklig men de olika skeenden som leder dit har utrymme för en mängd överraskningar)


Men jo, litet lösa tankar var det här. Jag såg den i Hfors på stsor duk och med högtalar som gjorde att bänkarna skakade när det riktigt hände saker så det var rätt häftigt :)
79
Gamla rubriker 2014 / Recension: Interstellar
« Senaste inlägg av Ben skrivet 5.11.2014 kl. 22.25 »
Chefredaktören såg och storgillade Christopher Nolans nya science fictionfilm Interstellar.
80
Gamla rubriker 2014 / Direktsändning från bokmässan i Helsingfors
« Senaste inlägg av Ben skrivet 23.10.2014 kl. 12.38 »
YLE sänder direkt från den svenska Edith Södergranprogramscenen på bokmässan i Helsingfors 23–26.10.2014. Sändningen kan ses på Arenan på torsdag kl. 10.25–17.35, på fredag 10.30–19.00, på lördag 10.30–17.30 och på söndag 10.30–17.30.

Hela programtablån för scenen finns på bokmässans webb, men här nedan urplock ur den mer fantastiska delen av programmet:

Torsdag
11.00-11.30 Maria Turtschaninoff: Att bygga ett eget universum

Fredag
10.30–11.00 Ulf Stark och Linda Bondestam: Min egen lilla liten (En sorglig saga om Varelsen som bor i en grotta.)
11.00–11.30 Mia Franck, Henrika Andersson och Maria Turtschaninoff: Fantasy=verklighetsflykt (Diskussion om dystopier och fantasy, kan de fungera som  samhällskritik?)
14.00–14.30 Merete Mazzarella och Agneta Rahikainen: Ikonerna Mary Shelley och Edith Södergran
15.00–15.30 Sophia Jansson och Mark Levengood: Tove Jansson 100 år. Vägen från Mumindalen

Lördag
12.00–12.30 Helen Svensson och Boel Westin: ”Medan jag skriver har jag dig här". Brev från Tove Jansson

Söndag
10.30–11.00 Merete Mazzarella: Själens nattsida (Om Mazzarellas bok om Mary Shelley.)
12.00–12.30 Boel Westin: Tove Jansson som novellist


Vill du gräva bland det digra finskspråkiga programmet som också innehåller en hel del fantastik (bl.a. på Louhi-scenen på fredag kl. 16.30–20.00) är det bara att klicka fram bokmässans finska programtablå.

Glöm inte heller att besöka de helsingforsiska fantastikföreningarnas gemensamma bås som du hittar på adressen 6G131 på mässan i Helsingfors mässcentrum.
Sidor: 1 ... 6 7 [8] 9 10