Enhörningens forum

Enhörningens forum => Näthörningen => Gamla rubriker 2009 => Ämnet startat av: Ben skrivet 26.03.2009 kl. 19.42

Titel: Finlandssvenskt sf-hörspel på kommande
Skrivet av: Ben skrivet 26.03.2009 kl. 19.42
Inkommande söndag (29.3) klockan 9.30 ger Radioteatern Petri Salins science fiction-hörspel Kryogenesis i Radio Vega. Pjäsen berättar om mänsklighetens kamp efter det femte klimatkriget. Så här puffas hörspelet på YLE:s webb (http://svenska.yle.fi/vega/program/index.php?id=234): ”Vad kan mänskligheten göra för att rädda sig när glaciärerna börjat smälta, när vattenytan stigit och börjat lägga kontinenternas kuster under vatten, när de snabba temperaturförändringarna utrotat både växter och djur som inte hunnit anpassa sig, när jorden översvämmats av flyktingsströmmar och miljontals döda? I Kryogenesis tror sig mänskan ha funnit en lösning, en tillfällig lösning, tills klimatet normaliseras. Men det går annorlunda – och värre.”

Petri Salin är bekant för Enhörningens läsare som en utomordentligt kunnig recensent och förstaklassig novellförfattare, men han är heller ingen nykomling då det gäller hörspel. År 1996 publicerades t.ex. Finlands svenska radios sf-hörspel Särskilt de primitiva, som lär vara det första hörspelet som skrevs för publicering direkt på internet. Några år senare, år 2000, vann Salins hörspel Inbjudan till resa det Nordiska radioteaterpriset (http://www.enhorningen.net/Nyheter/Nyheter_2000/Salin_pris.shtml).

Det nu aktuella hörspelet Kryogenesis sänds i repris i Radio Vega på måndagen 30.3 kl. 18.03, med lite tur kommer programmet även i Arenan och kan då möjligtvis även avnjutas utanför landets gränser.

Kryogenesis har regisserats av Solveig Mattsson, för den tekniska regin står Niko Ingman och i rollerna hör vi Hanna Nyberg, Jan-Christian Söderholm, Carl-Kristian Rundman, Frank Skog och Taisto Oksanen.
Titel: SV: Finlandssvenskt sf-hörspel på kommande
Skrivet av: Kennet skrivet 31.03.2009 kl. 21.28
Lyssnade på hörspelet och gillade det faktiskt. Ibland var den riktigt bra t.om. Blev överraskad över hur fort man kom in i berättelsen och glömde sin omgivning. (Lyssnade på den med hörlurar när jag låg på sängen) ;D

Det jag blev och funderade över är att har jag läst den i någon Portti tidning eller dylikt ty på något vis lät den väldigt bekant.

Mera sånt här av Radioteatern.