Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Årets Hugokandidater  (läst 6246 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Årets Hugokandidater
« skrivet: 15.06.2007 kl. 14.38 »
I år drar fantastikvärldskongressen, Worldcon, för första gången till Japan. Evenemanget går under namnet Nippon 2007 och arrangeras 30.8–3.9 i Yokohama. Som sig bör röstar kongressdeltagarna fram vinnarna av Hugoprisen och prisutdelningsceremonin hålls 1.9.2008.

Listan över de nominerade verken och personerna följer nedan. Det har redan blivit kutym att de nominerade kortare skönlitterära alstren går, åtminstone upp till prisutdelningen, att läsa gratis på webben antingen på författarens egen hemsida eller på den tidskrifts webb som publicerat texten i fråga. Det som gör årets lista extra intressant är att vi nu även har tre av de fem romanerna på webben! Jag tippar på att det inte går så värst många år tills det är helt normalt att alla skönlitterära texter som nominerats för Hugo i regel finns även på webben.

Nästa steg borde väl bli att även de nominerade tv-serie-episoderna kunde ses på nätet.

Som ett slags mellansteg i det audiovisuella landskapet har vi talböckerna. För första gången listar Hugo-nomineringssidan upp även länkar till talboksversioner av de nominerade texterna. Sålunda går det att ladda ner mp3-filer på t.ex alla de nominerade novellerna. En del är inlästa av författaren själv, en del ingår som delar av diverse poddsändningar.

Följande tävlar om årets Hugopris:
(Länkarna från personnamnen går till personens hemsida eller Wikipedia, länkarna från de nominerade verkens namn går till gratisversionerna på webben. Amazon-länken går till bokens sida på Amazon med en referens till Enhörningen, beställer du boken genom att gå in på webbutikens sida här stöder du samtidigt Enhörningen.)

Romaner


Kortromaner

Långnoveller

Noveller

Böcker om fantastik (Best Related Book)

Filmer (egentligen heter kategorin Best Dramatic Presentation - Long Form, men filmer vill det ju bli för det mesta, så ock denna gång):

TV-serier (egentligen heter kategorin Best Dramatic Presentation - Short Form, men det brukar oftast endast handla om episoder av tv-serier):

Professionella redaktörer - romaner (Best Professional Editor - Long Form):

Professionella redaktörer - noveller (Best Professional Editor - Short Form):

Professionella konstnärer

Halvprofessionella fantastiktidskrifter

Fansin
  • Banana Wings, redigerad av Claire Brialey och Mark Plummer.
  • Challenger, redigerad av Guy H Lillian III.
  • The Drink Tank, redigerad av Chris Garcia.
  • Plokta, redigerad av Alison Scott, Steve Davies och Mike Scott.
  • Science-Fiction Five-Yearly, redigerad av Lee Hoffman, Geri Sullivan och Randy Byers.

Fanskribenter

Fankonstnärer


I samband med Hugo-omröstningen röstas även vinnaren för John W. Campbell-priset fram. Campbell-priset lyfter fram nya sf-författare. I år tävlar följande nya namn om priset: