Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Fantastikpoddsändningar på svenska  (läst 3387 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Fantastikpoddsändningar på svenska
« skrivet: 30.01.2014 kl. 07.04 »
Fantastisk podd är namnet på en splitterny svenskspråkig poddsändning där en grupp fantastikförfattare från runt om i Sverige och Finland diskuterar om allt möjligt som har med skrivandet att göra. Så här berättar poddarna om Fantastisk podd i sitt pressmeddelande om programmet:

”Idén till en podcast om fantastik på svenska föddes på Swecon i Stockholm 2013. Författare från Finland och Sverige möttes och diskuterade, och det kändes som att det fanns ett behov av att få tala och höra om arbetsprocesser, tankar om världsbygge och de specifika problem som man möter när man skriver fantastik. Samarbetet som uppstått kring podcasten är unikt.”
 
Första avsnittet av Fantastisk podd publiceras idag (30.1), så klicka dig vidare till poddens hemsida på http://fantastiskpodd.se för att ladda ner debutepisoden. Nya avsnitt kommer att publiceras med två veckors mellanrum.

Fantastisk podd skapas av författarna Peter Bergting, Susanna Björnberg, Pål Eggert, Mia Franck, Stefan Hagel, Kristina Hård, Oskar Källner, Susanna Nissinen, Nene Ormes, Fredrik Persson, Hannele Mikaela Taivassalo, Karin Tidbeck, Maria Turtschaninoff och Jenny Wiik.
 
 
En annan relativt ny svensk poddsändning är Gårdagens värld idag igen. Här diskuterar de långtida fantastikfansen Ante och Åka Davour om allt som råkar intressera dem. De tre hittills publicerade avsnitten har behandlat bl.a. rollspel, science fiction-fansin, diverse böcker och mycket mer.


Och då vi talar om svenska fantastikpoddsändningar är det alltid på sin plats att påminna om en av de första svenskspråkiga fantastikpoddarna, novellpodden Elektrubadur från år 2011. Elektrubadur utkom i endast tre avsnitt, men de går ännu att ladda ner från poddens hemsida.
« Senast ändrad: 30.01.2014 kl. 07.07 av Ben »

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Fantastikpoddsändningar på svenska
« Svar #1 skrivet: 30.01.2014 kl. 23.26 »
Lyssnade på första avsnittet av Fantastisk podd idag. Trevligt och intressant! Systemet är alltså det att poddmakarna delatt upp sig i fyra grupper som o tur och ordning gör sitt avsnitt av podden. Den första episoden var gjord av Finlandsgruppen. Franck, Taivassalo, Turtschaninoff och Wiik diskuterade om vad de håller på med att skriva och möjliga svårigheter som texterna kan föra med sig.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Fantastikpoddsändningar på svenska
« Svar #2 skrivet: 2.02.2014 kl. 22.06 »
Fantastisk podd har noterats fint av finlandssvensk media: Åtminstone Yle-Åboland och Västra Nyland har skrivit om podden.

I Sverige har i sin tur bloggaren Amy Lagerman intervjuat Jenny Wiik om poddsändningen.


Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Fantastikpoddsändningar på svenska
« Svar #3 skrivet: 13.02.2014 kl. 14.56 »
En diskussionstråd där man kan tipsa om fantastikpoddsändningar har nu startats här på Enhörningens forum.