Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Tiptree-priset till Nike Sulway  (läst 2281 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Tiptree-priset till Nike Sulway
« skrivet: 19.02.2014 kl. 07.48 »
Årets Tiptree-vinnare är den australiensiska författaren Nike Sulway. Hon får priset för romanen Rupetta som berättar historien om en mekanisk varelse som skapas av en ung kvinna för 400 år sedan. Romanen beskrivs på Tiptree-webbsidan som en blandning av fantasy, science fiction, romantik och gotisk skräck.

Romanen Rupetta är utgiven av förlaget Tartarus press i en begränsad upplaga på 300 ex samt i en obegränsad (och mycket förmånligare) e-boksupplaga. Klicka här för att komma till förlagets webbsida där det berättas mer om boken och där du också kan köpa den.

James Tiptree Jr.-priset utdelas årligen för fantastik som vidgar vyer då det gäller  definitionen av könsbegreppet och könsroller. Priset skapades 1991 och utdelas årligen vid den feministiska sf-kongressen WisCon i Madison, Wisconsin, USA. Priset består av en summa på 1000 USD, ett konstverk  och choklad.

Priset har fått sitt namn efter författaren Alice B. Sheldon (1915-1987) som skrev bl.a. under den manliga pseudonymen James Tiptree Jr. Då ingen kände till vem som låg bakom pseudonymen lyckades Sheldon effektivt bland kortleken då det gällde kategorisering av texter i ”manliga” och ”kvinnliga”.
Tiptree-vinnaren väljs av en fem personers jury. Årets jury bestod av ordförande Ellen Klages samt Christopher Barzak, Jayna Brown, Gretchen Treu och den rikssvenska författaren Nene Ormes.

Förutom vinnaren presenterar Tiptree-juryn alltid även en lista över andra Tiptree-värdiga verk. I år får följande verk hedersomnämnande:
Eleanor ArnasonBig Mama Stories
Aliette de BodardHeaven Under Earth (kan läsas på webben i Electric Velocipede #24
Nicola GriffithHild
Alaya Dawn JohnsonThe Summer Prince
Ann LeckieAncillary Justice
Bennett MadisonSeptember Girls
Sarah McCarryAll Our Pretty Songs
Janelle MonaeElectric Lady (det går att lyssna till musikalbumet på webben)
Helene WeckerThe Golem and the Jinni
S. M. WheelerSea Change

Mer information om Tiptree-priset finns på tiptree.org.

Källa: Tiptree-prisets webb