Uppdaterad 10.8.1998
[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Pekka Markkula avled

Helt oväntat nådde nyheten om Pekka Markkulas död Enhörningens redaktion via en notis i "newsgruppen" sfnet.harrastus.kulttuuri.sf. Notisen var postad av Aikakone-wwwtidningens redaktör Juhani Hinkkanen. Aikakone berättar på sin websida att Markkula dött i en plötslig sjukdomsattack den 14.7.

Pekka Markkula var en av de bäst kända sf-översättarna i Finland. Översättare brukar ju ingen lägga märke till men om man läst sf på finska har man säkert läst något som Markkula översatt. Markkula var t.ex. ansvarig för översättningarna av första delen av Douglas Adams Linnunradan käsikirja liftareille (The Hitchhikers Guide to the Galaxy), Harry Harrisons Ruostumaton teräsrotta (The Stainless Steel Rat) och Samuel R. Delanys Nova.

Markkula gjorde också dramatiseringar till radion. Hans mest kända verk på den sidan är utan tvekan Linnunradan käsikirja liftareille hörspelet (Liftarens guide till galaxen alltså). Många anser att den finska versionen av guidehörspelet är även bättre än BBCs ursprungliga. Själv kommer jag väl ihåg hur jag för ett femtontal år tillbaks satt vid radion och fnittrande lyssnade till detta fantastiskt roliga sf-hörspel. Jag bandade faktiskt varje avsnitt och har dem t.o.m kvar ännu.

Pekka Markkula var född 1948 och hade nyligen fyllt 50. Han kommer att saknas.

-Ben Roimola-


[Tillbaka till Näthörningen]