[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Finlandssvenskt sf-hörspel fick nordiskt pris!

Finlandssvenska radioteaterns hörspel Inbjudan till resa fick det Nordiska Radioteaterpriset. Priset utdelades vid de nordiska radioteaterdagarna som hölls i Helsingfors senaste vecka. Prissumman är 75000 NOK (ca. 53000 mark) och priset utdelas vartannat år.
   Inbjudan till resa är en stilren kyberpunkhstoria om några ungdomar som försöker förtjäna ihop pengar genom att stjäla kybernetiska implantat. Hos ett av deras offer stöter de på något som de aldrig sett förr...
   Det vinnande hörspelet är skrivet av Petri Salin och regisserat av Solveig Mattsson, för ljudregin står Niko Ingman.
   Salin är ingen nybörjare inom sf. Han har skrivit ett flertal noveller (två finns t.o.m. med bland årets Atorox-kandidater) och översatt Philip José Farmers Night of Light till finska. Hans första hörspel kom ut i etern 1995 och till dags dato har de blivit sex stycken av vilka fem har dramatiserats. Tre av hörspelen är science fiction och ett av dessa finns att lyssna på webben som real audio. Denna världens första Internethörspel heter Särskilt de primitiva och hittas på adressen http://www.yle.fi/radioteatern/svensk/internet/cover.htm.

Det nu aktuella vinnarhörspelet Inbjudan till resa sändes första gången i oktober 1998 och den kommer i repris i radio Vega 21 maj klockan 20-21. (Vegas programtablå för 21.5 finns på adressen http://www.yle.fi/ohjelmat/data/2105-r04.htm.)

-Ben Roimola- 16.5.2000
Källor: Notiser i Hufvudstadsbladet och Turun Sanomat samt Enhörningens telefonintervju med Petri Salin.
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]