[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Musikalen Sagan om ringen får premiär i januari

[Sagan om Ringen på Svenska Teatern i Helsingfors]För över ett år sedan berättade Enhörningen kort om Svenska Teaterns planer på att göra en musikal på J.R.R. Tolkiens fantasyklassiker Sagan om ringen. Nu har då planerna förverkligats och pjäsen får sin premiär 19.1.2001.
   Svenska Teaterns Sagan om ringen regisseras av Andrey von Schlippe som även står för scenografin och dräkterna. Som scenograf jobbar von Schlippe helst med åskådarens fantasi och teaterns magi. "Teaterns magi är att se hur till exempel ett stycke tyg plötsligt blir till något levande, till ett träd, till vatten eller till ett väsen. Jag är inte intresserad av scenografi som detaljerat avbildar konkreta rum Jag vill i stället skapa olika rums atmosfär. Det kan ske med mycket enkla medel.", berättar von Schlippe. I Schlippes Sagan om ringen kommer även koreografin, mimiken, masker, dockor och dansare att vara viktiga ingredienser.
   För musiken står Toni Edelmann. Sagan om ringen är ett bekant tema för Edelmann då han även gjorde musiken till Ryhmäteatteris version som gick på Sveaborg 1989-1990. Efter denna bragd blev Edelmann kallad till hedersmedlem i Finska Tolkiensälskapet.
   Flera av de sånger som hör till pjäsen gjorde Edelmann på engelska. För översättningen till svenska svarar Lars Huldén och Lennart Hellsing. Huldén har även översatt Terttu Savolas dramatisering av Tolkien-pjäsen.
   Teaterstyckets ljusdesign har gjorts av Ben Miller, som började sin ljusbana genom att köra följespot vid den ursprungliga The Rocky Horror Picture Show år 1979.
   För koreografin svarar showdans-världsmästaren Antton Laine.

I huvudrollerna ser vi:
Rabbe Smedlund som Frodo
Oscar Silén som Sam
Peppe Forsblom som Merri
Paavo Kerosuo som Pippin
Fred Negandanck som Gandalf
Hanne Moesgaard Broman som Legolas och Gullebär
Niklas Häggblom som Aragorn
Mikael Andersson som Boromir
Mitja Sirén som Sméagol/Gollum
Bo Andersson som Bilbo och Gimli

Pjäsens webbsidor, som är fullspäckade med information, finns på adressen http://www.svenskateatern.fi/tolkien. Från teaterns webbsidor går det också att göra biljettbeställningar. Sagan om ringen kommer att gå på Svenska Teaterns stora scen åtminstone till 30.4.2001. En ypperlig orsak till att göra en resa till Helsingfors alltså.

-Ben Roimola- 30.11.2000
Källa: Svenska Teaterns pressmaterial
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]