[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Johanna Sinisalo vann sin sjunde Atorox

[Johanna Sinisalo jublar över sin sjunde ATorox]Åbo sf-förening utdelade det årliga Atoroxpriset på Finncon senaste lördag (14.7). Årets Atoroxpris gick till Finlandiavinnaren Johanna Sinisalo för hennes novell Lentävä hollantilainen (Den flygande holländaren).
   Sinisalos vinnarnovell hör till hennes planetserie. Sinisalo har under flere år skrivit en novell var för varje planet i vårt solsystem. Novellen Lentävä hollantilainen är den sista i serien och berättar om en expedition till Neptunus. Sinisalos planetnoveller är utmärkta exempel på välskriven hård sf (=vetenskapligt möjligast exakt sf). Tidigare noveller i samma serie har belönats med Atorox-priset åren 1991 (Punatähti, en Mars-novell, på svenska ungefär Den röda stjärnan) och 1993 (Kharonin lautta, en Pluto-novell, på svenska ungefär Kharons färja). Totalt var detta Sinisalos sjunde Atorox. Novellen publicerades i Tammersfors sf-förenings medlemstidning Portti 1/2000.
   I år nominerades 35 noveller till att tävla om Atorox-priset. Vinnaren bestämdes genom en omröstning av en jury med totalt 36 medlemmar. I juryn var de flesta finländska sf-föreningarna representerade. Atorox-priset utdelades nu för nittonde gången.

-Ben Roimola- 20.7.2001
Källa: Enhörningen
 
Har du en nyhet som du vill tipsa om,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]